Jokić u finalu izbora za MVP 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER (arhiva)

Procene samih protagonista ali i nekadašnjih NBA asova ispostavile su se kao potpuno tačne.

Naime, NBA je u petak i zvanično objavila listu kandidata za ovosezonsko priznanje MVP regularnog dela sezone i na njoj su: Nikola Jokić, Džoel Embid i Stef Kari.

Ako bi se sagledale samo činjenice vezane za košarkaški teren, nesumnjivo, srpski centar „potukao“ bi navedene konkurente. Ne samo što je odigrao svaku od maksimalne 72 utakmice regularnog dela; što nisu učinili ni Embid, odnosno Kari, već je njegov uticaj na igru Denvera i doprinos uspesima Nagetsa daleko veći nego što je Embidov u Filadelfiji i sigurno uticajniji u poređenju sa Karijevim u Voriorsima.

Sa Nikolom Jokićem na terenu Nagetsi u proseku postižu čak 17 poena više; rezultatski su ostali na gotovo istom nivou nakon teške povrede i završetka sezone Džamala Mareja, a pritom je srpski as sa 8,3 uspešna dodavanja najbolji asistent lige među centrima.

Jokić je regularni deo završio sa impresivnim prosekom od 26,4 poena, 10,8 skokova i pomenute 8,3 asistencija.

Prema američkom načinu računanja indeksa korisnosti, Jokić je najuticajniji ovosezonski igrač u NBA ligi sa 31,36 poena.

NJegovi procenti šuta su takođe impresivni – iz igre od 56,6 odsto, 38,8 odsto za tri poena i 86,8 procenata sa linije slobodnih bacanja. Zato i ne čudi što je u nedavnoj opširnoj anketi ESPN od 101 glasa američkih novinara, najbolji centar današnjice ukupno dobio 90.

Embid takođe ima sjajnu sezonu u Filadelfiji, s tim da je od moguće 72, odigrao tek 51 utakmicu.

Kamerunski centar, sa kim francuski košarkaški savez „flertuje“ već izvesno vreme, na ovosezonskom proseku je od 28,5 poena, 10,6 skokova, 2,8 asistencija i 1,4 blokade po meču.

Kari je sa prosekom od 32 poena po meču najstariji najefikasniji igrač lige još od Majkla Džordana, čime je napravio neverovatan povratak nakon prethodne sezone u kojoj je odigrao svega pet utakmica.

I ne samo što je najbolji strelac regularnog dela, Kari je neko ko je postigao najviše trojki tokom sezone (337), uz procenat uspešnosti od 42 odsto.

Što se ostalih nagrada tiče, u najuži izbor za najboljeg defanzivnog igrača godine ušli su Ben Simons (Filadelfija), osvajač iz 2017. godine Drejmond Grin (Golden Stejt), kao i dvostruki osvajač Rudi Gober (Juta). Među kandidatima za „rukija godine“ našli su se Lamelo Bol (Šarlot), Entoni Edvards (Minesota) i Tajris Halibarton (Sakramento), dok se dvojac Jute Džordan Klarkson i Džo Ingls (Juta) uz Derika Rouza nadaju nagradi „šestog igrača“ sezone.

Za priznanje igrača koji je najviše napredovao ove godine boriće se Džulijus Rendl (Njujork Niks), Džerami Grant (Detroit) i Majkl Porter Džunior (Denver). U izboru za najboljeg trenera sezone našli su se Tom Tibodo (Njujork Niks), Monti Vilijams (Finiks) i Kvin Snajder (Juta). NBA će nagrade dodeljivati tokom plej-ofa, kao i prethodnih godina.

Lilard: MVP je na parketu

Pre dve sezone odigrali su fantastičnu seriju u polufinalu Zapada, a od 23. maja Denver i Portland započeće međusobni serijal u prvoj rundi plej-ofa pomenute konferencije. Demijan Lilard, as Portlanda i jedan od najboljih košarkaša NBA lige, smatra da Nikola Jokić, najdominantniji centar današnjice, apsolutno zaslužuje nagradu MVP regularnog dela: „Jokić je bio dominantan od početka do kraja. Denver je treći u Zapadnoj konferenciji. Brojke su tu. On ili Embid, ne vidim kako je ne bi dobio jedan od njih dvojice. Ja bih je dao Jokiću pre nego Embidu, jer je Embid propustio mnogo utakmica. Jokić je odigrao više utakmica od svih. Bilo ga je na svakom meču i u svakom je bio odličan. Džamal Marej se povredio, Vil Barton se povredio, a oni su nastavili da pobeđuju. Jokić ih je zadržao tu gde jesu“, iskren je Lilard koji zbog znanja srpskog asa smatra da Nagetsi, uprkos povredama brojnih igrača, neće biti u podređenom položaju. „Nisu u punoj snazi, ali ranjena životinja je najopasnija. Neću ni da mislim ko nije na parketu, jer MVP lige je na parketu. Imaju mnogo talenta“, dodao je Lilard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari