"Idem na terapiju": "Pravi" Ronaldo otvoreno o borbi sa depresijom 1EPA-EFE/CHEMA MOYA

Fudbalska legenda iz Brazila ne krije probleme sa mentalnim zdravljem.

Ronaldo Luis Nazario de Lima harao je fudbalskim terenima krajem prošlog i početkom ovog veka, a tek sada je izašao u javnost s pričom o teškoj ličnoj borbi za stresom i pritiskom u sportu. Odnosno njenim dugoročnim posledicama.

„Danas idem na terapiju i već sam dve i po godine u tom procesu. To mi dozvoljava da shvatim šta sam ranije osećao. Ja sam iz generacije gde te samo bace u vatru. Morao si da prođeš to a da ne možeš da tražiš pomoć. Kada pogledam ponovo vidim da sam bio izložen velikom mentalnom stresu bez da sam bio spreman na to. Nije bilo takve brige za mentalno zdravlje igrača dok su danas mnogo bolje pripemljeni“, rekao je „pravi“ ili prvi fudbalski Ronaldo u intervjuu za Marku.

Penzionisani golgeter nalazi se u Španiji zbog dokumentarnog filma o njegovom životu i karijeri, a začuveni sportski dnevnik je bez ustezanja pričao o depresiji koja ga je mučila još dok je nosio kopačke.

„Danas igrači dobijaju potrebnu medicinsku pomoć kako bi se suočili sa svime i postoje velike studije kako igrači reaguju i kako bi trebalo da reaguju. Kada sam ja bio igrač toga nije bilo. Zna se da je fudbal veliki stres i da može da nosi veliku težinu na igrača“, iskren je 46-godišnji Brazilac.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena i bivša napadačka zvezda Reala, Kruzeira, PSV-a, Barselone, Intera, Korintijansa i Milana apelovao je i da igrači traže pomoć kada su u problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari