Lud, zbunjen, slučaj Jama Madara: Kako je Partizan u jednom danu prešao put od "junk maila" do FIBA arbitraže? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Jam Madar više nije košarkaš Partizana – ili ipak jeste. Zavisi koga pitate – Partizan ili njegovog menadžera Miška Ražnatovića.

Sve se odigralo u samo jednom danu, a tok događaja je ukratko išao ovako:

– Mediji preneli da je Madar otišao iz Partizana

– Fenerbahče potvrdio da ima novog igrača

– Madar se oglasio srceparajućom porukom na društvenim mrežama u kojoj je naveo da mu je žao što odlazi iz Partizana, ali da je za ljubav potrebno dvoje

– Partizan se oglasio tvrdeći da je igrač nelegalno jednostrano raskinuo ugovor, a da su im upozorenja o tome završila u „junk mailu“

– Menadžer Miško Ražnatović objasnio da je sve legalno i da se uredno dopisivao s Partizanom koji „nije želeo da zadrži Madara“

– Partizan najavio da će podneti tužbu FIBA protiv Madara zbog nedozvoljenog napuštanja kluba

Istina o odlasku Madara je verovatno tamo negde. Međutim, objašnjenje Partizana da mailove agencije CAA nije video jer su završili kao „junk mail“ naprosto ne piju vodu. Ne samo zato što su u klubu pobrkali „junk mail“ sa nepoželjnom poštom „spam mail“, jer ako je pismo završilo u „junk“ to znači da ga je neko otvorio i premestio tamo – već zbog toga što u svakom ozbiljnom sistemu postoje nadležni koji su dužni da proveravaju sve mailove, bilo gde da završe, odnosno da ih sortiraju.

Da ne pričamo šta bi bilo, ne daj bože, da crno-belima stigne dojava o bombi, a završi u „spam“ mailu… Ali, da se ne lažemo, ovde suština uopšte nije u mejlovima kao što je to neko pokušao da pogrešno predstavi, pokušavajući da politički rečeno „spinuje“ javnost.

Jam Madar je 2021. potpisao ugovor sa Partizanom koji je važio na dve plus jednu godinu. U prevodu, po isteku druge godine crno-beli bi imali prednost u pregovaranju u odnosu na druge klubove, a u praksi bi bili dužni da isprate finansijske ponude koje bi eventualno neka treća strana dala igraču.

Kod ovakvih ugovora, takođe u praksi, menadžeri igrača se razlete po belom svetu ne bi li našli svom klijentu bolju ponudu i tako naterali matični klub da, ukoliko želi da ga zadrži, pristane na traženu sumu. I to nije ništa nelegalno, tako naprosto funkcioniše svet sportskog menadžmenta.

Lud, zbunjen, slučaj Jama Madara: Kako je Partizan u jednom danu prešao put od "junk maila" do FIBA arbitraže? 2
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crno-beli su se posle upleli u sopstvene kučine tvrdeći da su prekasno videli da igrač traži duplo povećanje plate, što znači da je ipak bilo određenih pregovora, koji očigledno nisu uspeli.

Menadžer Miško Ražnatović tvrdi da je sve zapelo oko povišice od 75.000 (američkih) dolara, na šta Partizan nije pristao.

– Posle višednevnog ubeđivanja, igrač je prihvatio produženje i tražio sam od kluba, porukom u petak, 7. jula u 9.12, povećanje od 75.000 dolara u prvoj godini. Takođe legitimno i veoma skromno i nikako dvostruko više. Od kluba sam dobio odgovor u 9.15 da je u pitanju Jamov veliki bezobrazluk i da principijelno nema povećanja – objasnio je Ražnatović.

Agent Jama Madara je dodao i da je razgovor između njega i kluba bio napet pošto su crno-beli bili odlučni da ne pristanu na traženu povišicu.

– U narednim danima se veoma ružno komuniciralo, provlačile su se i blage pretnje i povratka više nije bilo. Epilog priče je da je Jam Madar potpisao ugovor sa novim klubom za neuporedivo veći iznos od onoga za koji je bio spreman da ostane u Partizanu, da je bilo kulturnijeg ponašanja i dobre volje od strane kluba – zaključio je Ražnatović u izjavi Tanjugu, koju je preneo RTS.

Epilog ćemo na kraju saznati posle FIBA arbitraže. Partizan je u sumrak dana objavio ljutito saopštenje da će pravdu potražiti na sudu jer smatra da je igrač nelegalno napustio klub. Fenerbahčeu je poručeno da nemaju ništa protiv da Madar pređe kod njih, ali da za to moraju da plate odgovarajuću nadoknadu.

Posle svega se jedino može postaviti pitanje zašto je Partizan tek tako dozvolio da ostane bez talentovanog igrača. Čak i da je tačno da su svi mailovi obaveštenja završili u „spam“ pošti, nema opravdanja da se sa Madarom u pregovore nije ušlo znatno ranije (neki bi rekli – na vreme), a ne da se čeka poslednji trenutak.

Ako je verovati rečima Miška Ražnatovića, nema razlog da laže da su pregovori (očigledno) postojali. Da li su Madar i njegov agent preterali u zahtevima – možda jesu. Da li Partizan nije želeo da ispuni te zahteve – očigledno nije. Zašto su se crno-beli onda blamirali tvrdnjama da nisu znali da ih igrač napušta – to samo oni mogu da objasne.

Šta će biti na FIBA arbitraži – saznaćemo verovatno uskoro, jer slučaj mora da se reši pre početka sezone.

Iz ovog ugla deluje da Partizan ima slabe argumente. Teško je poverovati da bi iskusni menadžer poput Ražantovića, koji je stvorio i jednog Nikolu Jokića, dozvolio da se bruka na ovom, za njega, minornom transferu.

Uprava crno-belih uspela bi da opere poraz ukoliko preko FIBA arbitraže izdejstvuje da se Madar vrati u Beograd ili da im Fenerbahče uplati (pravičnu) kompenzaciju. U suprotnom – neko bi morao da snosi odgovornost što je najbolji mladi igrač Evrolige tek tako napustio klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari