Iznuđene reakcije 1Foto: FSS Fudbalski Savez Srbije, predsednik Slavisa Kokeza,(STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Evropska fudbalska federacija izrazila je sumnju u regularnost nekoliko utakmica Superlige Srbije, zbog čega je Etička komisija našeg nacionalnog Saveza pokrenula više istraga.

Kako prenose beogradski mediji, posle  mečeva Zemun – Rad (1:0) i Proleter – Radnički (1:2) pod „lupom“ je i ubedljiva pobeda Partizana nad Dinamom iz Vranja od 6:0.

U pomenutom meču u Humskoj 1 u centru pažnje našao se golman gostiju Uroš Đurić za koga je njegov trener iz Dinama Radmilo Jovanović rekao da će mu „završiti karijeru“, a potom ga je klub suspendovao uz obrazloženje da je „svojim branjenjem, odnosno nebranjenjem, doveo celu fudbalsku javnost u sumnju zbog postignutih rezultata“.

UEFA se obratila FSS nakon obrade podataka iz Sistema za rano upozorenje, instance koja je osnovana kako bi se sačuvao integritet fudbala. Pod nadzorom ovog tela je i duel 16. runde Proleter – Radnički (1:2) u Novom Sadu gde su gosti iz Niša golove postizali posle neobičnih grešaka domaćih igrača. UEFA je još pre tri nedelje kontaktirala FSS zbog „čudnih dešavanja“ na meču beogradskih rivala Zemun – Rad (1:0), jer je u svetskim kladionicama obustavljeno klađenje na susret sedmog kola Superlige posle prvog poluvremena. FSS je, na „inicijativu“ UEFA, pokrenuo postupak protiv Rada, po prijavi koju je podneo komesar za integritet takmičenja FSS Ivan Petrić. Disciplinska komisija je, navodno, zatražila od „građevinara“ da objasne događanja na ovom meču, pre svega zbog čega nisu igrali u kompletnom sastavu. Kažemo navodne jer direktor Rada Uroš Tadić tvrdi da u klub nije još uvek stigao nikakav dopis s adrese FSS.

Naravno, u Fudbalskom savezu Srbije niko nije raspoložen da priča na temu (ne)regularnosti Superlige, iako bi njome trebalo da se bavi i bez „gurke“ iz Niona. Dragiša Binić, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije zadužen za regularnost takmičenja, bio je u petak nedostupan, predsednik FSS Slaviša Kokeza, nikada, od kako je na čelu Saveza, nije pristupačan medijima (osim kada i gde sam proceni da je to korisno). Oni će, vrlo verovatno, nastaviti da ćute (i žmure), u maniru svoje politike puštanja da vreme „pojede“ loše vesti, ali UEFA sigurno neće.

Opomena za Zvezdu

Crvena zvezda je upozorena od strane UEFA da posle više izrečenih opomena, bez željenog efekta, rizikuje novčanu kaznu ili zabranu igranja evropskih mečeva ukoliko ne počne na propisan način da sarađuje u procesu utvrđivanja eventualnog dopingovanja njenih fudbalera. Praksa je da se kontrolori mogućeg korišćenja zabranjenih supstanci bez najave pojavljuju u klubovima, pri čemu računaju na obavezno dostavljanje podataka o tačnoj lokaciji i aktivnostima svojih „meta“, a srpski šampion ih je više puta ostavio bez tih informacija.

Mirković: Nismo nepošteni

Trener Partizana Zoran Mirković odbacuje sumnju da je Partizan na ispod žita trijumfovao protiv Vranjanaca.

– Poručio bih da nepoštenje ne stanuje u Humskoj. Ako neko hoće da se bavi tim stvarima neka se obrati na drugu adresu. Izgleda da nikoga više ne zanima famozna utakmica od pre dve nedelje (Proleter – Radnički, prim. aut.). Neko nemaštovito pokušava da stavi znak jednakosti, a ja nemam nameru da se bavim tim stvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari