Istorija počinje na "San Paolu" 1Foto: EPA-EFE/ SIMONE VENEZIA

Zvuči neverovatno, ali je istinito da fudbaleri Napolija i Barselone nisu nikada naleteli jedni na druge u takmičarskim mečevima bilo kog UEFA takmičenja, pa će prvom od dve utakmice osmine finala Lige šampiona, večeras, početi istorija duela italijanskog i španskog kluba.

Voljom žreba, poprište tih istorijskih 90 minuta biće na jugu Apenina, na stadionu šestoplasiranog tima Serije A i polufinaliste tamošnjeg Kupa, čiji su ovosezonski rezultati daleko ispod klupskih očekivanja, a naročito aspiracija gazde Aurelija de Laurentisa, mada je šest pobeda u poslednjih sedam mečeva isprovociralo nadu navijača da bi nekim čudom, na leto, opet mogli da gledaju susrete LŠ na „San Paolu“.

Tamo gde ni mnogo najzvučnijim timovima nije lako, a neki od njih se i „slupaju“, kao što je to bio slučaj sa braniocem evropske krune Liverpulom, u grupnoj fazi aktuelne LŠ. Kada je Napuljce vodio Karlo Anćeloti, ugledni i trofejni preteča mladog i temperamentnog Đenara Gatuza.

– Hvala timu i kolegi Ančelotiju na plasmanu u nokaut fazu, ovaj dvomeč je plod njihovog rada. Ono što ja želim od duela sa Barselonom je da ih se moj tim ne boji. Hoću da vidim igrače kako se bore do krajnjih granica, da budu sjajni kao što su bili poslednjih nedelja pred svojim navijačima – komanduje nekadašnji as Milana, poznat po svom ratničkom mentalitetu u kopačkama.

Naravno, s dužnim poštovanjem za protivnika, iako i on već neko vreme prolazi kroz različite potrese, a to uzima manji ili veći danak u rezultatima.

– Igraćemo protiv jednog sjajnog tima. Biće to veliki izazov za nas i on će nam doneti dve neverovatne utakmice. Da li Napoli može da osvoji Ligu šampiona? Nikada ne reci nikad. Za početak, hajde da s radošću izađemo na teren i svim silama se suprotstavimo Barseloni – insistira Gatuzo na nekompleksaškom stavu, mada će njegovi puleni imati vraški težak posao da obuzdaju fenomenalnog Lionela Mesija, sposobnog da reši meč čak i kada ga „prespava“.

– Mesi je više od sjajnog fudbalera. Trebalo bi da bude uzor mladima i zbog načina vođenje karijere. Istupima van terena, takođe, jer nikada ne kaže pogrešne stvari – smatra strateg Napolija, za razliku od svog kolege Kikea Setijena, lišen kadrovskih problema uoči prvih sat i po borbe.

Barselona vodi kolo u Primeri, istina samo s dva boda više od Reala, ali je ispala iz Kupa kralja, prošlog meseca je smenila Ernesta Valverdea, a ovog „zabavlja“ medije unutrašnjim okršajima. Povrede ili rovitost standardnog desnog beka Serhia, golgetera Suareza, odličnog levog bočnog defanzivca Albe i špica Dembelea, te rizik od suspenzije Semeda i Busketsa u slučaju još jednog žutog kartona samo dodatno otežavaju vrlo važno gostovanje vlasnika pet „ušatih pehara“, s poslednjim probijanjem do finala LŠ iz 2015. godine.

Zbog svega pobrojanog ni Mesi ne vidi svoju ekipu kao jednog od favorita za šampionsko slavlje u Istanbulu, kroz tri meseca.

– Vrlo smo uzbuđeni zbog meča u gradu gde se fudbal toliko voli. Napoli je godinama na visokom nivou, što znači da nas čeka teška utakmica. Dobro smo proučili domaćina, pa se nadam da će se to osetiti i u rezultatu prve utakmice. Ako bude dobar imaćemo velike šanse da prođe dalje. Daćemo sve od sebe da se mi na kraju radujemo – poručio je pred put na Siciliju golman Blaugrane Mark-Andre ter Štegen.

Da mogu, Rakitić, Pike, De Jong, Vidal i ostali bi pretumbali raspored u prvenstvu Španije, ali nikako ne mogu eskivirati večiti derbi sa Realom 1. marta, čiji ishod bi mogao ključno da utiče na epilog šampionske trke u dvoje. U slučaju da Barselona sačuva snagu i „municiju“ za nedelju.

– Nemoguće je odvojiti ta dva meča, pogotovo kada se ima previše problema s povredama. Osim toga, obe utakmice su nam maksimalno inspirativne i bitke. Gledaćemo da iz izvučemo najveću moguću korist u Napulju i Madridu – podvlači čuvar mreže reprezentacije Nemačke.

Testiranje na korona virus, pa u hotel

Opasan porast obolelih i umrlih od korona virusa u Italiji već je odložio pojedine mečeve Serije A i nižih liga, zbog čega se uveliko razmišlja o prekidu prvenstva ili igranju pred praznim tribinama u bliskoj budućnosti, a koliko je u ovom trenutku ozbiljna situacija imaće prilike da se uvere i članovi Barselonine ekspedicije. Svi pristigli čarter letom moraće već na aerodromu da prođu kroz sobu za proveru telesne temperature, dok veća testiranja očekuju one s eventualno povišenom temperaturom ili groznicom. Bez obzira što novi virus za sada „ubija“ samo na severu države.

Osmina finala LŠ

Atletiko – Liverpul 1:0

Borusija D. – PSŽ 2:1

Atalanta – Valensija 4:1

Totenhem – Lajpcig 0:1

danas

Čelsi – Bajern 21.00

Napoli – Barselona 21.00

sutra

Lion – Juventus 21.00

Real – Mančester siti 21.00

* Revanši su od 10. do 18. marta.

U Londonu repriza finala 2012.

Ni Čelsi i Bajern se nisu naigrali međusobnih mečeva, jer imaju samo (po) jedan trijumf i dva remija iza sebe, tako da ni na „Stamford bridžu“ ni na „Alijanc areni“ ne mogu da se oslanjaju na tradiciju u očekivanjima od večerašnjeg okršaja u Londonu. Jedino što bi domaćin da reprizira duel iz finala ovog takmičenja iz 2012. godine, kada su „plavci“ na penale uzeli svoju jedinu evropsku krunu, a gosti im se revanširali za taj posebno bolan poraz, jer su do izjednačujućeg pogotka Drogbe u 88. minutu bili tako blizu pete titule fudbalskog prvaka Starog kontinenta (osvojene sezonu posle).

– Čelsi i dalje ima odličan tim, ali mislim da možemo u četvrtfinale – zvuči prilično uvereno golman bavarskog sastava Manuel Nojer.

– Istorija je jedno, a ovi mečevi nešto drugo. Spremni smo za nove izazove – tvrdi Frank Lampard, legendarni kapiten Čelsija sada angažovan na mestu trenera istog kluba, koji ima nesreću da već u nedelju igra meč FA kupa sa Liverpulom, a ne može da računa na sjajnog Kantea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari