Jago i Gilespi "iks faktori", Sferopulosov potpis na trijumf u večitom derbiju 1Srdjan Stevanovic/Starsport.r

Crvena zvezda iznenađujuće ubedljivo savladala Partizan u evroligaškom derbiju (88:72) nošena fenomenalnom podrškom sa tribina Beogradske arene.

Pvi put od starta sezone, Branko Lazić i saigrači uspeli su da veži dve evroligaške pobede. Posle „brejka“ u Istanbulu protiv Fenerbahčea, uspeli su, i to poprilično ubedljivo, da matiraju najvećeg rivala.

Na skoru 8-11 crveno-beli su još uvek daleko od zacrtanog evroligaškog cilja, ali posle 19. kola imaju barem za nijansu jasniju računicu.

Crvena zvezda je sinoć odigrala verovatno najbolji meč od dolaska Janisa Sferopulosa, koji je na prvi ovosezonski trijumf u večitom derbiju stavio evidentan svojeručni potpis.

Jago i Gilespi napravili prevagu

Kako vreme prolazi potezi grčkog stručnjaka postaju sve konkretniji i jasniji. Odluka da se Partizanu, u odsustvu Luke Mitrovića, suprotstavi sa desetoricom igrača u rotaciji ispostavila se ispravnom.

Nije bilo lutanja u traženju petorki, eksperimentisanja sa izmenama i pozicijama igrača, dok su uloge podeljene sa poprilično jasnim zadacima.

U odsustvu najboljeg i najkompletnijeg centra, Sferopulos je, čini se barem, napokon presekao i odlučio da na petici isključivo rotira Bolomboja i Gilespija i da Majku Tobiju ne daje šansu na mestu krilnog centra.

Jago i Gilespi "iks faktori", Sferopulosov potpis na trijumf u večitom derbiju 2

Amerikanac, kao poslednje pojačanje u centarskoj liniji, pokazao je na velikoj sceni, protiv najvećeg rivala, da može biti od pomoći i to u oba pravca.

Iako je trijumf nad Partizanom bio posledica kolektivne igre (čak šestorica igrača imali su dvocifren košgeterski učinak) Gilespi i Jago izdvojili su se kao iks faktori.

Doskorašnji član Bajerna završio je meč sa 14 poena, pet skokova i asistencijom, a posebno produktivan bio je u igri dva na dva.

Naravno, na brojnim zakucavanjima, iz pomenutih akcija, može da se zahvali sjajnom Milošu Teodosiću, koji ga je u tri navrata bukvalno spojio sa košem, ali su i njegova otvaranja u „piku“ bila pravovremena, duboko po vertikali i to u momentima kada je Frenk Kaminski kasnio sa izlascima, ostajao na ničijoj zemlji, odnosno Bruno Kaboklo sporo vraćao na Amerikanca, leđima okrenut od lopte.

Partizan je u odsustvu Zeka Ledeja očajno branio „pik en rol“ igru Crvene zvezde, toliko slabo da se i Adam Hanga sinoć pretvorio u odličnog dodavača u tim situacijama.

Možda i važnije, Gilespi je položio test sa visokom ocenom u obavljanju defanzivnih zadataka.

Pričao je i Janis Sferopulos da od pridošlice iz Bajerna očekuje da u odbrani može da preuzima bekove a upravo je u tome nekadašnji student Bejlora bio zaista impresivan.

Zvezda je defanzivno branila „pik“ najčešće preuzimajući u odbrani, vešto primenjujući i „tripl svič“ a u takvoj taktičkoj postavci Gilespi je odigrao veoma bitnu ulogu, preuzimajući bekove na način da nisu pravili prednost, niti uspevali da pas proslede po dubini ka centrima.

Uspevao je Gilespi nogama da isprati Kevina Pantera, Pi Džej Doužira… što je bilo za svaku pohvalu.

Na kraju, sa njim na terenu Zvezda je imala plus 11 protiv Partizana.

Odličan utisak ostavio je i Jago Dos Santos. Zbog povrede kolena Nikole Topića početkom treće deonice, dobio je nešto veća ovlašćenja u kojima je pokazao da može da odigra veoma zrelo.

Temperamentan i kratkog fitilja, od dolaska u Zvezdu umeo je lako da sagori, međutim sinoć je, u nikad strastvenijoj atmosferi, odigrao najzreliji meč od prelaska iz nemačkog Ulma.

Odlično je Brazilac kontrolisao ritam utakmice, nije srljao, donosio brzopletne odluke, niti se ispucavao sa distance.

Dobro je čitao defanzivne rotacije rivala, naročito kašnjenja visokih igrača, a kada je trebalo sjajno je razigravao u igri na otvorenom terenu.

Meč je završio sa 10 poena, dva skoka i tri asistencije ali i isto toliko izgubljenih lopti, što je segmenat na kojem će morati da poradi u nastavku sezone.

Još važnije, za 26 minuta, koliko je igrao, Partizan nijednom nije uspeo da napravi mis-meč situaciju u napadu i napadne ga na niskom postu.

Pi Džej Doužir je samo jednom pokušao ali bezuspešno. Zvezda je odlično rotirala sa strane pomoći, udvajajući na prvom pasu toliko agresivno da crno-beli nisu mogli da naprave brzi protok lopte.

Takođe, iako su crveno-beli u „piku“ preuzimali, Partizan je u malim procentima realizovao ogroman mis-meč u reketu.

Jago se pravovremeno telom postavljao ispred Kabokla (uglavnom) ostavljajući dovoljno vremena višim i snažnijim saigračima da preuzmu centra Partizana, dok je on odlazio na protivničke igrače u spoljnoj liniji.

Rukopis trenera

Derbi je obilovao taktičkim rešenjima obojice trenera. Iako je Partizan počeo duel sa Tristanom Vukčevićem na četiri, Janis Sferopulos nije želeo da se prilagodi, već je na teren poslao znatno nižeg Dejana Davidovca, što se ispostavilo kao dobar potez.

Nijednom na meču Zvezda nije zaigrala sa dvojicom centara u petorci (mnogi bi rekli napokon) što se i te kako, u pozitivnom smislu, odrazilo na fluidnost igre u napadu, ali i na defanzivnu mobilnost.

Utisak je i da je Rokasu Gedraitisu veoma prijalo pomeranje na mesto krilnog centra.

I Partizan je najčešće igrao sa četvoricom nižih igrača i peticom, i uprkos tome što u tom smislu znatno češće nastupa ove sezone, Zvezda je sinoć odigrala bolje sa Litvancem ili Davidovcem na četiri.

Gedraitis je duel završio sa 14 poena ali i sedam skokova. Odlično se kretao bez lopte, fino otvarao i probijao po čeonoj liniji, vešto koristeći defanzive slabosti Alena Smailagića koji će sigurno želeti da što pre arhivira meč u kojem je sa njim na parketu Partizan bio na minus 22.

Defanzivno, crveno-beli su sa jednim centrom i četvoricom suštinski spoljnih igrača delovali daleko mobilnije, fleksibilnije, agresivnije na liniji dodavanja, uigranije na strani pomoći, sa više mogućnosti preuzimanja i smanjivanja mis-meča.

Uostalom, Partizan su naterali na čak 16 izgubljenih lopti posle kojih su ubacili 19 poena. Zbirno, Zvezda je iz tranzicije postigla impresivnih 30 poena.

Takođe, u napadu su puleni Janisa Sferopulosa imali daleko bolji spejsing, što je doprinosilo time da protok lopte bude kvalitetniji, a napad fluidniji.

Magični Teo i Zvezdina kolektivna produkcija

I na meču najveće moguće tenzije i pritiska, Nikola Topić pokazao je da može da se nosi sa daleko iskusnijim i fizički snažnijim protivnicima. Nažalost, prvi seniorski derbi u kojem je bio starter morao je da završi ranije zbog povrede levog kolena.

Dok je bio zdrav, Sferopulos je izvodio petorke i sa trojicom plejmejkera, insistirajući na kreaciji i dobrom protoku lopte.

Zvezda je u tom smislu u potpunosti nadvisila Partizan sa 21 timskom asistencijom, u odnosu na protivničkih 11.

Zbirno, plejmejkeri su ostvarili 13 uspešnih dodavanja, a najviše ih je imao sjajni Miloš Teodosić.

Sa sedam asistencija premašio je svoj ovosezonski prosek u Evroligi (5,8 as) potvrdivši još jednom da je u kreaciji igre u „pik en rolu“ nenadmašan i možda najbolji naš plejmejker kojeg smo ikada imali.

Teo je u četiri navrata spojio sa košem Gilespija i Bolomboja, upravo u „piku“ a uspevao je i da Gedraitisa manirski pronađe u samom ćošku u šutu za tri poena.

Bekovi Zvezde odlično su razvijali i igru u tranziciji što pokazuje i podatak da su postigli 11 poena samo u igri na otvorenom terenu i još 19 posle izgubljenih lopti rivala.

Čak šestorica igrača imali su dvocifren košgeterski učinak. Valjalo bi spomenuti i partiju Nemanje Nedovića koji je sa 16 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu.

Imao je bek Zvezde i tri asistencije. Uglavnom je plesao po terenu, bio u svom karakterističnom napadačkom modu, neretko prebrz i tehnički tako obučen za svoje čuvare da mu ništa nisu mogli u igri jedna na jedan.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari