Isto brojno stanje Superligaša u Novom Sadu 1Zdravko Kuzmanović, sportski direktor Proletera foto: Starsport

Javor ugrozio direktan plasman u SLS, u elitu bi mogao po prvi put u istoriji Železničar iz Pančeva.

Posle 36 kola Superlige i još toliko rundi Prve lige sklopljen je deo mozaika elitnog srpskog fudbalskog takmičenja za sezonu 2022/2023, a ostatak kockica složiće ovonedeljnih 90 minuta i baraž dvomeči, 25. i 29. maja.

Utakmice u oba takmičarska ranga, od prošlog vikenda, donele su izvesnost posebno zanimljivu ljubiteljima ovog sporta u Novom Sadu, jer će taj grad i dalje imati dva aduta u elitnom ešalonu, s tim da će Vojvodina imati drugačije društvo.

Proleter nije izdržao bitku sa konkurencijom, pa će posle tri „epizode“ u SLS i dva osma mesta (2018/2019, 2020/2021), nazad, na niže grane. Na njegovo mesto upašće Mladost GAT i to kao prvoplasirani tim PLS, jer niko više ne može da ugrozi njen učinak od 21. pobede, devet remija, šest poraza i 72 boda.

Odnosno spreči istorijski uspeh do skora stalnog trećeligaša i to u godini obeležavanja pola veka postojanja kluba, čiji je uspon iniciran finansijskom podrškom glavnog sponzora. Još nedovoljnom za izgradnju stadiona po meri superligaških propisa, pa će „Karađorđe“ ponovo bit domaći teren za dva kluba.

Metalac ima sve potrebne infrastrukturne uslove za SLS, ali džaba kada je ekipa bila toliko neuspešna da će se kao „fenjeraš“ survati tamo odakle je došla pre dva leta. Devetoplasirani tim iz prošle sezone pao je na najniže grane, pa će Gornji Milanovac morati da pričeka na sedmu sezonu na najvišem nivou domaćeg loptanja.

Maltene od početka tekuće Superlige, sa selidbom u PLS „koketiraju“ Novi Pazar i Radnički 1923, ali kako su im se rezultati popravili u finišu regularnog dela prvenstva i plej-autu još su situaciji da izbegnu ispadanje. Ne i doigravanje sa trećeplasiranim ili četvrtoplasiranim sastavom PLS, u zavisnosti od toga kako ovaj dvojac bude prošao u zadnjem kolu.

Mada su se Novopazarci posle poslednjeg poraza od Radnika, pre dva dana, o SLS izjasnili kao neregularnoj, a za svoj položaj okrivili Fudbalski savez Srbije i klubove sa povlašćenim tretmanom, uz pretnju neigranja baraža. I iz Kragujevca su stizale sporadične sumnje u tuđe rezultate, pre svega kluba iz grada na Jošanici, ali povratnik u elitu još veruje da može proći kroz iglene uši i izbeći eliminaciju.

Gusto i napeto je i u gornjem domu PLS, najbliži direknoj promociji u SLS je česti superligaš Javor. Imali su Ivanjičani priliku da prebrinu brigu kolo pre kraja svog plej-ofa, ali su „uspeli“ da izgube meč sa dva igrača više i stvore rezultatsku tenziju pred, potencijalni, susret odluke sa Loznicom. Zbog toga što Železničar zaostaje tek jedan bod (66/65) i ima šansu da se preko ekipe Žarkova, katapultira tamo gde Pančevcima nije noga nikada kročila.

Superliga

PLEJ-AUT – 37. kolo

četvrtak

Radnik – Kolubara   16.00

petak

Mladost – Spartak   17.30

Proleter – Novi Pazar          17.30

Radnički 1923 – Metalac   17.30

Tabela: Radnik 48, Kolubara 46, Spartak 44, Mladost 42, Novi Pazar 38, Radnički 1923 35, Proleter 32, Metalac 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari