Ista lica u Humskoj, na "Mitiću" manje stranaca 1Foto: STARSPORT

Fudbaleri u Srbiji počeli su danas treninge posle tačno 50 dana pauze, od kako su 14. marta odigrani mečevi 26. kola Superlige.

Crvena zvezda i Partizan su prisilnu pauzu iskoristili da smanje plate svojim igračima, s tim što su čelnici kluba sa „Rajka Mitića“ odlučili i da se oslobode viška stranaca u svojim redovima.

Kako je epidemija korona virusa u Srbiji proglašena prekasno, a fudbal zaustavljen dva dana pred proglašenje vanrednog stanja kada je već uveliko bio obustavljen vazdušni saobraćaj u većem delu planete, stranci koji igraju za večite praktično su ostali blokirani u Beogradu.

Treneri crveno-belih i crno-belih, Dejan Stanković i Savo Milošević, tako su već na prvim treninzima imali sve igrače na koje računaju u nastavku sezone.

Crvena zvezda je pauzu iskoristila da smanji broj (ne)potrebnih i (pre)skupih stranaca u svojim redovima. Prvi na listi za raskid ugovora bili su Žander Santana i Radživ van la Para.

Brazilac je na crnu listu dospeo još posle skrivljenog penala u Atini protiv Olimpijakosa, zbog koga je Zvezda završila ovosezonsku evropsku odiseju, dok se Holanđanin od prvog dana nije ni trudio da opravda transfer vredan blizu milion i po evra.

Uskoro će „Mitić“ napustiti i Argentinac Mateo Garsija, za koga se priča da bi mogao u Aris, kao i Hoze Alberto Kanjas, kome po svemu sudeći takođe sledi raskid ugovora ukoliko se pronađe neko ko bi barem ponudio siću za Španca starog 34 godine.

Neizvesna je i sudbina Portugalca Tomanea, mada nema dileme da će ukoliko ostane verovatno prvi biti na transfer listi u letnjem prelaznom roku. Dobra vest za navijače crveno-belih je da se Seku Sanogo oporavio od povrede i da bi fudbaler Obale Slonovače koji je zimus najavljivan kao ozbiljno pojačanje mogao da odigra koji meč do kraja sezone.

Što se Partizana tiče, Savo Milošević ima na raspolaganju najbitniji kvartet stranaca (Suma, Asano, Natho, Sadik), dok je Zoran Tošić neposredno pred početak pandemije potpisao za kineski Tajzu Juandu.

– Krivo nam je bilo prvih dana posle prekida lige i ulaska u vanredno stanje jer smo taman uhvatili zalet, počeli da lepše i konkretnije igramo. Ali, pauza nas neće zaustaviti, ciljevi su jasni, principi su jasni tako da ćemo se osvežiti, malo ojačati, momci će biti spremni za bilo kakvu formu takmičenja u nastavku prvenstva – rekao je trener Zvezde Dejan Stanković.

Zbog preporuka u vezi sa treninzima u vreme trajanja pandemije na pomoćnom terenu „Marakane“ od stručnog štaba bili su samo Stanković i kondicioni stručnjak Federiko Panoćini.

– Igrači su radili u tri grupe, a golmani odvojeno u četvrtoj. Ne kažem da oni nisu deo tima, ali imaju svoj program. Fudbal je naš posao i radimo ga sa zadovoljstvom, pogotovo posle duge pauze i pogotovo zbog razloga koji su doveli do toga. Znači nam što smo zajedno, nije bilo teško organizovati grupe jer su momci fenomenalni, kao osobe pre svega. Adaptiramo se na sve situacije, pa i na ovu. Videćemo, pratimo situaciju, da vidimo šta će biti naredne nedelje, pa one tamo. Čekamo da vidimo kako će se igrati, da li će se igrati. Ja sam ubeđen da bi trebalo da se igra u bilo kojoj formi. Mi smo spremni na bilo koji zahtev – naglasio je Stanković.

Poseban režim rada vladao je u Zemunelu, sportskom centru Partizana gde je u jednoj grupi moglo da bude najviše deset osoba.

– To je preporuka ministarstva. Imamo pet, šest terena i odvojićemo dve ili tri grupe kako bismo zadovoljili i taj uslov. Treninzi su koncipirani da se radi samo istrčavanje, neće biti kontakt igre ili bilo kakve. Neće biti problema. moji momci su uvek bili disciplinovani i tako će biti sada u posebnom režimu. Nije nam neophodno da ulazimo u igru kada se ne zna ništa konkretno o takmičenju – rekao je Milošević.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza najavio je da će se u sredu na Izvršnom odboru FSS odlučivati o nastavku sezone.

– Klubovima Super i Prve lige poslali smo dopis u kojem očekujemo da se izjasne i zvaničnim putem saopšte svoj stav u vezi sa nastavkom takmičenja. Konkretno – da li su za opciju sa 11 ili sa četiri kola do kraja prvenstva. Vodićemo se stavom većine odnosno uskladićemo završetak prvenstva kako bude tražilo više klubova. Kup takmičenje se nastavlja bez bilo kakvih promena. Poštujemo Zvezdu i Partizan kao naša dva najveća kluba i uvažavamo njihove stavove, ali biće onako kako odluči većina klubova – zaključio je Kokeza.

Nema proširenja ako se odigraju sva kola

Predsednik FSS Slaviša Kokeza istakao je da ako se u Superligi odigra svih preostalih 11 kola onda sigurno neće biti proširenja lige.

– Ako bude 11 kola, ništa nećemo menjati i o tome se neće ni diskutovati. U slučaju da bude četiri, obavićemo dodatne konsultacije sa klubovima. I ako se dogodi da bude proširenja to bi bile posebne odluke organa FS Srbije koje bi se odnosile samo za ovu sezonu – rekao je Kokeza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari