Italijani udarili vaspitnu selektoru: Poceko mora da se smiri, ovako nešto više nikada ne sme da se ponovi 1foto:FIBA basketball

Porazom od Dominikanske Republike, košarkaši Italije značajno su sebi otežali put do druge faze na Svetskom prvenstvu.

Italijani ne liče na reprezentaciju kadru da se domogne visokog plasmana na Mundobasketu. Na startu su se dobrano namučili protiv Anfole, a u drugom kolu su doživeli poraz od Dominikanske Republike.

Na oba meča veoma su loše šutirali sa distance što je njihovo najjače oružje. Protiv Angole mizernih 16 odsto, a u duelu sa Karl Entonijem Taunsom i saigračima svega 24 odsto. Na sve to, način na koji je selektor Poceko vodio meč sa Dominikanoskom Republikom doveo je do njegovog isključenja što se ljudima u Košarkaškom savezu Italije nikako nije dopalo.

– Razgovarao sam sa kompletnim stručnim štabom i jučerašnja epizoda ne sme da se ponovi, ne želim to da gledam. Nismo izgubili zbog sudijske greške, to je potpuno pogrešan mentalitet. Dominikanska Republika je zaslužila da pobedi, nismo izgubili zbog toga. Uvek morate da prihvatite rezultat ostvaren na terenu. Sudijske greške su tu i uvek će ih biti, ali nismo zbog toga poraženi. Niti je greška FIBA. Rekao sam selektoru i stručnom štabu da moramo da čuvamo reputaciju. Naš tim je krcat pametnim ljudima, videli ste kako su odreagovali – jasan je Đni Petruči, predsednik Saveza, preneo je Eurohoops.

Napravio je paralelu Petruči sa utakmicom protiv Srbije prošle godine, u osmini finala Evropskog prvenstva, kada je Poceko takođe ranije završio utakmicu.

– Sasvim drugačije od onoga što se desilo na Evrobasketu 2022. Đanmarko Poceko je izuzetna osoba u svakom pogledu. Prvi je rekao da mu je žao, svestan je. To što sam ga dosad uzdizao je samo demonstracija poštovanja i privrženosti koju imam prema njemu. Svi nas cene, makar se nadam da je tako, ali kada ponavljate neke stvari iznova i iznova… Svestan je šta je uradio, shvata to jer je pametan čovek. Njegov dobar stav budi takve reakcije kod njega. Ne želim da kažem da je samo Đanmarko odgovoran, ali ovo ne sme da se ponovi.

Petruči u porazu od Dominikanske Republike ne vidi nikakvo iznenađenje, s tim u vezi i ne misli da treba da se doživi na dramatičan način.

– Ovo je Svetsko prvenstvo i postoji mogućnost da se izborite za Olimpijske igre, ne samo za kvalifikacioni turnir. Imamo sve što nam treba da nastavimo dalje, hajde da ne pravimo dramu. Izgubili smo meč, to je u redu. Pa Dominikanska Republika je pobedila čak i Argentinu. Stav nam je bio loš i to je neprihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari