Zvezda večeras protiv Liverpula nema šta da izgubi 1Foto: STARSPORT

Utakmice kao što je večerašnji duel fudbalera Crvene zvezde sa Liverpulom, na legendarnom “Enfildu”, spadaju u red onih gde autsajder – ovog puta to je srpski prvak- nema šta da izgubi.

Kada te svi unapred otpišu i imaju realno pokriće za to, jer je preko puta prošlosezonski finalista elitnog takmičenja, petostruki osvajač “ušatog pehara”, predvođen jednim od najboljih trenera današnjice (Jirgen Klop) i stelcem 31 gola na 34 utakmice prošlosezonske Premijer lige (Mohamed Salah), uz tuce klasnih igrača u prvih 18, onda možeš samo da iznenadiš. I druge i sebe.

Za jedne bi podvig bio poraz s manje primljenih pogodaka nego u debaklu protiv Pari Sen Žermena u minulom kolu (1:6), za druge hrabriji otpor i ravnopravnija borba od one viđene na “Parku prinčeva”, za ostale bilo kakav nerešen rezultat, a za najsmelije maštare i(li) utopiste makar i minimalna pobeda tamo gde su se i najveći klubovi sveta provodili kao bosi po trnju. Kada bi prošao, zadnji scenario bio bi satisfakcija za sve loše što se poslednjih dana pričalo i pisalo o Crvenoj zvezdi, zbog sumnje Evropske fudbalske federacije i francuskog Tužilaštva da je jedan njen funkcioner pokušao da se kladi na ubedljiv poraz od PSŽ-a.

– I po budžetu i po broju učešća u UEFA takmičenjima poslednjih godina, mi smo autsajderi u našoj grupi i svesni smo toga, ali u prirodi sportista je da veruju da mogu. Sve što napravimo biće pozitivno – objektivan je sportski direktor Mitar Mrkela, uz opasku da je “izlazak na “Enfild” valjda dovoljan motiv”.

Ipak, bivši igrač crveno-belih nada se da ova ekipa može da pokaže više nego protiv “svetaca”, kada je golman Milan Borjan bio pod konstantnom opsadom Nejmara, Kavanija, Mbapea, Di Marije…

– Svakako da je taj poraz protiv PSŽ jedan udarac i opomena. Verujem da igrači mogu mnogo bolje, pre svega otresitije da uđu u utakmicu. Oni su prošle godine pokazali da, kada je malo ko očekivao, da mogu da igraju protov jakih protivnika, tako da očekujem da protiv Liverpula odigraju mnogo bolje nego što su u Parizu – bodri visoki funkcioner eks svetskog i kontinentalnog šampiona svoje naslednike na terenu, koji su uz mnogo truda i još više sreće preživeli revanš plej-ofa kvalifikacija sa dominatnim Salcburgom, a onda po istom “receptu” osvojili grandiozan bod u prvoj rundi grupne faze sa favorizovanim, ali prepotentnim Napolijem.

I razmišljanja prvog strelca ekipe El Fardu Bena kreću se između divljenja domaćinovom kvalitetu i stare istine da svako mora prvo da skoči da bi rekao hop, protkanih starom istinom da su čuda moguća i dešavaju se.

– Kao mali sam sanjalo da igram na Enfildu, ali ja sam profesionalac i biću fokusiran na teren. Ova utakmica dolazi posle teškog poraza i loše igre u Parizu. Moramo da odigramo sa mnogo više samopouzdanja nego protiv Pari Sen Žermena. Liverpul je tim s velikim imenima, jedan od najboljih na svetu, i igra sa dosta vere u sebe, pogotovo na domaćem terenu, ali ne optrećeujemo se time – uverava reprezentativac Komorskih ostrva uoči sučeljavanja sa najskupljim defanzivcem na svetu Virdžilom Van Dajkom i vrsnim golmanom Alisonom Bekerom.
I vezista Goran Čaučić veruje da ključ potencijalne senzacije leži u ispravnom stavu, bez idolopoklonačnog držanja u duelu sa “već viđenim” pobednikom susreta u rodnom gradu Bitlsa.

– Čuda se dešavaju, pogotovo u fudbalu, svake nedelje poneko. Real izgubi od Levantea, izgubi i Barselona, pa zašto da ne izgubi i Liverpul?! Idemo u goste velikoj ekipi, po svemu kvalitetnijoj od nas, ali na nama je da budemo maksimalni. Pa, šta bude da bude. Verovatno žele da posle prošlogodišnjeg finala ovog puta osovje LIgu šampiona, ali ne treba da ih se plašimo zbog toga. Želimo da odigramo najbolje što možemo, bez straha, ali s mnogo agresivnosti, dosta trčanja, presinga i dobrog stajanja na terenu. Samo tako možemo da se nadamo dobrim vestima iz Engleske – svestan je snage protivnika, ali vidi “pukotine” u fudbalu drugoplasireanog tima Premijer lige, s istim brojem bodova kao lider Mančester Siti, ali sa slabijom gol razlikom od “građana”.

Firmino, Lovren, Staridž, Henderson, Moreno, Milner… ili Degenek, Krstičić, Boaći, Jovičić…? Prvo društvo se mnogo više pita, barem na papiru.

Prvi dvomeč 1973. godine

Pre večerašnje utakimice, ova dva kluba sastajala su se dva puta. I to 1973. godine u osmini finala tadašnjeg Kupa šampiona. Oba meča su pripala našem timu, koji je i u Beogradu i na Ostrvu slavio s 2:1. Inače, crveno-beli su jedina ekipa iz kontinentalnog dela Evrope koja je u XX veku slavila na “Enfildu”.

Debitant s pištaljkom

Meč na “Enfildu” sudiće debitant u ovom takmičenju, 34-išnji Nemac Danijel Zibert. Reč je o arbitru kojem je UEFA do sada do sada poveravala samo utakmice Lige Evrope i to mahom one lakše kategorije.

Bez Marina i Rodića

Duže vreme povređeni Vujadin Savić otputovao je sa saigračima u Englesku, a od procene medicinskog tima zavisi da li će standardni štoper početi meč kao član startne 11-ke, rezervista ili možda na tribinama. U slučaju strelca utešnog gola u Parizu i pouzdanog ofanzivnog veziste Marka Marina i desnog beka Milana Rodića, sa odigranih 900 od 940 evropskih minuta ovog leta i jeseni, stvari su daleko jasnije. Obojica se nisu oporavila od povreda i zbog toga ih je trener Vladan Milojević ostavio u Beogradu. Iz istog razloga u konkurenciji nije ni deo ofanzivnog bloka – Žonatan Kafu.

Grupa A

Briž – Monako 18.55

Borusija (D) – Atletiko (M) 21.00

Tabela: Borusija 6, Atletiko 6, Monako 0, Briž 0.

Grupa B

PSV – Totenhem 18.55

Barselona – Inter 21.00

Tabela: Barselona 6, Inter 6, PSV 0, Totenhem 0.

Grupa C

Liverpul – Crvena zvezda 21.00

Napoli – PSŽ 21.00

Tabela: Napoli 4, PSŽ 3, Liverpul 3, C. zvezda 1.

Grupa D

Galatasaraj – Šalke 21.00

Lokomotiva (M) – Porto 21.00

Tabela: Porto 4, Šalke 4, Galatasaraj 3, Lokomotiva (M) 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari