Jokić "uskače" u ulogu Bjelice 1foto:FoNet Aleksandar Kokovic

Nerv u desnoj nozi Nemanje Bjelice toliko se upalio da ni adekvatne terapije urađene u koordinaciji stručnog osoblja Minesote i reprezentacije Srbije nisu pomogle da jedan od najboljih naših košarkaša prvi put u karijeri nastupi na Olimpijskim igrama.

 Posle dvadesetak dana iščekivanja, po povratku iz SAD sa kontrolnih pregleda, Bjelica je selektoru Aleksandru Đorđeviću na Kopaoniku saopštio najlošiju moguću vest: doktori u Minesoti prepisali su mu još tri nedelje terapije i novi pregled zakazan 2. avgusta, što je u prevodu značilo da najveći adut „orlova“ na poziciji krilnog centra, posle sedam godina redovnih nastupa u reprezentaciji, neće biti u stanju da pomogne saigračima u Riju. Kako i na koji način nadoknaditi veliki hendikep pitanje je od „milion dolara“ na koje će najbolje odgovoriti pre svih selektor i njegovi aduti na poziciji četiri: Stefan Birčević i u skladu sa stanjem na terenu Nikola Jokić, odnosno njegov imenjak Kalinić. Ako se Milan Mačvan u potpunosti oporavi od preloma prsta na stopalu i otputuje u Argentinu na poslednji pripremni turnir u Kordobi (Argentina, Francuska, Hrvatska) vrlo lako bi mogao da postane i krucijalni igrač na poziciji četiri.

Od 2009. kada je posle Univerzijade dobio poziv tadašnjeg selektora Dušana Dude Ivkovića da debituje za A selekciju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj Nemanja Bjelica postao je neizostavni deo prve petorke, odnosno vremenom, uz Miloša Teodosića, verovatno i najvažniji igrač u reprezentaciji. Prošle godine odigrao je na briljantan način Evropsko prvenstvo; pokazavši na delu da je za kontinentalne prilike potpuno sazreo i izrastao u jednu od najboljih četvorki. Prosek od 13,9 poena, 6,6 skokova i 2,7 asistencija učinak je koji je bio još više multiplikovan njegovim uticajem na igru. Fantastičan u defanzivnom skoku, školovan da sa neopterećene strane krene na ofanzivni skok, Bjelica je u tom segmentu maltene perfektan i teško zamenjiv. Tehnički obučen da pregledom igre i razmišljanjem može „odglumiti“ i pleja savršena je spona između spoljne linije i centra i u tom segmentu selektor Đorđević će verovatno najviše osetiti izostanak Bjelice. Šut i prodor u cik-cak koraku zaštitni su mu znak; sjajan je u širenju igre sa četvorke i prilikom preuzimanja u odbrani, s obzirom da može da čuva maltene sve igrače od pleja do centra.

Na osnovu navedenih karakteristika naslućuje se da pojedinačno jedino Jokić može donekle nadoknaditi izostanak Bjelice, tako da će timski rad biti ključan u pokrivanju rupa nastalih odsustvom igrača Minesote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari