Hrvatska pod moranjem 1Foto: EPA-EFE/ Laurence Griffiths

Niko nije očekivao da će Hrvatska zgromiti Englesku u prvom kolu Evropskog prvenstva, mada se u borbu za kontinentalnu krunu upustila kao aktuelni viceprvak sveta, bez više važnih nosilaca igre iz te istorijske ruske epizode „vatrenih“, ali ni da će biti toliko bezopasna protiv jednog od domaćina EURO.

I zato sada, zbog tog jednog gola, za svoj prvi poraz na otvaranju ove vrste takmičenja, moraju da jure sva tri boda protiv lidera D grupe – Češke.

Protiv kog su igrali i u prvoj fazi prošlog EP i remizirali u jedinom dosadašnjem duelu ove dve selekcije, čega se živo seća tadašnji defanzivac Hrvatske Vedran Ćorluka, sada angažovan na mestu pomoćnika selektora Zlatka Dalića.

– Stvarno smo dobro izgledali do 75. minuta, trebalo je da pobedimo, ali nismo bili dobri u finišu, ja prvi nisam najbolje odreagovao kod jednog gola… Češka je sada dinamičnija ekipa, kvalitetnija i brža nego tada, tako da će nam biti mnogo teže nego na Mundijalu – očekivanja su člana stručnog štaba, još više zabrinutog zbog problema u igri svog tima.

– Naš najveći problem je ofanziva. Lako stignemo do kaznenog prostora rivala, ali nam nedostaje više igrača u završnici. To nas muči već neko vreme, iako uporno pokušavamo da popravimo stvari, međutim verujem da ćemo biti konkretniji i opasniji nego što smo bili u petak.

Vezista Nikola Vlašić ne usuđuje se ništa da obećava, ali kao i sve njegove kolege želi da veruje da će Hrvati na vreme preokrenuti tok svoje bitke za eliminacije.

– Jako je važno da dobijemo ovu utakmicu, jer je ekstremno teško ući u poslednje kolo sa saznanjem da moraš pobediti. Mislim da imamo kvalitet za takav rezultat i da ćemo ga pokazati. Voleo bih da kažem da ćemo dominirati i napadati, ali to ne zavisi samo od nas. I za njih je ovo veliki dan, mogu već protiv nas da odu dalje – realan je reprezentativac Hrvatske.

Mada je rival sa Balkana premalo pokazao u sudaru sa Ostrvljanima, defanzivac Češke Ondrej Čelustka ne misli da je to izdanje krajnji domet Hrvata.

– Moramo biti odgovorni u defanzivi, ne dati njihovoj kreativnosti na sredini terena da se razmahne i što je više moguće zatvoriti prilaze našem golu. Naravno, bez da zapostavimo našu ofanzivu. Verujem da ćemo stvoriti dovoljno šansi, kao protiv Škotske – tvrdi on, uz posebne pohvale Realovom prvotimcu u redovima rivala.

– Luka Modrić je mozak njihove igre, sigurno će mnogo lopti ići na njega, a on je brzo slati saigračima, ali imaju oni još ofanzivaca na visokom nivou. O svima i svemu moramo voditi računa – ističe član Sparte.

Selektorov asistent Jiri Šustri odbija svaku pomisao na kalkulantsku računicu.

– Ne izlazimo na teren sa idejom o remiju, zanima nas samo pobeda. U svakom meču, a ovom posebno. Ako nam se ukaže prilika, želimo već sada da prođemo u sledeću fazu šampionata. Naravno, ne mislimo da će to biti jednostavan posao. Dobro smo prostudirali našeg protivnika, videli o čemu treba voditi računa i gde treba tražiti prolaz, pa opet smo više fokusirani na sebe i naš fudbal – kaže iskusni trener, kao i svi u Češkoj željan još jedne vrunske role golmana Tomaša Valčika.

– I ja se nadam još jednoj dobroj partiji, jako su me motivisale pohvale najboljeg golmana Češke svih vremena, obećao sam Petru Čehu da ću opet dati sve od sebe da maksimalno pomognem ekipi. Iako će Hrvatska morati da nas napadne i juri bodove za povratak u „život“ – smatra čuvar mreže Sevilje.

Sledi ostrvski derbi

Kada bi se čovek držao samo dosadašnje statistike, teško da bi mogao proceniti na čiju će stranu prevagnuti tas u večerašnjem ostrvskom okršaju, jer reprezentacije Engleske i Škotske imaju (po) dve pobede, uz jedan remi u prošlim duelima.

– Ovo će biti potpuno drugačiji tip utakmice od one sa Hrvatskom, jer ćemo igrati po noći, ali ambicije ostaju iste. Nadam se da ćemo upisati još jednu pobedu – reči su engleskog napadača i kapitena Harija Kejna, dok škotski vezista Džon Megin podseća da „Engleska ima 10 puta više stanovnika i više zvezdi u svom timu“ i oprezno poručuje „spremni smo za veliku borbu i nadamo se pozitivnom ishodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari