Hrvatska drugi finalista Svetskog prvenstva u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Fudbalska reprezentacija Hrvatske drugi je finalista Svetskog prvenstva nakon što je posle produžetaka pobedila Englesku sa 2:1.

Engleska je povela u petom minutu iz slobodnog udarca preko Kirena Tripijera, a Ivan Perišić je u 68. minutu doneo izjednačenje, dok je pobedu u produžecima doneo Mario Mandžukić u 109. minutu.

Engleska je bila bolji rival u prvom poluvremenu, dok je u drugom Hrvatska preuzela inicijativu i bila apsolutno bolji rival, a u produžecima je čak i nadigrala protivničku reprezentaciju iako je iza sebe imala već dve utakmice odigrane na penale, u osmini finala protiv Danske, a u četvrtfinalu protiv Rusije.

Ovo je najveći uspeh u istoriji hrvatskog fudbala pošto su nadmašili rezultat „Vatrenih“ sa Mundijala iz 1998. godine u Francuskoj kada su bili treći.

U finalu će igrati u nedelju i to protiv Francuske, a meč počinje u 17 časova.

Engleska je dobro „otvorila“ meč, u prvih pola sata je igrala odlično, nakon postignutog gola imala je još jednu sjajnu priliku preko Harija Kejna, ali je napadaču Totenhema udarac sa deset metara odbranio Danijel Subašić.

Kada je počelo drugo poluvreme, Engleska se malo povukla i izuzev pokušaja Džona Stounsa posle kornera u produžetku praktično do kraja utakmice nije stvorila veliku šansu za pogodak, dok je Hrvatska nakon izjednačenja pogodilai  stativu preko Ivana Perišića, a Ante Rebić je odbitak poslao u naručje Džordana Pikforda.

U prvom produžetku se Hrvatska malo zatvorila, kako bi Luka Modrić i drugovi sakupili snage za još jedan udar, a od 105. minuta su krenuli silovito i zatresli su mrežu u četiri minuta kasnije.

Ivan Perišić je glavom prebacio loptu do Marija Mandžukića, a ovaj je iskosa šutirao u kontra ugao golmana Engleske i doveo svoju reprezentaciju u poziciju da se bori za osvajanje „Zlatne boginje“.

Pre 20 godina bronza

Na današnji dan pre tačno 20 godina hrvatska fudbalska reprezentacija osvojila je bronzano odličje na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Vatreni predvođeni selektorom Miroslavom Blaževićem i kapitenom Zvonimirom Bobanom u meču za treće mjesto igranom na Saint-Denisu u Parizu savladali su Holandiju 2:1 golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera ostvarivši do tada istorijski uspeh hrvatskog fudbala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari