Htenje i strpljenje 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS)

Crveno-beli su protutnjali kroz Milano, svoju očigledno omiljenu gostujuću destinaciju u Evroligi.

Treći put na strani, a peti put ukupno bili su bolji od Milaneza u elitnom takmičenju, u utakmici gde su makar tri četvrtine meča držali kontrolu u svojim rukama. I najvažnije, tu spada i poslednja četvrtina.

Ključ pobede bila je izuzetno pokretljiva odbrana, posebno agresivna na loptu, odnosno na spoljne igrače Milana. Armani inače nije ekipa sa posebno upečatljivom unutrašnjom igrom, izuzimajući pik Rodrigeza sa Skolom, pa je Zvezda svom silom zatvarala linije dodavanja, a posebno liniju „6.75“.

Do ovog meča najbolja trojkaška ekipa sa preko 42 odsto pogodaka, preksinoć je za tri šutirala 7-30, svaki promašaj unosio je dodatnu nervozu, te su napadi bili sve haotičniji. Nije bilo alternative ni preko Luisa Skole koji nije imao svoje veče (šut iz igre 3-10), a indikativno je što je trener Milaneza Etore Skola Rodrigeza na parketu držao samo 26 minuta i to u situaciji kad je u utakmicu ušao bez Gudaitisa i Micova, a u prvom poluvremenu se ozbiljnije povredio i Nedović, i kad Majkl Rol nije mogao da uđe u šuterski ritam.

Da li je i popularni „Ćaćo“ rovit, ili je Mesina pomislio da i ovako može do pobede ostaje da se nagađa, ali je Zvezda iskoristila svaki minut kad on nije bio na parketu.

Upravo Mesina odlično je sažeo uzroke poraza svoje ekipe.

„Zvezda je igrala strpljivu utakmicu, sa izuzetno snažnom i agresivnom odbranom, sa strpljivim napadima pod vođstvom plejmejkera Lorenca Brauna“, ocenio je on.

I zaista, Lorenco je bio ključna figura na utakmici, u odbrani je izuzetno uspešno usporavao Rodrigeza, a „izmišljao“ poene kad su napadi bili bez rešenja, posebno u trenucima kad se Armani približavao. Pozitivni utisak ostavio je i drugi Braun, Derik je prvi put ove sezone pokazao deo svog napadačkog asortimana, pre svega kad je šut u pitanju (12 poena).

Trener crveno-belih Dragan Šakota bio je zadovoljan igrom svojih pulena.

„Promenili smo pikenrol odbranu i to nam je pomoglo u drugom delu meča. Takođe, kada meč uđe u završnicu, morate da ubacite važne šuteve i upravo to smo uspeli. Rekli smo da ćemo pokušati da popravimo neke segmente igre u kojima smo se mučili“, izjavio je Zvezdin trener.

Definitivno je da se u igri vide neke novine koje je on uneo. Posebno u „raspodeli“ odgovornosti, odnosno u organizaciji napada. Bilo je i „novo“ i „efikasno“ kako Zvezda uporno ubija ritam protivnika, i kako ne naseda na „poziv“ za trku. (Samo)disciplina koju su u Milanu pokazali, svakako je dobar putokaz za ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari