Preminuo legendarni trener Ćiro Blažević 1Miroslav Ćiro Blažević Foto: STARSPORT

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Fudbalski trener i bivši selektor hrvatske reprezentacije preminuo je dva dana pre 88. rođendana nakon duge borbe s rakom.

Blažević je 1982. godine Dinamu doneo titulu prvaka Jugoslavije nakon 24 godine čekanja i zauvek postao Dinamova legenda.

U šest godina Ćiro je Hrvatsku vodio 73 puta te je upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Hrvatskoj je 1998. u Francuskoj doneo bronzu i ispisao sportsku istoriju.

Francuska je bila zenit Ćirine trenerske karijere i nakon toga više nije ostvario zapaženije uspehe.

U kvalifikacijama za EURO 2000. godine u zadnjem kolu je na Maksimiru morao pobediti Srbiju za mesto u dodatnim kvalifikacijama, ali je odigrao 2:2 i ispao.

Došla je i smena generacija i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Koreji.

Hrvatska je loše krenula i nakon remija s Škotima u Maksimiru Ćiro je podnio ostavku. U šest godina na klupi Ćiro je Hrvatsku vodio 73 puta te je upisao 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Rođen je u Travniku 9. februara 1935. Završio je samo osnovnu školu, dok je srednju napustio zbog fudbala, mada je kasnije u tridesetim godinama to nadoknadio.

Kao fudbaler je imao prosečnu karijeru igrajući za Dinamo Zagreb, Sarajevo, Rijeku, Hajduk i švajcarski Sion. Kao trener je ušao i storiju osvajanjem trećeg mesta sa Hrvatskom na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Sa Dinamom je 1982. godine osvojio titulu prvaka Jugoslavije, ali ga navijači tog kluba pamte i po tome što je Roberta Prosinečkog pustio u Crvenu zvezdu tvrdeći da je nedovoljno talentovan.

Zbog toga su ga do danas podsećali na izjavu da će „pojesti svoj šešir ako Prosinečki postane fudbaler“, dok on tvrdi da je to namerno rekao kako bi u bivšem igraču Real Madrida probudio inat jer je video da ima talenat, ali ne i radne navike.

Tvrdio je da u karijeri žalio jedino za time što nikada nije bio trener Crvene zvezde, kao i da bi voleo da postane prvi Hrvat na poziciji selektora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari