Iz Berlina se vidi plej-of 1Nate Walters and Maodo Lo (R) Euroleague - Season 2021-2022 - Crvena Zvezda v Alba Berlin Beograd, 22.10.2021. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Eliminacijom ruskih klubova, košarkaši Crvene zvezde došli su u poziciju da se na četiri kola do kraja regularnog dela bore za mesto u plej-ofu. Imaće crveno-beli večeras u Berlinu prvi od tri vezana gostujuća testa, posle kojih će tačno znati gde im je mesto u ovosezonskoj konstelaciji snaga u Evroligi (20.00).

Alba je za pulene Dejana Radonjića tradicionalno negostoljubiv domaćin, pritom i tim koji neguje igru dijametralno suprotnu u odnosu na Zvezdinu.

Bez Ostina Holinsa, Branka Lazića i Maika Cirbesa regionalni šampion suprotstaviće se timu koji je vezao dva evroligaška poraza, a pritom ima skor kod kuće koji jasno upućuje na zaključak da je i te kako ranjiv u Berlinu (8-7). Tamo gde je stao sjajni stručnjak Aito Reneses, produžio je njegov pomoćnik Izrael Gonzales.

Alba nije odustala od koncepcije da igra sa puno protrčavanja i kretnji bez lopte na strani pomoći. Luk Sikma je još uvek vrsni kreativac sa krilnog centra (3,6 asistencija) i jedan je od najtežih igrača za čuvanje. Fizički je izuzetno jak, iskusan i taktički pismen da često znatno ranije vidi naredni potez na terenu.

Albin skor 9-14 nekako nije u dosluhu sa kvalitetima koje ekipa poseduje, kako individualnim, tako i timskim. Trener Gonzales ima paletu kvalitetnih i atletski predisponiranih igrača, istovremeno i kombinaciju mladih i iskusnih koje predevode Madu Lo, Džejlem Smit, Luk Sikma, Johanes Timan, Markus Erikson…

– Alba je u dobroj formi. Tokom sezone je pokazala da može da igra na visokom nivou i smatram da je jedan od boljih mečeva odigrala ovde protiv nas, kada su nas apsolutno nadigrali i zasluženo slavili. U Berlin idemo značajno oslabljeni, sa timom koji je trenutno na raspolaganju da damo sve od sebe, da vidimo šta bi mogli da uradimo, svesni da je to kvalitetan protivnik i da će biti potrebno da izvučemo sve iz sebe i pokušamo da tražimo šanse za dobar rezutlat – realan je trener Dejan Radonjić.

Alba ima velikih defanzivnih problema; na proseku je od čak 80 primljenih poena što je svrstava na tek 15. mesto evroligaške tabele. Vrlo su prisutni na ofanzivnom skoku, prevashodno jer imaju visoke igrače na petici, velikih raspona ruku kao što su Kumađe, Lamers, zatim Olinde na poziciji četvorke, kao i Oskar Da Silva.

Iako na proseku od 75,6 poena, Alba igra vrlo raznovrsno u napadu; neguje brzu košarku sa dosta poseda i realizacije u ranoj fazi napada. Zvezda je u seriji od čak sedam poraza u Berlinu i u prestonicu Nemačke stigla je kao jedan od najlošijih gostujućih timova sa svega dva trijumfa.

– Treba da se vidi kako ćemo da izgledamo, znamo da je protivnik dobar, da ima veoma dobar potencijal, dobru igru. To je ekipa koja je kadra da igra na visokom nivou, sa puno trčanja, dobrih elemenata, odbrane na koju moramo da se adaptiramo. Imamo četiri kola, tri meča na strani, poslednju utakmicu protiv prvaka Evrope. Složićete se da raspored nije dobar. Ima i drugih timova koji imaju svoje želje i ambicije. U našoj novoj situaciji je potrebno da vidimo kako ćemo da se snađemo i koliko možemo – poručio je šef struke crveno-belih.

Na skoru 11-13, Crvenoj zvezdi u naredne četiri utakmice imperativ će biti da dođe do najmanje dve pobede. Čak tri ekipe, od šestog do osmog mesta, ima samo jednu pobedu više u odnosu na crveno-bele, ali Monako i Makabi i bolji međusobni skor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari