IN MEMORIAM - Radiša Borisavljević (1953-2017) 1

Posle kraće bolesti, u Čačku je preminuo Radiša Borisavljević, jedan od najtrofejnijih srpskih strelaca nacionalnog programa, aktuelni sampion države i državni rekorder vojničkom puškom, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Radiša Borisavljević je rođen u Ljubiću 9. avgusta 1953, a karijeru uspešnog strelca počeo je u Čačku 1965. godine. Bio je član čačanskih klubova Borac i Sloboda, beogradskog Partizana, „Alekse Dejovića” iz Užica, Metalaca iz Bora, ivanjičke družine „Boško Petrović”, SD „Dragan Jevtić Škepo” iz Gornjeg Milanovca.

Jedan je od retkih strelaca koji se takmičio u skoro svim disciplinama. Gađao je vazdušnom, malokalibarskom, vojničkom i poluautomatskom puškom, vazdušnim i malokalibarskim pištoljem. U svim disciplinama je osvajao medalje. U karijeri je osvojio više od 100 odličja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Poslednji veliki uspeh Radiša Borisavljević je postigao u septembru 2016. godine. Kao član ekipe „Dragan Jevtić Škepo”, na Prvenstvu Srbije vojničkim oružjem u Lazarevcu, pobedio je u gađanju vojničkom puškom iz ležećeg stava, kako u apsolutnoj, tako i u konkurenciji veterana, a osvojio srebro u nadmetanju poluautomatskom puškom. Proglašen je za najuspešnijeg učesnika takmičenja i zato nagrađen specijalnom plaketom predsednika Republike Srbije, pokrovitelja prvenstva.

Godinu dana ranije, nastupajući za SD „Boško Petrović” na nacionalnom šampionatu vojničkim oružjem je izjednačio državni rekord vojničkom puškom od 191 kruga i takođe proglašen za najboljeg učesnika prvenstva. Izabran je za najboljeg sportistu Ivanjice 2015. godine.

Kada se 1988. preselio u Nemačku, takmičio se u Bundes ligi, za ekipu Felbah iz Štutgarta. Dobio je priznanje za najboljeg strelca nemačke pokrajine Baden Vitemberg 1997. godine.

Kao cenjeni i priznati stručnjak u oblasti elektronike, radio je u mnogim poznatim srpskim firmama: „Ratko Mitrović“, „Sloboda, „Fabrika reznog alata“. Od preseljenja u Nemačku 1988. do danas, bio je zaposlen u „Mercedes Bencu“ u Štutgartu. Angažovan je u najvećim „Mercedesovim“ projektima po celom svetu, od Brazila, Kine, do Dubaija gde je učestvovao u radu na rashladnom sistemu najviše zgrade na svetu „Burdž Kalifa”.

Pomagao je mnogim strelcima i klubovima iz Zapadne Srbije. Iza sebe je ostavio ćerku i troje unučadi.

Opelo će biti održano u četvrtak 26.januara u 13 časova u kući Radiše Borisavljevića u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari