Još jedna bajka u kvalifikacijama za Mundobasket; Edi Tavares odveo Zelenortska Ostrva na Svetsko prvenstvo 1fiba.basketball

Posle Južnog Sudana još jedna zemlja nedovoljne košarkaške tradicije nastupiće na Svetskom prvenstvu od 25. avgusta do 10. septembra koje će organizovati Indonezije, Filipini i Japan. Edi Tavares odveo je Zelenortska Ostrva na planetarnu smotru.

Silno je želeo košarkaš Real Madrida i jedan od najdominantnijih centara u Evropi, da pomogne svojim sunarodnicima u odlučujućem kvalifikacionom „prozoru“ za plasman na Mundobasket.

U svojoj režiji je, posle meča Reala i Žalgirisa u Evroligi, platio privatni avion kojim se prebacio do Angole u kojoj su Zelenortska Ostrva igrala ključne utakmice za plasman na Mundobasket.

Tavares nije stigao na prvu, ali jeste na poslednje dve kvalifikacione utakmice.

Odigrao je 221 centimtar visoki centar tri utakmice u četiri dana i na kraju je uspeo da pomogne svojoj reprezentaciji da se po prvi put u istoriji plasira na Svetsko prvenstvo.

Zelenortska Ostrva su, ujedno, postala i država sa najmanjim brojem stanovnika koja se našla na planetarnoj košarkaškoj smotri.

Pre njih je to bila Crna Gora, ali su Zelenortska Ostrva sa 572 hiljade stanovnika manja od naših južnih komšija.

Posle poraza od Angole, morali su da pobede Obalu Slonovače i u tome su uspeli, rezultatom 79:64.

Prednjačio je tandem Benfike, Ivan Almeida sa 20 i Betinjo Gomes sa 15 poena, dok je Tavares meč okončao sa 13 poena, pet skokova i tri asistencije.

Na kraju, Afriku će u Indoneziji, Filipinima i Japanu predstavljati Obala Slonovače, Egipat, Angola, Južni Sudan i Zelenortska Ostrva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari