Jedan šampion, a svi na dobitku 1Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Mnogo kontroverzi i političkih sukoba pratilo je dodeljivanje domaćinstva Svetskog fudbalskog prvenstva Rusiji, naročito završnicu priprema najveće države za 21. Mundijal, kada su zapadne sile navijale za oduzimanje SP svom arhetipskom oponentu u preraspodeli geopolitičko-vojno-finansijske moći, da bi samo nadmetanje za primat u najpopularnijem sportu proteklo u savršenom redu.

I pre nekoliko godina sam govorio da će ovo biti najbolje prvenstvo do sada. Sada to tvrdim sa još više uverenja. Ovo je najbolje organizovan Mundijal ikada. Rusija je postala prava fudbalska zemlja, a fudbal deo njen DNK – predsednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino nije štedeo na pohvalama organizatoru nedavno završenog šampionata, kojeg bije i glas skupljeg od svih prethodnih planetarnih takmičenja.

Do konačnog svođenja računa i, s vrha vlasti, obećanog obelodanjivanja ukupne cifre troškova organizacije 64 meča za mesec dana i ugošćavanja 32 selekcije, njihovih navijača, sportskih funkcionera i državnika ostaju manje ili više precizne procene ekonomskih stručnjaka kao reper uloženih sredstava. Ruski finansijski eksperti računaju da je iz federalnog i regionalnih budžeta, što kroz direktno „upumpavanje“ novca što putem subvencija, izdvojeno blizu 14 milijardi dolara. Za renoviranje ili izgradnju novih stadiona u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju, Kazanju, Kalinjingradu, Samari, Nižnjem Novgorodu, Volgogradu, Saransku, Rostovu i Jekatinburgu, ali i za obimne infrastrukturne radove na aerodromima, mostovima i autoputevima, angažovanje hiljade i radnika i službenika različitih profila… itd, jer su svima vidljive bitke na terenu samo vrh ledenog brega. Koliki god bio završni ceh jasno je da će Rusi kratkoročno biti u minusu, jer niko nikada nije povratio uložene pare, ne u punom iznosu i pogotovo ne brzo, ali to ne znači da Rusija neće profitirati od SP čiju je organizaciju toliko želela. Naprotiv.

– Prisustvo hiljade i hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju na ulicama Moskve i drugih gradova, šalju snažnu vizuelnu poruku. Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana. Ovaj Mundijal uspešno je razbio antiruske mitove i predrasude, a naše napore u organizaciji pohvalili su strani sportisti, predstavnici medija i ljubitelji sporta – primetio je tokom prvenstva Vladimir Putin, dve decenije najmoćniji čovek Rusije, čiji su međunarodni ugled i poziciju poslednjih godina (po)kvarili pripajanje Krima, obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom, afera trovanja dvostrukog špijuna Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj, masovan i organizovan doping ruskih sportista, a ekonomske sankcije Zapada uzele veliki danak u domaćoj ekonomiji.

Onu sitniju, ne i zanemarljivu, zaradu moguće je brže izračunati, jer hotelijeri, trgovci, ugostitelji i prevoznici tačno u rublju znaju koliko su im novca u kase uneli gosti iz svih krajeva sveta tokom četiri nedelje fudbalske groznice. Ako oni zadovoljno trljaju ruke i kalkulišu kako najbolje da potroše zarađeno onda čelnici FIFA mogu da nakrive kapu i zapevaju iz sveg grla. Bogato naplaćivanje TV prava, enormni sponzorski ugovori (u najvećem broju slučajeva sa kompanijama iz Kine), prodaja stotina hiljada ulaznica i ozbiljni procenti od distribucije koječega učinili su ovaj njen mundijalski fond većim od svih prethodnih, sa neverovatnih 791 milion dolara na gomili. Pa, čak i kada se od njega odbije 400 miliona na ime premija akterima SP krovna organizacija ostaje u debelom plusu. I može lagodno da planira nove projekte i ulaganja.

Zato što je fudbal odavno prestao da bude samo sportski opijum za mase i postao ozbiljna industrijska grana, gde se obrće ogroman novac u legalnim i nelegalnim tokovima, pa se svi trude da otkinu svoj komad bogatog „kolača“.

Real najveći klupski profiter

Mundijal je doneo finansijsku dobit i klubovima širom sveta, jer FIFA svaki dan svakog reprezentativca, od početka završnih priprema do kraja učešća date selekcije, obeštećuje s 8.530 evra. Ili ukupno 209 miliona dolara za 736 učesnika SP, samo do kraja prve faze. U tom smislu, najviše će se opariti madridski Real, pošto mu za 15 igrača iz osam nacionalnih timova pripada 3.454.650 dolara, plus pomenuti dnevni iznos za svaki dan preko uvodne runde takmičenja.

Mbape daruje pola miliona evra

Kilijan Mbape je po osnovu obeštećenja od FIFA za vreme provedeno u Rusiji i novčane premije vlade Francuske zaradio oko pola miliona evra od Mundijala, ali je zvanično najbolji mladi igrač SP 2018. odlučio da ceo iznos pokloni organizaciji koja se bavi promocijom sporta među bolesnom i hendikepiranom decom. Dan nakon trijumfa „trikolora“ u Moskvi porodica 19-godišnjeg vunderkinda iz napada Pari Sen Žermena potvrdila je da će obećani novac biti prosleđen kome je namenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari