Jevanđelje po Luki: Nedavno poraz protiv 462. na svetu, danas najlošije plasirani pobednik protiv Đokovića na mastersima i grend slemu 1Foto: AP/Mark J. Terrill

Luka Nardi je teniski junak dana.

Italijanski igrač se u trećem kolu na turniru iz masters serije u Indijan Velsu neustrašivo suprotstavio najboljem na svetu Novaku Đokoviću, jednom od svojih uzora, koga je savladao sa  6:4, 3:6, 6:3 u nepokolebljivoj borbi za ulazak u osminu finala.

„Do pre nekoliko sati niko nije znao za mene. Imam 20 godina, nisam među 100 vodećih na listi, a pobedio sam Novaka. To je ludo. Čudo. Nadam se da se publici dopala moja igra. Veoma sam srećan i vrlo zadovoljan“, bili su prvi Nardijevi utisci posle najvrednije pobede u karijeri, u svom prvom učešću u Indijan Velsu.

Dodao je i da se nadahnućem napaja iz uspeha svog zemljaka Janika Sinera, najboljeg italijanskog tenisera, trećeplasiranog na svetskoj listi, grend slem šampiona iz Melburna.

Kada poredak bude osvežen posle turnira u kalifornijskoj pustinji, Nardi se probija na 96. mesto. Biće prvi put u Top 100.

Igrao je kao 123. na listi.

Najlošije je plasirani teniser koji je pobedio Đokovića na mastersima ili na četiri najveća turnira „belog sporta“ i četvrti najlošiji koji je na mastersu izbacio najboljeg po plasmanu.

Do sada se kao najlošije rangirani pobednik protiv srpskog asa dičio Kevin Anderson iz Južne Afrike, koji je slavio kao 122. na listi u drugom kolu u Majamiju 2008 – 7:6 (7:1), 3:6, 6:4.

Đoković, rekorder s 40 trofeja na turnirima iz masters serije, a s pet u Indijan Velsu (sarekorder sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom), jedini koji ne samo da je trijumfovao na svih devet već je to učinio i dvaput, bio je u seriji od 11 pobeda, s obzirom na to da je prošle godine trijumfovao i u Sinsinatiju i u pariskom „Bersiju“.

Nardi je prvi koji ga je savladao, a da nije među 50 vodećih posle Japanca Tara Danijela, koji je u duelu drugog kola u Indijan Velsu 2018. zauzimao 109. mesto.  Bilo je iznenađujućih 7:6 (7:3), 4:6, 6:1.

Prethodni turnir na kojem je Nardi učestvovao bio je čelindžer u Indiji.

Izgubio je u drugom kolu od 29-godišnjeg domaćeg igrača Ramkumara Ramanatana, koji je zauzimao 462. mesto.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari