Doktor reprezentacije Srbije: Boriša je mentalno jak, verujem da će se vratiti košarci 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Najteži period je iza Boriše Simanića, nakon što je zbog udarca u meču sa Južnim Sudanom, na Mundobasketu ostao bez bubrega.

Ujedinio je maltene sve građane u Srbiji nakon što je zbog udarca na meču sa Južnim Sudanom ostao bez bubrega. Zajedno sa saigračima, Boriša Simanić vratio se iz Manile kao vicešampion sveta. Pojavio se i prilikom dočeka ispred Gradske skupštine u prestonici Srbije poručivši nakratko da se oseća dobro.

Nema sumnje da će se njegov oporavak pratiti sa puno pažnje. Jasno je i da u narednih par meseci Simanić neće moći ništa da radi, osim da miruje, sa nadom da će se vratiti košarci.

– Uvek postoji dilema da li je spreman za put, prošlo je osam dana od druge operacije. Specifični su uslovi, kada se leti na 10.000 metara, može da utiče na disajnu funckiju… Zato sam zamolio anestetičara da dođe u Manilu i da se vrati s nama, da se Boriša vrati u sigurnim uslovima. Druga dobra okolnost jeste čarter let, čitav zadnji deo aviona bio je za njega, njegovu porodicu i lekare – imali smo sve odlične uslove. Došao je u svet prvi put posle bolnice, želeo je da prošeta kroz avion, bio je sa saigračima, da počne rehabilitacija psihološka tako – naveo je doktor Dragan Gaga Radovanović koji je u Manili bio integralni deo stručnog šataba reprezentacije Srbije.

Gostujući u jutarnjem programu televizije Nova, Radovanović je istakao i da je Boriša mentalno veoma čvrst i da je uveren da će se vratiti košarci.

– Boriša je čvrst i hrabar momak. Kroz sve što je prošao, prošao je odvažno, uvek se borio za novi dan i sledeći trenutak. Mentalno je jak i zato sam uveren da će se vratiti u sport, posle svih testova koje treba da prođe njegov bubreg, naravno. On je u celu povredu ušao kao zdrav i snažan mlad čovek, sa dobrim odbrambenim mehanizmima – celu situaciju je bolje podneo nego drugi pacijenti koji su bolesni.

Prisetio se doktor reprezentacije i čitavog nesrećnog događaja sa meča protiv Južnog Sudana.

– Udarac na prvi pogled nije izgledao drastično, ali već u svlačionici – posle pet minuta – ustanovio sam da je reč o ozbiljnom krvarenju. Za pet mintu smo ga smetili u ambulatna kola Hitne pomoći i u bolnicu. Taj sistem je malo spor, ali bubreg verovatno svakako ne bi mogao da bude sačuvan, zbog prirode povrede.

Zbog rizika od sepse, 25-godišnji košarkaš morao je ponovo da bude operisan.

– Insistirao sam na toj drugoj operaciji, ona je urađena na najbolji način. Bio sam u komunikaciji sa doktorima, imao sam uključen telefon sve vreme i pozvali su me i rekli da je tkivo izgubilo vitalnost, te da bubreg mora da se odstrani. Sve je urađeno po svim pravilima medicine. Boriša je trenutno odlično. Radimo ispitivanja, pratimo funkciju bubrega, uskoro će izaći kući, bićemo srećni i zadovoljni.

Podsetio je Radovanović i na probleme sa kojima su se borili ostali reprezentativci.

– Turnirska takmičenja su veoma fizički zahtevna – visok stepen pripremljenosti i trpljenja bolova, povreda, udaraca, psihološkog pritiska… Uvek ima povreda koje i ne prijavljujemo, igrači često igraju pod bolom, ali nikad sa onim povredama koje mogu da se pogoršaju. Situacija s Borišom ih nije paralisala, već ih je ujedinila, želeli su pobedama da pomognu oporavku – tako je i bilo, on me je uvek pitao šta rade i šta se dešava. Ti momci su pokazali visok etički nivo i znanje i vaspitanje, što kaže Ršumović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari