Istorijska "modra" titula, jedan rekord, pet reprezentacija...: Blaževićeva karijera u brojkama 1foto (BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/DS)

U izboru uglednog Večernjeg lista, najbolji fudbalski trener veka Hrvatske imao je dugu karijeru, sa mnoštvom angažmana.

Danas preminuli Miroslav Ćiro Blažević igrao je za samo sedam klubova – Bratstvo iz Travnika, zagrebački Dinamo, Lokomotivu iz istog grada, Rijeku, Sarajevo, švajcarski Sion i Mutijer – pre neko što je zbog problema sa operisanim koleno, u 31. godini, prekinuo karijeru i dobio posao na proizvodnoj traci u jednoj fabrici satova u Švajcarskoj.

Međutim, nije prošlo puno vremena pre nego što se vratio „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“, ovog puta kao glavni čovek uz aut liniju. Učinio je to u Švajcarskoj, kao trener Vevea u istoimenom mondenskom gradiću na obali Ženevskog jezera, gde je godinama pre toga živeo.

Pre silaska sa životne scene, tri dana pre 88. rođendana, vodio je gomilu timova, uglavnom sa prostora bivše SFRJ i u njegovoj drugoj domovini: Vevej, Lozana Sport, Rijeka, Dinamo Zagreb (i u vreme dok se zvao Kroacija), Grashopers, Nant, Priština, PAOK, Osijek, Mura, Varteks, Hajduk, Ksamaks, Šangaj Šenhua, Mes Kerman, Zagreb, Sloboda Tuzla i Zadar.

U vreme dok je nosio kopačke osvojio je samo Kup Švajcarske sa Sionom 1965. godine. Sa njim je uzeo i prvi trenerski trofej i to u istom takmičenju 1974. Dok je rivalski Grashopers vodio do titule u sezoni 1983/1984. Ubedljivo najviše toga uradio je sa voljenim Dinamom iz Zagreba, kom je 1982. doneo 24 godine čekanu šampionsku krunu „velike“ Jugoslavije.

Sa modrima je poatavio i jedan rekord, jer je samo Ćiro uspeo da uzme i Kup SFRJ (1983) i Kup potonje samostalne države Hrvatske (1994). Posebno mesto u njegovoj radnoj biografiji zauzimaju i trofeji Superkupa Hrvatske – na klupi Dinama (2002) i Hajduka (2005), te titula prvaka Bosne i Hercegovine, u vreme dok je trenirao tuzlansku Slobodu (2014).

Ostaće, ipak, upamćen kao neko ko je jednu malu balkansku zemlju vinio u svetske visine, jer je pod njegovom komandom Hrvatska uzela bornzanu medalju na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine. Obavljajući posao selektora Vatrenih, od 1994, do 2000. godine, legendarni Ćiro je ostvario 33 pobede, 24 remija i samo 15 poraza.

Za igru reprezentacije Švajcarske bio je zadužen na svega dva meča, a u to vreme se pisalo da je otpušten nakon otkrića da ne zna ni reč nemačkog. Pre povlačenja u penziju vodio je još selekcije Irana, Bosne i Hercegovine, te jedan od mlađih nacionalnih timova Kine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari