Japanska kompanija se izvinila zbog umešanosti u korupcionaški skandal na OI u Tokiju 1Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japanska kompanija umešana u korupcionaški skandal u vezi sa Olimpijskim igrama u Tokiju saopštila je danas da će pojačati nadzor kako bi sprečila dalje zloupotrebe i izvinila se zbog umešanosti.

Predsednik velike izdavačke kuće Kadokava Takeši Nacuno duboko se naklonio sa još dvojicom rukovodilaca kako bi pokazao kajanje na konferenciji za novinare. On je rekao da je kompanija „ozbiljno izneverila poverenje javnosti“.

Sin osnovača kompanije Cuguhiko Kadokava uhapšen je u spetembru zbog sumnje da je sa 69 miliona jena, odnosno 480.000 dolara, podmitio člana Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Harajukija Takahašija.

Kadokava Grupa je izabrana za olimpijskog sponzora i objavila je programe i vodiče za Igre.

Takaši je uhapšen i posle četiri meseca pušten je iz zatvora, a japanski mediji preneli su da je negirao umešanost u korupciju.

Tužioci su naveli da je Takahaši favorizovao kompanije u poslovima u vezi sa Olimpijskim igrama u zamenu za mito.

Osim skandala sa podmićivanjem, tužilaštvo vodi posebnu istragu u vezi sa nameštanjem ponuda i izborom mesta za takmičenja i testove uoči Igara koje su održane na leto 2021. godine.

Zbog navoda o korupciji u Tokiju, sada je na čekanju kandidatura Saporoa za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Prema zvaničnim podacima, Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju koštale su 13 milijardi dolara, ali su revizori naveli da su realni troškovi možda i dvostruko veći. Oko 60 odsto novca došlo je od poreskih obveznika.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe na leto 2020. ali su održane godinu dana kasnije zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari