Ivanović pred Makabi: Biće veoma teško, igraju izvanredno jedan na jedan 1foto:KK Crvena zvezda

Od dolaska Duška Ivanovića, košarkaši Crvene zvezde prvi put u sezoni vezali su tri pobede, od kojih dve evroligaške. Nakon trijumfa u Berlinu, za manje od 48 sati, crveno-bele u četvrtak očekuje još jedno teško iskušenje u vidu Makabija (17.30, hala „Aleksandar Nikolić“).

Odmah posle pobede nad Albom, košarkaši Crvene zvezde krenuli su za Beograd, namereni da pronađu termin za trening namenjen rekuperaciji u zgusnutom, duplom evroligaškom programu.

Danas su u posle podnevnim satima trenirali „naoštreni“ da se na adekvatan način suprotstave, ove sezone veoma kvalitetnom rivalu iz Tel Aviva.

Makabi je dobrano promenio ekipu, u toku leta pojačao je obe linije tima na način da sada ima izrazite individualce na pleju, Lorenca Brauna, nekadašnjeg plejmejkera Zvezde, i Vejda Baldvina.

Neretko igraju i u paru i od starta sezone deluju veoma samouvereno.

U šampionatu Izraela su bez poraza, dok u Evroligi imaju skor 5-4. Daleko su nezgodniji kod kuće, međutim, na gostovanju Partizanu pokazali su koliko su ofanzivno moćni i izuzetno produktivni u fazi tranzicije.

Pod vođstvom Odeda Kataša igraju veoma brzo, insistiraju na visokom tempu i kad god je to moguće, na realizaciji u ranoj fazi napada.

„Biće veoma teško. Makabi je jedna od najboljih ekipa, fizički najsnažnijih. Izvanredna u skoku, reketu, ima odlične igrače za jedan na jedan situacije. Biće teško, ali verujemo“, poručio je trener Ivanović.

Oslonjeni na atletske sposobnosti Pojtersa, Kolsona, Niba, Martina izuzetno su prisutni na ofanzivnom skoku (11 u proseku). Uprkos defanzivnim propustima, sasvim korektno štite obruč što se vidi i u statističkom podatku od četiri „banane“ po meču.

Braun i Baldvin predstavljaju garanciju da će Makabi imati najmanje 11 asistiranih poena, zapravo, njih dvojica kreiraju više od 60 odsto svih akcija Makabija.

Oporavkom Daruna Hilijarda, Makabi je upotpunio spoljnu liniju, dobio na sigurnoj opciju u šutu sa distance, međutim, poseban defanzivni akcenat Zvezda će morati da stavi na zaustavljanje centarske linije koju čine, svi odreda, korpulentni, snažni ili atletski predisponirani igrači.

Sorokin, Pojters, Nibo i Martin fizički su sposobni da prave razliku na ofanzivnom skoku, inciranju kontranapada, zaštiti obruča.

Trener Kataš ima manir i da igra sa dvojicom centara ali i da, po potrebi, spušta Pojetrsa na pet, odnosno Martina kada želi da snizi petorku.

Nejasni su razlozi poroznosti odbrane koja ima tako atletski predisponirane igrače. Sa više od 88 poena u proseku, Ponos Izraela statistički ima najlošiju odbranu u Evroligi.

Ostin Holins, prošlosezonski košarkaš Zvezde, još uvek nije uspeo da se izbori za ulogu i minutažu, što je negde i logično, s obzirom na to da je Amerikanac bolji defanzivac, u odnosu na napadačke sposobnosti.

„Igraju izvanredno jedan na jedan. Braun je na Evropskom prvenstvu bio glavni igrač španske reprezentacije i te situacije igra veoma dobro. Možemo da igramo sa njima jedan na jedan ili da pravimo rotacije. Videćemo, sve zavisi“, razmišljanja je trener Zvezde.

Makabi loše brani i protivničku igru u tranziciji, segmenat u kojem bi Nemanja Nedović mogao da bude produktivan, makar kao u Berlinu.

Zvezda će defanzivno morati da odigra na gornjoj granici, posebno jer Makabi ima dobar balans i četvoricu igrača koji za tri šutiraju oko 40 odsto.

Utakmica počinje u 17.30 kako bi navijači imali vremena da posle meča svoju pažnju preusmere na duel Srbije i Brazila na startu Mundijala u Kataru (20.00).

Oni koji budu zainteresovani i raspoloženi, moći će i u hali „Aleksandar Nikolić“ na videobimu da isprate pulene selektora Dragana Stojkovića Piksija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari