Jedan od najtalentovanijih trenera svoje generacije: Ko je bio Dejan Milojević? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Dejan Milojević, proslavljeni košarkaš i jedan od najtalentovanijih srpskih trenera svoje generacije, preminuo je u 47. godini u Solt Lejk Sitiju od posledica srčanog udara.

Dejan Milojević je sa svojim klubom Golden Stejt Voriorsima večeras trebalo da igra utakmicu NBA lige protiv Juta Džeza, ali mu je pozlilo tokom večere, a zatim je hitno prebačen u bolnicu, gde je i preminuo.

Rođen je u Beogradu 15. aprila 1977. godine, a prve košarkaške korene napravio je u Košarkaškom klubu Beovuk iz Beogradu kod trenera Miše Lakića.

Dok je igrao za juniore Beovuka, postigao je na jednoj utakmici 131 poen, što je i danas rekord.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je 1998. sa FMP, a od 2000. nastupao je za Budućnost.

U prvoj sezoni u podgoričkom klubu, osvojio je duplu krunu, prvenstvo i Kup SR Jugoslavije, tri godine igrao u Evroligi, a najbolje partije u ovom takmičenju je pružao u sezoni 2002/03, kada je beležio 11,6 poena po meču.

U sezoni 2003/04, svojoj poslednjoj u Budućnosti, Milojević je bio najkorisniji igrač Jadranske lige, sa prosekom od gotovo 30 poena po meču. U Superligi Srbija i Crne Gore je postizao, u proseku, 25 poena uz devet skokova po utakmici, što ga je takođe činilo najkorisnijim igračem takmičenja.

Iz Podgoričkog kluba je prešao u Partizan i sa crno-belima osvojio dve titule prvaka Srbije i Crne Gore. Izabran je za najboljeg igrača Jadranske lige i za najboljeg igrača SCG u sezoni 2003/04.

Milojević je za Partizan odigrao 113 utakmica, postigao je 2.270 poena, uz prosek od 20,1 poen po meču, a bio je i kapiten tima.

U junu 2006. je potpisao dvogodišnji ugovor sa španskom Valensijom, a zatim je proveo godinu dana u turskom Galatasaraju.

U julu 2009. Milojević se vratio u Partizan, potpisao jednogodišnji ugovor, ali je u septembru odlučio da završi igračku karijeru zbog povrede kolena. Tada je naveo da nije u stanju da pruži svoj maksimum za ekipu i da zato odlazi iz kluba.

Ostaće upamćen kao jedan od najomiljenijih košarkaša među navijačima crno-belih u istoriji Partizana.

Posle završetka igračke karijere, Milojević je 2010. godine postao sportski direktor Mege, da bi potom preuzeo mesto glavnog trenera.

U oktobru 2012, nakon odlaska dotadašnjeg trenera Vlade Vukoičića u Crvenu zvezdu, Milojević je postavljen za prvog trenera i 2016. osvojio Kup Radivoja Koraća. Pored toga još dva puta je stigao do finala Kupa (2014, 2015) a vodio je ekipu i do finala Jadranske lige u sezoni 2015/16.

Na klupi ovog kluba bio je osam godina i vodio ekipu na 345 utakmica, osvojio je Kup Radivoja Koraća 2016. godine i trenirao mnoge talentovane igrače, koji su kasnije postali velike košarkaške zvezde.

Kao trener ovog kluba bio je jedan od najzaslužnijih za stvaranje velikog broja talentovanih igrača, među kojima je bio i najbolji košarkaš NBA lige Nikola Jokić.

Napustio je Megu nakon završetka 2019/20. sezone, a krajem januara 2021. godine je postavljen za trenera podgoričke Budućnosti.

Iste godine otišao je Golden Stejt Voriorse, gde je radio kao jedan od pomoćnika treneru Stivu Keru i bio zadužen za rad sa centrima.

Kao član stručnog štaba ekipe iz San Franciska iste sezone je osvojio šampionski prsten NBA lige.

Kao član reprezentacije Srbije i Crne Gore osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. u Turskoj, a sa juniorskom selekcijom osvojio je prvo mesto na šampionatu Starog kontinenta 1998. godine u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari