"Fudbal nije umetničko klizanje, pobeđuje onaj ko da gol više, a ne onaj koji igra lepše": Tako je govorio Miroslav Ćiro Blažević 1foto (BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBAŠIĆ)

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević preminuo je dva dana pre 88. rođendana. Izgubio borbu sa rakom. Iako je dva puta je uspeo da pobedi opaku bolest, treći put nažalost nije uspeo.

Iza njega će zauvek ostati brojni uspesi, ali i izjave kojim je do suza zasmejavao sve prisutne.

Kad smo igrali sa Estonijom, Predsjednik Tuđman je prognozirao šest naprema jedan za nas. To mi je netko došao kazati dolje na teren. Kod tog rezultata zabranio sam da se postigne i sedmi gol. Ali onaj mangup Šuker zabije i sedmi gol i sruši moju koncepciju.

Bi li mijenjali Šukera za 10 Batistuta? – Hehe, jebote Batistuta!

Ko će odlučivati o mojoj sudbini?! Nabijem ih na kur…, sve koji tako misle, baš tako im napiši.

Halo, dobar dan gospodine Kranjčar… – Sine, kakav Kranjčar? Ah, gospodine Blaževiću, ispričavam se, pobrkao sam brojeve, imam ih nekoliko pred sobom. – Ali sine, kako da ti oprostim? Pa nazvao si me Kranjčarom!!! Još jednom se ispričavam ali… – Nema veze sine. Danas sam nešto dobre volje pa ću ti oprostiti. Zanima nas vaš komentar Europskog prvenstva. Tko je po vašem mišljenju bio najbolji igrač? – Zahirović! Tko, Zahirović!? Nevres Zahirović? Vjerojatno mislite na Zahoviča? – Sine, ti si stvarno odlučio da me danas potpuno razjebeš. Pa, naravno da mislim na Zahoviča!

Tajna je tajna dok je slučajno ili možda ne, ne sazna Ćiro Blažević. Tada ona postaje senzacija.

Nakon što su Hrvati postali treći na SP 1998. godine, a publika mu počela skandirati ”Ćiro, majstore!”. Tada je izjavio: – Drago mi je što više nisam homoseksualac.

„Zlato moje, prehladio sam se. Sreća da se nisam upiškio“, rekao je Ćiro na pitanje zašto je skakutao kraj klupe.

– Kažu da živim od uspomena, je… uspomene kad sad ne možeš uživati u nekim stvarima. Svaki dan ručam pitu, košta devet kuna, ja ostavim deset da netko ne bi nešto rekao. I onda neki kažu ‘Što je deset kuna’. Pa ja ručam za deset kuna i sretan sam – pričao je Miroslav Ćiro Blažević.

On je toliko ljevak, da desnu nogu koristi samo pri ulasku u autobus.

– Nije mi lako. Znate kako je, u ovim godinama svaka boljka može biti fatalna. Teško mi je kad se sjetim da su svi moji vršnjaci pomrli. Ima jedan živ u Travniku, Izet Nalić. Stalno me zove da me vidi, samo smo on i ja ostali – kaže Ćiro.

Bila je 1987. godina kada je čuveni stručnjak procenio da mu „veliki žuti“ nije toliko potreban. To se ispostavilo kao greška, pošto je Prosinečki 1991. godine osvojio Kup evropskih šampiona sa Crvenom zvezdom.

Ipak, Blažević govori da to baš nije tako.

– Novinari su pisali da sam budala, kako nisam video takav talenat. Naravno da sam ga video. Igrali smo prvenstvenu utakmicu sa Željezničarom u Zagrebu, a pre smo potpisali ugovor sa Prosinečkim. Zaigrao je, dao gol i bio sam miran. A sad ću otkriti što nikad nikome nisam rekao, žao mi je što je lošeg zdravlja kao i ja, ali vreme je da ljudi nakon 34 godine saznaju istinu. Ante Pavlović poništio je taj ugovor s obrazloženjem da nije potpisan u prostorijama Saveza. Kako ćete na ulici potpisati, rekao je. Iskreno, nisam znao za to. I tako je Prosinečkog odveo u Crvenu zvezdu – otkrio je jednom prilikom Ćiro Blažević za „Sportske novosti“.

Za majku Katicu bio je posebno vezan.

– Ona mi je bila sve. Umrla je 1961. godine i to je najtužniji trenutak u mom životu – rekao nam je Ćiro.

O sreći i razočaranju.

„Nikada sreća ne može biti tako velika kad pobediš koliko je razočarenje veliko kad izgubiš.“

Pojasnio je sedam faktora uspeha.

„Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talent, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mojem se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Pre je, možda, taj elemenat bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna.“

O nacionalizmu je neretko imao šta da kaže.

„Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije… To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, poštujem tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom vaspitanju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali ko je ko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas jer čovek se ne sme pozivati na primitivce koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno.“

Jedna od čuvenih njegovih izjava je kada je gostovao kao komentator na HRT posle meča koji je Hrvatska izgubila od Turske. Na insistiranje voditelja da je Hrvatska igrala bolji fudbal odgovorio je:

„Čuj sine, fudbal nije umjetničko klizanje pa da se ocenjuje umjetnički dojam. U fudbalu pobeđuje onaj ko da gol više, a ne onaj koji igra lepše“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari