Iranska sportistkinja vratila se kući posle takmičenja na kome nije nosila hidžab 1Foto: EPA-EFE/IRIB

Iranska sportistkinja Elnaz Rekabi vratila se danas u zemlju nakon što se na takmičenju u sportskom penjanju u Južnoj Koreji takmičila bez hidžaba, što je čin koji se smatra podrškom antivladinim protestima.

 

Po sletanju u Teheran, Rekabi je opreznim rečima dala izjavu iranskoj državnoj televiziji i ponovila je da joj je hidžab slučajno spao sa kose tokom takmičenja.

Stotine ljudi okupile su se ispred aerodroma „Imam Homeini“, uključujući i žene koje nisu nosile hidžab, i uzvikivale „Elnaz šampionka“, navodeći 33-godišnju sportistkinju kao inspiraciju za proteste.

Rekabi je zatim u novoj izjavi dala nešto drugačije objašnjenje, rekavši da je uoči početka svog uspona na takmičenju bila u zoni isključivo namenjenoj za žene.

„Pošto sam bila zauzeta obuvanjem cipela i druge opreme, zaboravila sam da stavim hidžab i izašla sam da se takmičim. Vratila sam se u Iran mirna, iako sam imala mnogo napetosti i stresa. Ali do sada se, hvala bogu, ništa nije dogodilo“, navela je Rekabi.

Na video snimcima na društvenim mrežama, snimljenim na aerodromu, prikazuju se okupljeni kako skandiraju Rekabino ime i nazivaju je herojem. Na snimku se vidi kako ona maše iz kombija.

Provladina novinska agencija ISNA kasnije je izvestila da se Rekabi sastala sa ministrom sporta Hamidom Sadžadom, koji ju je ohrabrio da nastavi da se bavi sportom.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) je danas održao sastanak sa čelnicima Medjunarodne federacije sportskog penjanja i iranskim zvaničnicima.

MOK je posle toga saopštio da je dobio „jasna uveravanja da Rekabi neće trpeti nikakve posledice i da će nastaviti da trenira i da se takmiči“. Takodje, u saopštenju se dodaje da je ona sa porodicom i da se priključila konferencijskom pozivu sa zvaničnicima.

Navijači i mediji izvan Irana zabrinuti su za njenu bezbednost, posebno nakon izveštaja aktivista da su do sada uahpšene hiljade demonstranata.

Žene u Iranu su obavezne da pokrivaju kosu hidžabom, a ruke i noge širokom odećom. Sportistkinje takodje moraju da se pridržavaju pravila oblačenja kada predstavljaju Iran u medjunarodnim takmičenjima.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Maše Amini, koja je nekoliko dana ranije pritvorena zbog nepravilnog nošenja marame preko kose.

Iranska moralna policija uhapsila je Amini pošto je, navodno, suviše opušteno nosila maramu zbog čega joj se videla kosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari