Hrvatski Index pred sutrašnju Skupštinu regionalnog takmičenja: “Srbi žele od ABA lige da naprave svoju prćiju i uzmu sav arapski novac za sebe" 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Iako se očekivalo da će na Skupštini ABA lige 12. marta u Zagrebu Dubai biti primljen u ovo takmičenje, a da će Studentski centar, Borac iz Čačka i Split postati deoničari sa pravom glasa, kao i ostalih 11 klubova, odluka je odložena za sedam dana.

Skupština je prekinuta, a potom je u saopštenju navedeno da su klubovi otvoreni po pitanju ulaska Dubaija u regionalno takmičenje, te da je ostalo da se sačeka bolja finansijska ponuda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, od prvobitne koja je iznosila 4,5 miliona za tri sezone.

Nova “istorijska” Skupština zakazana je za 19. mart, a zagrebački Index pod naslovom “Srbi žele od ABA lige da naprave svoju prćiju i uzmu sav arapski novac za sebe“ objašnjava da je problem potencijalno ukidanje nacionalnog ključa, što bi značilo da Hrvatska ne bi više imala tri zaštićena mesta u ligi.

Posebno važna tema, piše „Index“, jeste i moguć prelazak ABA lige u d.o.o čime se odluke više ne bi donosile jednoglasno, već preglasavanjem.

„Srpski lobi želi da ukine nacionalni ključ kako bi što više srpskih klubova ušlo u ABA ligu. Zlatibor, Spartak, Vojvodina su u finansijskom zamahu i valja im osigurati prolaznost u regionalno društvo“, piše u tekstu.

Takođe, ističe se da srpski klubovi, pre svih Crvena zvezda i Partizan, žele najviše da profitiraju od dolaska Dubaija „pošto Evroliga nije jeftina i svaki evro je zlata vredan“.

Dodaje se da predsednik Partizana Ostoja Mijailović otvoreno zagovara da crveno i crno-beli imaju pravo na najveći deo finansijskog kolača, što autor teksta na „Indexu“, ocenjuje kao skandalozne, opasne i protiv statuta lige.

Na kraju, postavlja se pitanje kako će ponašati Cibona, Zadar i Split, ali i hrvatski Savez, koji otežava svojim klubovima nastup u ABA ligi stalnim forsiranjem nacionalne lige, što za posledicu ima da spomenuti klubovi  u kratkom vremenskom roku često igraju više utakmica, u dva različita takmičenja.

„Zadar i Cibona moraju na idućoj Skupštini glasati prvenstveno protiv pretvaranja lige u d.o.o., protiv ukidanja ‘nacionalnog ključa’, ali moraju se izboriti i za poštenu raspodelu arapskih evra. Svaki drugi scenario pretvoriće naše klubove u fikuse, a svaka i najmanja odluka ubuduće će se moći doneti bez njihovih glasova“, zaključuje se u tekstu „Indexa“.

U međuvremenu se pojavila i informacija da su predstavnici Dubaijai spremni da povećaju godišnji ulog za članstvo u regionalnom takmičenju na tri miliona evra po sezoni, odnosno devet miliona za trogodišnji ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari