Iz Badalone se cilja Evroliga 1Kevin Panter i Ribas foto Peđa Milosavljević /Starsport

Tačno je trideset godina prošlo od antologijskog finala u Istanbulu i čuvene trojke Aleksandra Đorđevića za titulu prvaka Evrope. Nemerljivo manjeg, ali ipak značaja težine daleko povoljnijeg puta do finala Evrokupa, odigraće Huventud i Partizan sutra duel u Badaloni u okviru 12. kola (21.00).

Katalonci su u povoljnijoj poziciji, a crno-beli prinuđeni da se jedino trijumfom na najtežem mogućem terenu vrate u ravnopravnu trku za lidersko mesto Grupe A na kraju regularnog dela.

Doduše, posle derbija u Badaloni ostaće još šest kola, međutim, u slučaju poraza, Partizan će biti u zaostatku od čak tri pobede (dva trijumfa i potencijalno bolji međusobni skor).

Zbog važnosti i kompleksnosti same utakmice, trener Obradović i njegovi puleni otputovali su za Španiju čak dva dana ranije. Devetostruki šampion Evrope, popularni Žoc rado se seća vremena provedenog u Huventudu, u predgrađu Barselone i danas ima dosta prijatelja, kao i kuću u kojoj tokom leta obavezno provodi desetak dana.

Dolaskom njegovog nekadašnjeg igrača Huana Antonio Moralesa na mesto predsednika kluba 2017. godine, Huventud je uspostavio sistem vraćanja proverenih i dokazanih nekadašnjih prvotimaca poniklih u Badaloni poput Pau Ribasa i Giljema Vivesa, odnosno promovisanja mladih igrača iz svoje akademije, koju „pohađaju“ ne samo španski košarkaši, već i talenti iz čitave Evrope.

Morales je 2018. na mesto trenera vratio Karlesa Durana, lokalnog stručnjaka koji je prošao sve trenerske faze u Huventudu, vodeći kadete, juniore, asistirajući potom Situ Alonsu i Pepu Ernandezu.

Dokazivao se Duran, u međuvremenu, u Valensiji, međutim po povratku u Huventud njegovo znanje i način rada počeli su da daju rezultate. Iako su prošlog leta ostali bez važnih igrača – Nenada Dimitrijevića i Lopez-Arostegija koji su prešli u Valensiju, odnosno Konora Morgana (Andora) povratkom Vivesa, odnosno pojačanjima formata Dereka Vilisa, Andreasa Feliza sastav nije izgubio na kompetitivnosti i kreativnosti, naprotiv.

Huventud je ove sezone u Evrokupu drugi najkreativniji tim sa prosekom od 21,5 asistencija po utakmici. Vodeći ideolozi su iskusni i prekaljeni Ribas, Vives i Besas koji zbirno ostvaruju čak 15 asistencija po meču.

Ekipa iz Badalone ima, pritom, dobar balans između linija; pod košem je preiskusni Ante Tomić, koji je, uprkos 35. godini života i dalje centar sposoban da pravi razliku na niskom postu, ne samo kao realizator već i kreativac (3,7 asistencija u proseku).

Katalonci, generalno, imaju fizički izuzetno snažne igrače, što su crno-beli osetili i iskusili u prvom međusobnom meču. Mladi Džoel Para, korpulentni Simon Birgander, kao i Vladimir Brodžijanski, odnosno pomenuti Derek Vilis igrači su iz centarske linije koji u proseku za dva šutiraju oko 60 odsto.

Da će Partizan imati izuzetno težak zadatak pokazuje i činjenica da je Huventud statistički najbolji defanzivni tim u Evrokupu, koji rivale spušta na ispod 70 datih poena. u dosadašnjem delu Evrokupa neporažen kod kuće. Ostvario je svih šest pobeda i jedino je Turk Telekom uspeo da se kući vrati sa razlikom manjom od deset poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari