I ove godine na Rolan Garosu tri srpska tenisera će se boriti za finale dugog grend slema u sezoni. Pobedama nad Pati Šnider – 2:0 (6:3, 6:2) i Karlom Suarez Navaro – 2:0 (6:3, 6:2) naše dame Ana Ivanović i Jelena Janković obezbedile su međusobni polufinalni duel. Dakle, izvesno je da će Srbija imati finalistu ove sezone na Rolan Garosu, takođe je sigurno i da Marija Šarapova više neće biti lider na WTA listi, već će taj status i mesto zauzeti jedna od naših teniserki.

I ove godine na Rolan Garosu tri srpska tenisera će se boriti za finale dugog grend slema u sezoni. Pobedama nad Pati Šnider – 2:0 (6:3, 6:2) i Karlom Suarez Navaro – 2:0 (6:3, 6:2) naše dame Ana Ivanović i Jelena Janković obezbedile su međusobni polufinalni duel. Dakle, izvesno je da će Srbija imati finalistu ove sezone na Rolan Garosu, takođe je sigurno i da Marija Šarapova više neće biti lider na WTA listi, već će taj status i mesto zauzeti jedna od naših teniserki. Sa druge strane, najboljji srpski igrač Novak Đoković pobedom nad sjajnim teniserom iz Letonije Ernestom Gulbisom – 3:0 (7:5, 7:6, 7:5) rešio je pitanje prvog polufinalnog para u muškoj konkurenciji. Suvišno je reći da našeg tenisera očekuje tažak posao u meču za finale, s obzirom na to da će ga tamo čekati „kralj šljake“ i aktuelni šampion Rafael Nadal.

Zimonjić u polufinalu dubla i četvrtfinalu miksa

Uspešne partije srpskih dubl igrača na Rolan Garosu nastavio je i naš najbolji teniser u toj konkurenciji – Nenad Zimonjić. On je u paru sa Danijelom Nestorom pobedio Belgijance Olivijea Rohusa i Stiva Darsisa – 2:0 (6:1, 6:4). Posle eliminacije braće Brajan, srpsko-kanadska kombinacija je sada prvi favorti za osvajanje francuskog grend slema.

Posao u četvrtfinalu su rutinski odradili. U prvom setu brzo su stigli do dva brejka prednosti i bez problema ušli u drugi period igre. Sve do sedmog gema drugog seta nije bilo brejka, a onda su ga upisali upravo Zimonjić i Nestor, taj poen je bio i odlučujući za krajnji ishod meča.

– Srpski tenis ponovo dominira. Možda će Rolan Garos po uspehu naših igrača prevazići sve dosadašnje turnire. Neverovatno je da se u Parizu, u drugoj nedelji turnira govori isključivo srpski – konstatovao je naš najbolji dubl igrač Nenad Zimonjić.

Srpsko-kandaski par će se za finale boriti protiv pobednika duela Janko Tipsarević, Viktor Troicki – Igor Kunicin, Dmitrij Tursunov (Rusija).

Zimonjić je inače juče dva puta izlazio ne teren. Posle pobede u dublu, igrao je i sa Katarinom Srebotnik drugo kolo miksa. Njih dvoje su prvi nosioci i taj status su u potpunosti opravdali protiv Cubikove i Monfisa – 2:0 (6:2, 6:3). U četvrtfinalu srpsko-slovensku kombinaciju očekuje duel protiv Ukrajinke Katarine Bondarenko i Austrijanca Jordan Kera.

U polufunale se u ponedeljak već plasirao jedan Srbin, Dušan Vemić, u tandemu sa Brazilcem, Brunom Soarešom. Naredni rivali će im biti Urugvajac Pablo Kuevas i Peruanac Luis Horna.

Iskusna Švajcarkinja (30 godina) samo na početku meča pružla je pravi otpor sjajnoj igri Ane Ivanović. Kao što je to činila tokom čitavog turnira, srpska teniserka je i na ovom meču iskoristila prvu ukazanu priliku za brejk – 2:0. Pati Šnider to nije omelo, šta više smogla je snage i vezala dva gema.

To je, međutim, bilo i maltene sve što je ona uradila u prvom setu. Ivanovićeva je igrala strpljivo, nije u tolikoj meri forsirala svoju prepoznatljivu agresivnu igru, ali je i tako relativno lako nanizala tri gema. Mogla je set da završi i ranije na servis Šniderove, međutim, propušteno je nadoknadila na svoj servis i posle 37 minuta igre povela sa 1:0.
Još ubedljivije delovala je Ivanovićeva u nastavku. Naročito dobro služio ju je servis, pa Pati Šnider gotovo da nije ni bila u šansi za brejk. Najbolja srpska igračica ubrzo je imala na svom kontu tri gema – 3:0. Prednost od dva brejka bila je neodostižna, a lopte Ivanovićeve neuhvatljive za rivalku iz Švajcarske, te se čekao samo trenutak kada će i na „papiru“ stajati da je Ana Ivanović prva polufinalistkinja Rolan Garosa. Ivanovićevoj je pobeda nad Šniderovom četvrta uzastopna nad švajcarskom teniserkom sa kojom se do sada sastajala osam puta.

Kuznjecova u četvrtfinalu

Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova pobedila je juče Beloruskinju Viktoriju Azarenku sa 2:0 (6:2, 6:3) i plasirala se u četvrtfinale Rolan Garosa na kome je postavljena za četvrtog nosioca. Kuznjecova je, posle ispadanja najbolje teniserke sveta Marije Šarapove, glavna favoritkinja za plasman u finale Rolan Garosa iz gornjeg dela kostura. Ruskinja će se za mesto u polufinalu turnira boriti sa 49. teniserkom sveta Kajom Kanepi iz Estonije.

– Vrlo sam polaskana što me svi smatraju za glavnu favoritkinju, ali moram da razmišljam samo o narednom meču, jer me čekaju teški dueli sa kvalitetnim protivnicama. Ove godine sam iskusnija nego prošle, tako da verujem da mogu da napravim i korak dalje – rekla je Ivanovićeva odmah po

završetku duela.
Da teniser iz Letonije nije slučajno proglašen za buduću nadu svetskog tenisa pokazao je ovogodišnji Rolan Garos i pre svega meč protiv broja tri. Igra Novaka Đokovića nije bila strana Ernestu Gulbisu, jer su njih dvojica u prvom redu veliki prijatelji, a zajedno su se učili tenisu i mnogo puta sparingovali na akademiji kod Nikole Pilića. Ovo poznanstvo bilo je evidentno u ovom četvrfinalnom duelu.
Svaki gem pretvarao se u dramu, u kojoj su oba tenisera morala da ulože veliki trud kako bi došli do poena. Prilika za brejk imao je mnogo više Novak Đoković, ali svaki put kada se našao u šansi sjajni Letonac po pravilu bi pročitao njegov potez. Ipak, posle čak 63 minuta igre najbolji srpski igrač konačno je oduzeo servis svom rivalu. Učinio je to u 12 gemu i zahavljujući ovoj prednosti došao je do osvojenog seta.

Jankovićeva u toku turnira „skoknula“ do Beograda

Posle pobede nad Agnješkom Radvanskom srpska teniserka Jelena Janković je u nedelju veče privatnim avionom otputovala za Beograd i odmah se, u ponedeljak, istim avionom vratila u Pariz. Razlog ovog neobičnog i kratkog izleta do srpske prestonice je to što se Jankovićeva tokom prve nedelje na Rolan Garosu mučila sa povredama, pa je odlučila da u Beogradu kod svog lekara, koji već godinama brine o njenom zdravstvenom stanju, odradi terapiju za povređenu ruku i rame.

Ni nastavak nije doneo drugačiji odnos snaga. Možda je taj odnos otišao i na stranu Gulbisa, s obzirom na to da je drugi set otvorio brejkom. Iako nije krio nervozu i frustraciju zbog gubitka gema, ostao je strpljiv Đoković, pa je u osmom gemu poništio brejk Letonca – 4:4, 5:5. Imao je šansu Đoković da to ponovi i u gemu za set, ali sa nekoliko odličnih poteza izvukao se Gulbis, te je o boljem odlučivao taj-brejk. A to je bio, ipak, segment igre u kojem retko ko može da parira srpskom igraču (7:3). Po istom sistemu igralo se i u trećem setu. Ali, razmena brejkova potrajala je “ samo“ do petog gema, kada je Novak Đoković upisao izuzetno bitan brejk, tek drugi na meču – 3:2. Ovu prednost je Gulbis nadoknadio baš u trenutku kada je Đoković servirao za meč. Ali, brejk prednosti odmah je vratio srpski teniser i ponovo došao u šansu da na svoj servis završi ovo četvrtfinale.
– Naravno, srećan sam zbog pobede, ali izuzetno mi je drago što je Gulbis stigao ovako daleko. Siguran sam da njegovo vreme tek dolazi, na meni je sada da se odmorim i spreman dočekam polufinale – izjavio je Đoković po na kraju meča koji je trajao više od tri sata.
Nesvojstveno ženskom tenisu, rivake drugog četvrtfinalnog duela meč su otvorile „razmenom“ brejkova. Prva je servis ipak realizovala Jelena Janković i došla u vođstvo od 2:1. Španjolka Karla Suarez Navaro, iako 132. igračica sveta pokazala je zavidan nivo igre. Naša teniserka napravila je novi brejk, ali opet je odmah potom ostala bez te prednosti, da bi je ponovo vratila – 5:3. Jankovićave je bila u prilici da servira za osvajanje prvog seta, a tu šansu je odmah i iskoristila.
Početak drugog seta bio je slika prvog dela igre. Ponovo je Jankovićeva napravila brejk, ali i opet je na isti način uzvratila Navaro. Bilo je evidentno da je Jankovićeva za klasu kvalitetnija od svoje rivalke i bilo je pitanje trenutka kada će se to u većoj meri odraziti na rezultat. Taj trenutak se nije dugo čekao, naša teniserka u potpunosti je preuzela konce igre u svoje ruke, napravila još jedan brejk i obezbedila sebi visoku prednost – 4:1, 5:1. Jelena Janaković je u potpunosti iscrpla svoju rivalku. Međutim, uspela je da se izvuče Španjolka u sedmom gemu, ali ne i u narednom u kojem je Jankovićeva uspešno servirala za polufinale u kojem će igrati protiv svoje sunarodnice Ane Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari