Jaki servis jedina briga 1Foto: EPA-EFE/ LUKAS COCH

Novak Đoković će se u četvrtfinalu Australijan opena sastati jubilarni deseti sa kanadskim teniserom Milošem Raonićem (9.00 po srednjeevropskom, 19.00 po lokalnom vremenu).

Svih prethodnih devet puta srpski teniser je bio uspešniji zbog čega mu i danas s pravom pripada uloga favorita.

Poslednji put sastali su se pre dve godine, u četvrtfinalu mastersa u Sinsinatiju kada je Đoković morao da se ozbiljno pomuči da dođe do trijumfa – 2:1 (7:5, 4:6, 6:3). U Melburnu su se do sada samo jednom sastali, takođe u četvrtfinalu, kada je 2015. godine Novak slavio bez izgubljenog seta – 3:0 (7:6, 6:4, 6:2).

Meč Đokovića i Raonića zakazan je kao prvi u večernjem terminu na „Rod Lejver“ areni.

Srpski teniser je uoči ovog duela izjavio da ga najviše brine servis kanadskog tenisera.

– Raonić se kreće bolje od Karlovića, on nije visok kao Ivo i DŽon Izner. Oni su preko 210 centimetara visoki. Najviši su možda u našem sportu. Za njih je velika prednost kada serviraju sa te visine. Mogu da serviraju pod bilo kojim uglom, šta god požele. To stavlja pod pritisak protivnika – rekao je Đoković.

Međutim, svetski broj dva kaže i da je svestan da visina Raonića ima i svoje mane.

– Ta visina ima i svoje mane, pre svega što se tiče kretanja. Ako im protivnik uzvrati na servis, Raonić se recimo u odnosu na drugu dvojicu tu bolje snalazi. Ne znam, imam utisak da njegov servis može bolje da se pročita. Ne bih rekao da je neznatno sporiji, ali ima drugačiji izbačaj, drugačiju tehniku. Verovatno dobijete i priliku da uradite nešto više na drugi servis kod njega, neko kod druge dvojice. U pitanju su minimalne razlike, ne primećuju se. Ipak, na terenu, to može da napravi ozbiljnu razliku – konstatovao je Đoković.

Svetski broj dva je u osmini finala savladao Dijega Švarcmana – 3:0 (6:3, 6:4, 6:4), dok je Raonić bio bolji od Marina Čilića – 3:0 (6:4, 6:3, 7:5).

– Protiv Đokovića ću morati da imam savršen ritern ukoliko mislim da napravim rezultat u meču. On je igrač koji ume da umiri moj servis i potom svaki poen uvede u svoj tok. Zato to ne smem da mu dozvolim odmah na početku meča. Kod ovakvih mečeva je najbitnije zadržati fokus. Protiv igrača kao što je Đoković nemate pravo na pad koncentracije, sve vreme morate konstantno razmišljati o svakom narednom potezu. On je neko ko lako svojom igrom može da vas izbaci iz ritma i kome je dovoljna samo jedna vaša greška – istakao je Raonić.

On je napomenuo i da veruje da je sazreo dovoljno da napravi korak ka polufinalu Australijan opena.

– Ovo mi je peto četvrtfinale na Ozi openu. To nije slab rezultat, naprotiv, tu sam među osam najboljih. Međutim, mislim da je vreme da konačno napravim taj još jedan korak napred i uđem barem u polufinale. Svako ko bi stigao do polufinala imao bi pravo i da se nada trofeju – zaključio je Raonić.

Rafael Nadal je juče odigrao veoma uzbudljiv meč protiv Nika Kirjosa – 3:1 (6:3, 3:6, 7:6, 7:6). Španac je prvi set dobio bez veće muke, ali je isto tako lagano izgubio drugi.

Potom je u naredna dva seta do pobede došao tek u taj brejku, a meč je trajao skoro puna četiri sata.

Australijanac je u taj brejkovima pokazao izuzetnu nervozu, zbog čega je osim čestih servis greški protivniku poklanjao poene koje verovatno inače ne bi.

Dominik Tim je iznenađujuće brzo, za manje od dva sata, preslišao Gaela Monfisa – 3:0 (6:2, 6:4, 6:4).

– Žurio sam da što pre „slomim“ Monfisa. Znao sam da u četvrtfinalu idem verovatno na Nadala i želeo sam da sebi napravim što pre izađem sa terena. Zato sam odmah od starta dao sve od sebe, bez ikakvog razmišljanja – naglasio je Tim.

Federer: Igram tenis, prvi put protiv Tenisa

Rodžer Federer će se u četvrtfinalu prvi put u karijeri sastati sa Tenisom Sandgrenom, sa čijim se imenom našalio na konferenciji za medije.

– U životu dosta dugo igram tenis, ali nikada nisam igrao protiv Tenisa. Sa takvim imenom neće biti bejzbol igrač, to je sigurno – rekao je Federer.

Parovi četvrtfinala

Rafael Nadal – Dominik Tim

Stan Vavrinka – Aleksandar Zverev

Tenis Sandgren – Rodžer Federer

Miloš Raonić – Novak Đoković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari