Jokić u nemogućoj misiji, Bogdan merka finale 1Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

NBA liga je, tradicionalno, za početak 75. sezone podesila da prvi mečevi, u noći između utorka i srede, budu i derbiji Istočne i Zapadne konferencije. Milvoki, zvanični šampion, ugostio je Bruklin, jednog od favorita za osvajanje titule, dok je u Los Anđelesu odigran kalifornijski derbi između Lejkersa i Golden Stejta.

Dvojica srpskih asova biće u prilici da se sa svojim timovima bore za finala konferencija: Nikola Jokić kao prošlosezonski MVP regularnog dela lige, pokušaće da sa Denver Nagetsima napravi veliki iskorak u smislu plasmana u finale Zapadne konferencije, dok će u sličnoj misiji biti i Bogdan Bogdanović sa Atlanta Houksima, samo na suprotnoj obali.

Boban Marjanović trebalo bi da ima sličnu epizodnu ulogu u Dalasu (nalik prethodnim sezonama), Aleksej Pokuševski sve zapaženiju u Oklahomi, dok bi Nemanja Bjelica, u 33. godini života mogao da bude najprijatnije iznenađenje u dresu Golden Stejta.

Gledano kroz prizmu favorita, čini se da će ove sezone, posle dugo godina, veća konkurencija biti na Istoku.

Milvoki je kao zvanični šampion, na postojeći nukleus tima dodao vrlo iskusne igrače u vidu šutera Grejsona Alena, levorukog beka Rodnija Huda, odnosno Semija Odželeja. Ruki iz Gruzije, Sandro Mamukelašvili dobro se pokazao u predsezoni, tako da će Baksi biti i jedni od konkurenata za novo veliko finale.

Najveće takmace imaće u Bruklinu, Filadelfiji, Majamiju, Atlanti i Čikagu. Toronto i Njujork mogli bi da naprave iskorak, ali je teško očekivati da će neko od njih imati snage i umeća da daleko dogura u plej-ofu.

Plej-in je ostao kao forma doigravanja; što bi negde trebalo i da rastereti najveće favorite, posebno Netse koji su još uvek u procesu stvaranja igračkog automatizma i timske hemije.

Odluka Kajrija Irvinga da se ne vakciniše (što je uradilo 90 odsto aktivnih NBA igrača) dovela je Bruklin u apsurdnu situaciju da mora da suspenduje svog, uz Duranta i Hardena, najboljeg igrača.

Netsi su reaktivacijom Lamarkusa Oldridža i dovođenjem veterana Petija Milsa, Pola Milsapa, Džejmsa Džonsona, uz vrlo potentnog rukija Kema Tomasa istakli glavnu kandidaturu za veliko finale. Nećkanje Bena Simonsa da li da se vrati u Filadelfiju (došao nenajavljen pre par dana, vidno nezainteresovan) tokom predsezonskih mečeva nije delovalo nenadoknađujuće, jer su Sikseri dovođenjem Dramonda, i Džordža Nijanga dodatno ojačali centarsku i bekovsku poziciju.

Sa Kajlom Laurijem, Markifom Morisom i Pi Džej Takerom Majami je proširio rotaciju i dobio na kvalitetu u šutu.

Atlanta je prošle seozne stala u finalu Istoka i sa sačuvanim timom, nadograđenim sa iskusnim centrom Gorđijem Đenogom trebalo bi da ostane u konkurenciji za visoko plasman.

Sa prosekom od 16,4 poena u regularnom delu i 14 u plej-ofu, Bogdanović se izborio za jedno od liderskih mesta i trebalo bi da bude, iz Treja Janga, najvažniji igrač u spoljnoj liniji.

Čikago sa Lonzom Bolom, Demaorm Derouznom, Metom Tomasom i Aleksom Karuzom kao novajlijama, uz već postojeće nosioce poput Vučevića i Zeka Lavina jeste tim sposoban i kadar da, ne samo dobaci do plej-ofa, već i pokuša da dođe makar do polufinala Istoka.

Na Zapadu su Lejkersi najveći favoriti, a uz njih su Denver, Golden Stejt, Finiks, Juta, Dalas i Klipersi.

U želji da dođe do petog naslova u karijeri, Lebron je tokom leta dobio poklon od „jezerdžija“ u vidu preiskusnih „drugopozivaca“ Karmela Entonija, Trevora Arize, Ejverija Bredlija, Dvajta Hauarda,  Diandrea Džordana, Ražana Ronda, Mailika Monka, Kendrika Nana, dok bi Rasel Vestbruk trebalo da bude deo trija Lebron-Dejvis-Vestbruk.

Pitanje je samo kako će trener Frenk Vogel uklopiti i amortizovati toliku količinu sujeta i objasniti Vestbruku da lopta više neće biti kod njega u rukama.

U Nagetsima će se sve vrteti oko Jokića, koji je u predsezoni tek usklađivao kondicioni deo sa taktičkim finesama.

Majkl Porter drebalo bi da mu bude desna ruka dok se ne vrati Džamal Marej, odnosno Eron Gordon ne počne u kontinuitetu da pruža odlične partije.

„Drugopozivci“ Barton, Dozir, Džamajkl i Džef Grin, Moris i Rivers, odnosno Kampaco, imaće izuzetno važne role. Šanse Klipersa zavisiće od zdravstvenog stanja Kavaija Lenarda, baš kao i Dalasa od sposobnosti Dončića da u kontinuitetu ubacuje 30 plus, odnosno Hardveja i Porzingisa da šuterski budu konstantni.

Golden Stejt je bio impresivan u predsezoni (4-0) a Stef Kari je šutirao kao da je sezona u punom jeku. Bjelica je pokazao da bi mogao fino da se uklopi u sistem igranja i sa peticom koja širi (trener Ker ga vidi kao centra).

Kada se još vrati Klej Tompson, Voriorsi bi zaista mogli daleko da doguraju. Finiks, prošlosezonski učesnik velikog finala, napravio je samo „kozmetičke“ promene dolascima Džavala Mekgija, Elfrida Pejtona i Lendrija Šameta, koji bi, pak, šutem sa distance mogao da oplemeni spoljnu liniju i igri Sansa da novu boju.

 

U Finiksu puklo zbog Ejtona

Nekada prvi pik na NBA draftu, Diandre Ejton je tokom prošlosezonskog velikog finala bio oslonacu taktičkoj koncepciji Moa Vilijamsa, trenera Finiks Sansa. Dvadeset trogodišnji momak sa Bahama očekivao jeo vog leta ponudu u maksimalnom iznosu od Sansa, ali je nije dobio, što je dovelo do evidentnih tenzija u klubu.  Sansi nisu uspeli da se dogovore s Deandreom Ejtonom oko produžetka ugovora pre isteka poslednjeg roka što znači da će prvi pik s NBA drafta 2018. ući u naredno leto kao ograničeni slobodni agent! Ejton je danima unazad čekao da mu klub ponudi maksimalni ugovor, ali vlasnik Robert Sarver nije bio ni blizu 172.500.000 dolara za pet godina, što je suma koja bi uz određene uslove mogla da se podigne i na 207.000.000 dolara! Umesto toga Sarver je jednom od svojih najboljih igrača ponudio ruki ekstenziju koju je on momentalno odbio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari