Iskrena namera ili "koska" za glasače 1Foto: BETAPHOTO/ European Council Mario Salerno

Iako je previše njenog zakulisnog štetnog uticaja u srpskom fudbalu, mnogi iz tog miljea glasno prizivaju intervenciju države u sređivanju tragikomičnog stanja u ovom (još) unosnom i popularnom sportu, pa je većina pozdravila obećanje predsednika Aleksandra Vučića da će se obračunati sa „fudbalskom mafijom“.

Samo što jedni veruju javno datoj reči da ćemo već od sledeće sezone gledati regularnu i zanimljivu borbu za bodove u Superligi i Prvoj ligi, a drugi sumnjaju da je prvi čovek Srpske napredne stranke voljan da u najavljenom iskorenjivanju masovnog nameštanja rezultata i drugih devijantnih pojava (što mu, inače, nije u opisu posla), pohapsi i sankcioniše i kadrove i (li) simpatizere SNS u fudbalskom Savezu, klubovima, među sudijama, „viđenijim“ navijačima… na šta se onomad samoinicijativno obavezao.

– Ako hoće, država jedina može da vrati čistotu i konkurentnost srpskom fudbalu. Krajnji je trenutak da počistimo nečistoću u svom dvorištu, inače ne znam ko će dolaziti na utakmice posle otvaranja stadiona za publiku. Sve manje interesovanje dece za bavljenje ovom, u suštini lepom, zdravom i viteškom igrom, predstavlja još tragičniju i dalekosežniju posledicu višedecenijskog lošeg stanja. Nije bitno kako se zove predsednik, premijer, ministar… koji će se baviti njime, dajte da konačno neko preuzme odgovornost i sredi stvari u našoj „ding-dong“ ligi. U celom svetu, fudbal se davno sunovratio otklanjanjem od svoje izvorne poente, sa bogataškim gazdama nezainteresovanih da gledaju mečeve svojih klubova i kladionicama kao velikim sponzorima, samo što kod nas to obesmišljavanje ima posebnu dimenziju, čim šampion može biti neko ko nije najbolji, a najslabiji ne ispadaju uvek u niži rang – kaže za Danas nekadašnji fudbaler i trener Partizana, jedan od prvih stranaca u engleskoj Premijer ligi i osvajač Kupa sa škotskim Dandi junajtedom.

– Ne može se za jedno leto popraviti ni ono što je uništavano godinu dana, a kamoli decenijama, pa opet mora se požuriti sa reakcijom. Da ne bi UEFA, Interpol… to radili umesto nas, jer onda neće izaći na dobro. Umorni od naših mešetarenja mogu samo da nas izbace iz fudbalske Evrope, na neko vreme – pozdravlja Golac poruku sa državnog vrha, ali čeka da vidi hoće li uslediti ikakva akcija na terenu.

Nekada ugledni arbitar i kratko vreme predsednik Sudijske komisije FSS, Rade Đurović, smatra tragičnim to što se došlo dotle da predsednik države, upozorenjem fudbalskoj mafiji, potvđuje koliko je taj sport u Srbiji ogrezao u prljavštini.

– Još je gore što se posle upozorenja UEFA i kažnjavanja Borca i Jagodine, po toj „dojavi“, odnosno presedan izricanja efektivne zatvorske kazne fudbalskom sudiji Srđanu Obradoviću pre toga, još drskije nastavilo sa nameštanjem utakmica. Pri čemu FSS i Sudijska komisija ćute o onome što i Vučiću bode oči. Ne znam kako i kada predsednik države namerava da krene u obračun sa fudbalskom mafijom, ali jasno je da će isti imati efekta samo ako sa hapšenjem krene od svojih kadrova u fudbalu. Ako krivci priklonjeni SNS ostanu nedodirljivi onda će selektivna pravda isprovocirati još krupnije posledice, što ni njemu ne bi išlo u prilog. Ukoliko ispuni obećano čeka ga vraški težak posao, jer mafijaša ima u svakom većem zaseoku, a nacija će imati imati čime da se zabavlja celog leta i jeseni.

Prema rečima našeg sagovornika potencijalno vraćanje ovdašnjeg fudbala na „fabrička podešavanja“ ne bi smelo da ne uspe.

– To bi moglo da bude „opasno“ i za onog koji je dao obećanje i za sve te mafioze, a najviše za naš fudbal. Ostane li sve na rečima, neka ugase fudbal. Taman da više ne slušamo one što se tek sada oglašavaju i kunu u svoju čestitost, kao da im je pošteno igranje obaveza samo ako predsednik zapreti.

Član Skupštine slobodne Srbije, Božidar Prelević, sasvim je saglasan sa Vučićevim viđenjem stanja u srpskom fudbalu, ali daje širi kontekst predsednikovih izjava.

– Predsednik je potpuno u pravu kada kaže da postoji sportska mafija, da se mečevi u fudbalu nameštaju i da nam se smeje ceo svet. Sve to Evropski parlament misli o izbornim utakmicama u Srbiji. I tamo se može čuti da su izbori smešni, da postoji politička mafija i da je treba pohapsiti. Nema razlike, čega ima u fudbalu ima i u političkom životu, samo je jedno konstatovala UEFA a drugo EP. Sve u svemu, šire gledano, Srbija je zemlja kojoj se svi smeju.

Nekada ministru unutrašnjih poslova, a sada uglednom advokatu, smeta i običajno mešanje nadležnosti.

– U kom svojstvu se Vučić obraća, da li kao predsednik stranke ili države?! Ako to radi kao prvi čovek partije onda se obraća svojima, ako to radi kao predsednik Republike onda je to najveći šamar Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, jer se bavi njihovim poslom, pošto ovi to neće. Sve što je rekao trebalo bi da kaže tužilac u obrazloženju svog predloga da neko bude pritvoren, kada dođe do toga…. Nije on zapretio fudbalskoj mafiji, zato što ga zanima da se bavi njom, to je bila poruka glasačkom telu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari