Sva tri srpska predstavnika koja su drugog dana Australian opena izašla na terene Melburna izborila su prolaz u naredno kolo prvog Gren Slema u sezoni. Najpre je treći reket sveta Novak Đoković pobedio 81. igrača na ATP listi Benjamina Bekera iz Nemačke sa ubedljivih 3:0 (6:0, 6:2, 7:6), potom je uspešan start, doduše sa mnogo više truda, ostvario i Janko Tipsarević, koji je tek posle pet setova uspeo da pobedi 146.

Sva tri srpska predstavnika koja su drugog dana Australian opena izašla na terene Melburna izborila su prolaz u naredno kolo prvog Gren Slema u sezoni. Najpre je treći reket sveta Novak Đoković pobedio 81. igrača na ATP listi Benjamina Bekera iz Nemačke sa ubedljivih 3:0 (6:0, 6:2, 7:6), potom je uspešan start, doduše sa mnogo više truda, ostvario i Janko Tipsarević, koji je tek posle pet setova uspeo da pobedi 146. igrača sveta Džozefa Sirijanija – 3:2 (7:5, 6:2, 6:7, 0:6, 6:0) i na kraju naša najbolje rangirana teniserka Ana Ivanović bila je bolja od 106. igračice sveta Sorane Kirsteu iz Rumunije – 2:0 (7:5, 6:3).
Novak Đoković je prva dva seta osvojio za manje od sat vremena, a koliko je bio nadmoćan u odnosu na Bekera govori podatak da je dozvolio protivniku da upiše poene tek u osmom gemu.
– Dobro sam počeo, s obzirom na to da sam pre početka meča bio veoma nervozan. U trećem setu sam izgubio ritam, umalo i set. Dobro je, ipak, što nisam, jer je dobar osećaj kada se to ne desi u prvom meču na turniru – rekao je posle meča Đoković.

Đoković „šou men“ i u Melburnu

Na zahtev organizatora Novak Đoković posle pobede nad Bekerom izveo je svoju čuvenu imitaciju ruske teniserke Marije Šarapove. Naš teniser je najpre odbio zahtev rekavši da ne želi nikoga da uvredi, ali se potom predomislio i publiku uverio da se Ruskinja ne ljuti na njegove poznate imitacije.

– Ne želim nikoga da ismevam ili uvredim, ne trudim se da budem drugačiji, samo pokušavam da uživam i to je to. Posle prvih imitacija bilo je nekih negativnih komentara, koje više ne želim. Međutim, lepo su me zamolili i pristao sam, ali samo da imitiram Šarapovu, pošto znam da njoj to ne smeta – rekao je Đoković.

U drugom kolu srpskog igrača očekuje duel sa 70. teniserom sveta Simoneom Bolelijem iz Italije, koji je bio bolji od Amerikanca Rajdživa Rama sa 3:2 (7:6, 3:6, 6:4, 2:6, 6:3).

Policija suzavcem udaljila neposlušne Grke

Grčki navijači izbačeni su u utorak sa tribina na Australijan openu, zbog ometanja meča između Čileanca Fernanda Gonzalesa i Grka Konstantinosa Ekonomidisa. Navijači obučeni u boje grčke zastave, uklonjeni su sa meča jer su pravili buku i glasno pevali između svakog poena u Viktorija kort areni. Igra je zaustavljena na desetak minuta da bi policija uklonila navijače. Trojici od njih isprskala je suzavac u oči, a petorici je izrečena zabrana prisustvovanja na mečevima u trajanju od 24 sata.

– Ljudi od mene očekuju da daleko stignem, jer sam prošle godine imao dobre rezultate na tvrdim podlogama. Lično se, ipak, trudim da ne razmišljam previše o tome i fokusiram se samo na svoju igru. Sve se svodi na način na koji se boriš sa pritiskom – rekao je Đoković, koji će se sutra prvi put sastati sa sa 20-godišnjim Bolelijem.
Mnogo problema na putu do drugog kola našem drugom reketu zadao je Džozef Sirijani. Tipsarević, koji trenutno zauzima 49. poziciju na ATP listi, naročito se namučio u trećem setu protiv skoro 100 mesta slabije rangiranog Australijanca. Taj set je trajao gotovo 80 minuta, a Sirijani je trijumfovao posle taj-brejka – 9:6. Domaći teniser dobio je samopouzdanje i naredni set ekspresno rešio u svoju korist sa maksimalnih 6:0, vrativši duel u egal. Ipak, srpski teniser je posle perioda lošije igre u ključnom setu uzvratio Sirijaniju istom merom i posle tri sata i 42 minuta uspešno okončao duel.
Tipsarević je ovim trijumfom stigao prvi put u karijeri do drugog kola Australian Opena, a tamo će ga sačekati duel sa 25. nosiocem, Špancem Fernandom Verdaskom, sa kojim srpski teniser ranije nije odmeravao snage. Verdasko, 28. teniser sveta, u prvom kolu je bez mnogo muke savladao 96. igrača na ATP listi, Francuza Tijerija Asijona sa 3:0 (6:4, 6:0, 6:3).
Najboljoj srpskoj teniserki Ani Ivanović ni malo lak zadatak zadala je Rumunka Soranu Kirsteu iz Rumunije. Ivanovićeva je rutinski rešila drugi set, međutim, neočekivano puno problema imala je u prvom setu protiv 17-godišnje Rumunke.
– Nije tajna da sam se u prvom setu pomalo uspaničila i pokušavala da pronađem svoju igru, ali sam zaista srećna što sam prošla dalje i nadam se da ću se popraviti u nastavku turnira – rekla je treća igračica sveta posle meča.
Rumunska teniserka je u prvom setu čak i servirala za vođstvo od 1:0, ali je Ivanovićeva uspela da preokrene rezultat.
– Na početku meča nisam znala šta da očekujem, ali sam vrlo srećna što sam uspela da prevaziđem probleme i pobedim, iako nije bilo lako. Kirstea je mlada teniserka, ali težak protivnik. Pred njom je lepa budućnost – istakla je Ivanovićeva.
Anu Ivanović u drugom kolu očekuje duel sa 40. teniserkom sveta Tatjanom Garbin iz Italije, koja je na startu turnira ubedljivo nadigrala četiri mesta bolje rangiranu Grkinju Eleni Danilidu – 2:0 (6:2, 6:2). Srpska teniserka je sa Garbinovom odigrala jedan meč 2005. godine na turniru u Torontu i tada je bila bolja.
Jelena Janković u noći između utorka i srede igrala je za treće kolo. Na tom putu nju je čekao duel sa Rumunkom Edinom Galovic. Rano jutros premijeru na Australian openu imao je i Nenad Zimonjić. U paru sa Kanađaninom Danijel Nestorom igrao je meč prvog kola protiv domaćeg para Aluna i Grega Jonesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari