Jačanje saradnje u jedrenju na vodi između Palića i Segedina 1Foto: Jedriličarski klub Palić

Jedriličarski Klub Palić u saradnji sa Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság (KERT) iz Segedina, uz finansijsku podršku Interreg IPA Programa Srbija – Mađarska, realizuje projekat pod nazivom „Jačanje saradnje u jedrenju na vodi u prekograničnom region“ u okviru kog se organizuje niz aktivnosti.

Cilj projekta je da se implementira jačanje saradnje u jedrenju na vodi u prekograničnoj regiji saradnjom Palića i Segedina, koristeći prednosti njihove blizine u prostornom pogledu kao i višegodišnje iskustvo u zajedničkim projektima.

U sklopu navedenog projekta, na Paliću se održavaju tri školice jedrenja za početnike, dva jedriličarska kampa za napredne jedriličare i jedna jedriličarska regata, i nabavlja se jedan spasilački motorni čamac i jedna jedrilica.

Od gore navedenih aktivnosti su uspešno realizovane dve školice jedrenja, dva kampa i kupljen je jedan specijalan spasilački motorni čamac za trenere jedrenja.

Jačanje saradnje u jedrenju na vodi između Palića i Segedina 2
Foto: Jedriličarski klub Palić

Zbog velikog interesovanja, Jedriličarski Klub Palić je za svaku školu obezbedio dva trenera i na taj način omogućio da se poveća broj polaznika školica.

Naredni termini škola jedrenja za početnike biće održani od 8. do 12. avgusta.

Pored povećanog broja polaznika po školi, zbog velikog interesovanja, Klub iz svojih sredstava organizuje dva dodatna termina, kako bi svi zainteresovani mladi imali mogućnost da se upoznaju sa ovim prelepim sportom i da savladaju osnove jedrenja. Učesnici škola su iz Subotice i okolnih opština, kao i iz Mađarske.

Na ovaj način u julu mesecu su oko 40 mladih iz Srbije i Mađarske savladali osnove jedrenje, dok će se u avgustu održati još dve školice sa oko 25 polaznika, šta smatramo da je jako veliki uspeh za napredak jedrenja na Paliću i u Srbiji, kao i generalno za razvoj i unapređenje sporta i preko granične saradnje.

Jačanje saradnje u jedrenju na vodi između Palića i Segedina 3
Foto: Jedriličarski klub Palić

Nekoliko polaznika školica su već postali aktivni članovi kluba, i sa ostalim takmičarima treniraju i pripremaju se za predstojeće regate.

Istovremeno uspešno su održani i kampovi, i to kamp za takmičare klase OPTIMIST i kamp za takmičare klase ILCA. Učesnici kampova su bili mladi takmičari iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Budimpešte, Agarda, Gardonja, Sentendrea i iz Velence.

Oba kampa su uspešno realizovana i u značajnoj meri doprinela unapređenju znanja i veština mladih takmičara sa obe strane granice.

Nakon završetka svih najavljenih školica jedrenja, 10 i 11. septembra, u sklopu projekta, na Paliću će se održati jedriličarska regata, na kojoj će početnici imati priliku da se isprobaju na regati za početnika, kao i napredni jedriličari da pokažu svoje veštine savladane u sklopu kampova, organizovanih tokom projekta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari