Hjuston eliminisao Oklahomu, Majami poveo 2:0 u serijalu sa Milvokijem 1Foto: EPA

Štucao je Milvoki i tokom serijala sa Orlandom u prvoj rundi plej-ofa, međutim izdanja protiv Majamija jasno ukazuju na to da će najbolji tim Istoka u regularnom delu morati da izvrši „fabrička podešavanja“ kako bi se uključio u trku sa Hitom.

Predvođeni sjajnim Goranom Dragićem, izabranici trenera Spolstre poveli su sa 2:0 u pobedama (114:116), u završnici koju su u potpunosti izrežirale sudije. Posle Denvera, i Hjuston je do druge runde plej-ofa stigao nakon majstorice, u kojoj je kombinacijom hrabrosti i sreće u poslednjim sekundama meča izbacio Oklahomu (104:102) – 4:3.

Uvodne sekvence sedmog meča ukazivale su na to da Džejms Harden neće biti najvažniji protagonista duela. Kovinton i Gordon kombinovano postigli su 12 od uvodnih 20 poena Roketsa i tako držali na distanci rastrčane kolege iz Tandera.

Hjuston je pritom bio na visokih 41 odsto za tri poena i činilo se da je napokon pronašao šuterski ritam. Oklahoma se ujedno mučila sa kontrolom igre; izgubila je čak sedam lopti u uvodnoj četvrtini, međutim zbog odbrane Hjustona, koja se uglavnom zasniva na konstantnim preuzimanjima, do realizacije je najčešće dolazila šutevima sa distance (50 odsto za tri).

Vestbruk je inspiraciju pronalazio u prodorima do koša (20p), međutim slaba odbrana na permetru za posledicu je imala brojne otvorene šute spoljne linije Tandera. Skupljanje odbrane na Dortu delovalo je besmisleno; Kanađanin je ubacio čak šest trojki (6/12) pritom odlično čuvajući Hardena (17p, 9as).

Nijedan tim nije uspevao da napravi dvocifrenu prednost: realizacija se mahom zasnivala na individualnim potezima Vestbruka i Gordona (21p), odnosno pomenutog Dorta (30p), Pola (19p, 12as, 11sk, najstariji igrač u istoriji NBA sa tripl-dablom u 7. meču) i Gildžijus Aleksandera (19p).

Na 53 sekunde do kraja meča, Hjuston je vodio 103:102. Oklahoma dva vezana poseda nije realizovala, a nakon „banane“ Hardena nad Dortom (tri blokade na meču) i promašenog penala Galinarija pri rezultatu 104:102, Tanderima je 1,1 sekund bio prekratak period za nešto veće.

Majami je i u drugom meču iskažnjavao sve defanzivne propuste Baksa; u prvoj četvrtini ubacio čak 38 poena i pokazao rivalu da sa procentima šuta za tri ispod 30 odsto neće imati velike šanse za preokret.

Puleni trenera Spolstre igrali su kreatvnije i kolektivnije o čemu svedoči podatak da su prvi put u istoriji kluba imali sedmoricu dvocifrenih u jednom plej-of meču.

Imao je Majami i 13 poena prednosti; konstantno bio u vođstvu, međutim u poslednjih 17 sekundi mogao je sav napor da obesmisli. Hit je vodio 113:107, Adetokunbo je na ziceru došao do 29. poena, a Baksi posle udvajanja Batlera i presečen lopte, priliku za preokret (113:111).

Na 8,5 sekundi pomenuti Batler, do tada perfektnih 4-4 sa penala, pretvara u 6-5, ostavljajući mogućnost rivalu da u preostalom periodu makar dođe do produžetka.

Najbolji kreativac Baksa u prve dve utakmice, Midlton (23p) u pokušaju za tri biva fauliran, prema bizarnom tumačenju nepomičnog stava Gorana Dragića i njegovih podignutih ruku.

Kada se činilo da će meč imati svoj nastavak, viđen je još čudniji detalj: kros-skrin napravljen za Batlera iskusni bek iskoristio je za pokušaj step-beka: pri samom doskoku, van balansa, Adetkunbo ga je nehotice faulirao i tako matirao svoje saigrače.

Rezultati plej-ofa

Istok

polufinale

Milvoki – Majami        114:116 (0:2)

Boston – Toronto         sinoć (2:0)

Zapad

Hjuston – Oklahoma    104:102 (4:3)

polufinale

LA Klipers – Denver   sinoć

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari