Haubice Belineli i Datome 1Foto: FoNet/AP

Košarkašima Srbije je „kostur“ Evropskog prvenstva takav da u odnosu na ostatak konkurencije, imaju najjasniji put do potencijalnog istanbulskog finala.

Posle eliminacije Mađarske, izabranike Aleksandra Đorđevića sutra očekuje duel sa Italijanima (20.30), a u slučaju pobede i okršaj između uspešnijeg Grčka/Rusija za plasman u finale. Reklo bi se raspored kakav se samo poželeti može, pošto su u drugoj traci auto-puta Slovenija, Letonija, Španija, reprezentacije koje sigurno „voze“ brže, opasnije i atraktivnije.

Italijanska reprezentacija je jasno profilisana, sa sistemom igre koji već godinama unazad ima određene limite u smilu izostanka sa pobedničkog postolja još od Olimpijskih igara 2004. godine i osvojene bronze. Selektor Etore Mesina prilagodio se činjenici da „azuri“ već više od jedne decenije nemaju dominantnog igrača na mestu klasične petice (Andrea Barnjani prečesto povređen ili van forme) i da reprezentacija praktično živi od šuta sa distance. Nešto slično viđeno je i na ovom Evropskom prvenstvu, zbog čega su nagle oscilacije tako česta pojava, pa su tako šanse protiv Italije imale i znatno slabije reprezentacije poput Ukrajine i Gruzije, dok je Nemačka u grupi izašla kao pobednik. Na tom meču su „azuri“ svedeni na mizernih 55 poena, šutirajući za tri svega 24 odsto.

Marko Belineli i Điđi Datome svakako su osnovni aduti selektora Mesine u napadu. Obojica šutiraju za tri poena impresivnih 45 odsto; sposobni su da sami iskreiraju pozicije za šut; odlični su u tome i u pozicionoj igri, kao i u fazi tranzicije. Umeju da pogode i u punom trku, istrčavanju iz blokada i veoma ih je teško čuvati. Datome u proseku šutira šest puta van linije 6,75, a Belineli čak u devet navrata, što samo stvara impresivniju sliku u smislu preciznosti na velikom uzorku. Jedini kompetitivan igrač Italijana pod košem je Nikolo Meli, novi krilni centar Fenerbahčea, košarkaš koji je nemerljivo puno napredovao prelaskom u Bamberg 2015. Fizički izuzetno snažan igrač, kome je majka Amerikanka, šuterski je daleko bolji nego što je to demonstrirao u dosadašnjem delu šampionata, podredivši se kolektivu, o čemu svedoči podatak da je na šest utakmica ukupno 17 puta pokušao van linije 6,75, a 22 u samom reketu. Meli je zapravo moderna „streč četvorka“, širi igru, odlično prepoznaje situacije i kreira sa mesta krilnog centra. Srbija je defanzivno možda i najranjivija na toj poziciji, tako da će od strane pomoći puno zavisiti kompletan defanzivni učinak.

Osim možda Daniela Heketa, svi ostali igrači Italije spadaju u grupu prosečnih, ali i sposobnih da iskoriste „pet minuta slave“ ukoliko im se ukaže prilika. Defanzivno, Srbija će daleko agresivnije morati da brani napade „azura“ iz takozvanog romba, koji su tako postavljeni da Belineli i Datome munjevito istrče iz reketa i nakon blokade ili dve, podignu se na šut. Takođe, puleni Saleta Đorđevića nisu baš blistali kada je rival igrao sa nižim petorkama; ofanzivno su takve situacije lako rešavali preko Marjanovića, ali je zato odbrana puno trpela. Prosek od 75 primljenih poena jasno svedoči o tome da odbrana Srbije nije podignuta na najviši stepen i da u reketu duva promaja.

Selektor Đorđević je i posle prosečnog izdanja protiv Mađarske javno poručio da pod hitno „orlovi“ moraju da pronađu način kako da iz tranzicije postižu veći broj lakih poena i u tome će uloga plejmejkera biti najvažnija: otvaranje i pas iz prvog driblinga.

Slovenija na Letoniju za sladokusce

Najzanimljivija četvrtfinalna utakmica odigraće se večeras između Letonije i Slovenije (20.30); prethodno će se sastati Nemačka i Španija (17.45). Letonija i Slovenija su reprezentacije sa najlepšim stilom igre na šampionatu, pored eliminisane Francuske, među tri najefikasnije selekcije. Utisak je da Letonci imaju više kvalitetnijih igrača u rotaciji; takozvanu „dužu klupu“, izvanredne šutere: braća Bertans, Tima, Porzingis, Štrelnieks, Blums….Slovenci pak mogu da se podiče sa dvojicom izvanrednih individualaca: Goran Dragić i Luka Dončić igraju fantastično na šampionatu. Dragić je peti strelac prvenstva sa 21,2 poena po meču, dok je 19-godišnji Dončić impresivan u igri jedan na jedan i promeni ritma. Obe selekcije odlično trče u kontri; Tima je možda i „iks faktor“ Letonije zbog odličnog šuta, prodora i ofanzivnog skoka, dok će uspeh Slovenije u mnogome zavisiti od načina kako će čuvati fenomenalnog Kristapsa Porzingisa. Krilni centar NJujork Niksa apsolutno dominira na šampionatu; ubedljivo je najbolji bloker sa 12 „banana“ i četvrti strelac (21,8p). Od načina na koji ga Slovenija bude branila zavisiće će i konačni ishod četvrtfinalnog meča. Španci su apsolutni favoriti u duelu sa Nemačkom, koja je izbacivanjem Francuske u osmini finala pokazala kvalitet, pogotovo u centarskoj liniji. Ukoliko Tajs i Fojtman uspeju da iole zaustave braću Gasol, uspore tranziciju Španije i svedu broj lakih poena na pristojnu meru „crvenoj furiji“ plasman u polufinale neće predstavljati rutinu.

Raspored do kraja’]

četvrtfinale

1)Nemačka – Španija 17.45

2)Slovenija – Letonija 20.30

sreda

3)Grčka – Rusija 17.45

4)Italija – Srbija 20.30

Polufinale

četvrtak

1-2 20.30

petak

3-4 20.30

nedelja

za bronzu 16.00

finale 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari