INTERVJU Ivan Vukomanović: Žalosno je da će na kraju prvi čovek države izabrati predsednika FSS 1Ivan Vukomanović. Foto: EPA/P. GARCIA

Ivan Vukomanović, bivši fudbaler Crvene zvezde, a potom trener u Belgiji i Indiji, tvrdi da su predstojeći izbori za predsednika Fudbalskog saveza preloman trenutak za srpski fudbal.

On dodaje da poštuje obojicu kandidata za tu funkciju, ali napominje da je Nemanja Vidić pravi izbor zbog činjenice da, za razliku od Dragana Džajića, poseduje energiju i želju da napravi neophodne promene.

– Dok sam bio fudbaler Crvene zvezde bio sam saigrač sa Nemanjom, a Džajić je tada bio prvi čovek kluba. Dobro poznajem obojicu, poštujem ih, i jedan i drugi imaju svoje kvalitete, ali mislim da su nam potrebna nova lica – kaže Vukomanović.

Zbog čega mislite da je Nemanja Vidić bolji kandidat?

– Svako normalan vidi da je on pravi izbor. Nivo koji je Nemanja Vidić dostigao tokom svoje fudbalske karijere će retko ko iz Srbije ikada dostići. To mu je donelo ugled u svetu i kontakte sa ljudima koji su inače teško dostupni. Ima znanje, status i energiju, a pod uslovom da se okruži pravim saradnicima može da izvrši neophodne promene. On je velika šansa da srpski fudbal krene da se oporavlja, a ukoliko propustimo ovu priliku onda ćemo se naći na stranputici sa koje je povratak vrlo neizvestan, gotovo nemoguć.

Da li mislite da će delegati na Izbornoj skupštini imati u vidu ovo što ste sada naveli?

– Verovatno neće, žalosno je to da će na kraju novog predsednika izabrati prvi čovek države i vladajuća stranka. Ne znam da li je Vidić uopšte bio svestan toga kada se upustio u tu trku, ali treba reći da su njegova želja i motivi za divljenje. Izbori će biti farsa, cirkus i velika je šteta što ćemo na jeftin način potrošiti sposobnog čoveka.

Šta očekuje budućeg predsednika FSS?

– U pitanju je donkihotovski posao. Onaj ko postane predsednik morao bi da se bori protiv kriminalaca, huligana, nameštanja utakmica, mešetarenja, lošeg sistema takmičenja i negativne selekcije na svim nivoima. Verovatno bi morao da sruši taj sistem i da gradi novi od temelja, a to je ogroman posao. Od dvojice kandidata koji su sada u opticaju u javnosti verovatno je svima jasno ko ima energiju da se uhvati u koštac sa tim problemima.

Šta je prvi zadatak za novog predsednika?

– Pre svega da se prekine polarizacija našeg fudbala koja izaziva mržnju i odakle kreću nameštanje utakmica i kriminal. Tek potom dolaze na red smanjenje lige, rad na razvoju infrastrukture i stvaranje mladih igrača.

Koji je motiv Dragana Džajića da se uključi u kampanju za mesto predsednika saveza? Čini se da je on u svojoj karijeri već dostigao sve što može da se dostigne.

– Ne znam da li je predstavio svoj plan kada je pristao na to da ga kandiduju i šta namerava da uradi. Ko su ljudi koji će mu pomagati u poslu? Pretpostavljam da želi da kruniše svoju karijeru fudbalskog radnika, ali mislim da bi gospodin poput njega trebalo da uživa u zasluženoj penziji i da prepusti nekom mlađem da se bori sa problemima u srpsko fudbalu – rekao je u razgovoru za Danas Ivan Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari