Još jedno novopazarsko proleće 1Fudbal Linglong Super League Season 2021-2022 FK Novi Pazar v FK Metalac Gornji Milanovac Stefan Loncar (L) Danilo Kikovic (R) Novi Pazar 28.08.2021. foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

Da je prvenstvo završeno onog trenutka kada je istekao poslednji minut 30 „regularnih“ kola, srpsku Superligu u fudbalu napustio bi Novi Pazar, sa preskromnih 25 bodova na kontu, s njim pod ruku u niži rang takmičenja preselio bi se i Metalac (27), dok bi dvojac Proleter (29) – Radnički 1923 (30) spas tražio u baražu sa rivalima iz Prve lige.

Međutim, usledile su premetačine rezultata i pozicija u plej-autu, pa je posle pet krugova jedino Radnik u društvu od osam klubova siguran da na kraju sezone neće morati veliki korak nazad, dok ostali, svako sa svojim računicama i šansama, čupaju i rukama i nogama da izbegnu direktno ispadanje ili rizik od doigravanja sa prvoligašima.

Neretko, upirući prst jedni u druge, kao (navodno ili zaista) već viđene pobednike ili gubitnike zakulisnih radnji, sa starom premisom da se najvažnije stvari na ovom delu Balkana (titula, izlasci u Evropu i SLS opstanci) dogovaraju izvan stadionskih zidina.

– Nije trebalo ni da dolazimo u Kragujevac! Unapred smo bili osuđeni na poraz. Ovo što smo danas preživeli, nema ni u Zimbabveu, takva sudijska nepravda… Ne zbog mog isključenja, crveni je bio zaslužen, ali golovi koje je postigao Radnički su u najmanju ruku smešni. Apsolutno smo pokradeni, ali ne ljutim se na sudiju, on je plaćen da to odradi. Očito smo morali da izgubimo! Moram sve da kažem, pa nek budem kažnjen, ali dosta mi je više. I mi igrači Proletera imamo porodice, živimo od fudbala, sportisti smo, to bi trebalo da bude dobra stvar, međutim, sve se svodi na mutne radnje koje traju godinama. Unapred se sve zna, ko je šampion, a ko ispada – izrekao je Nikola Ninković, vezista Proletera u čijim dresovima igra još nekoliko fudbalera od imena, a za sportski sektor brinu eks reprezentativci Zdravko Kuzmanović, Gojko Kačar i Željko Brkić, svi zajedno bez jakih konekcija sa politikom/državom i bez trijumfa u plej-autu (tri remija, dva poraza).

Pre neku nedelju, vatru je „bljuvao“ i trener kragujevačkog tima Nenad Lalatović. Samo, u drugom smeru.

– Kao što vidite, danas svako svakog može da pobedi, danas jedna Kolubara gubi posle 20 minuta od Pazara 0:3. Neke stvari su mi malo nejasne…. Pazaru naravno, od sveg srca, želim da ostane u ligi, jer on to apsolutno zaslužuje, kako klub, tako i njegovi navijači. Ne mogu da shvatim šta se to dešava sa Kolubarom – rekao je tada strateg Radničkog 1923, čiji su puleni u poslednjih 450 minuta ostvarili samo jedan trijumf (protiv Proletera), a pre toga (po) dva nerešena ishoda i poraza u borbi da i sledeće godine podare gradu – finansijeru fudbalski tim u domaćoj eliti.

Iz Novog Pazara nisu odgovarali na ove prozivke, samo su se „brecnuli“ kada je Fudbalski savez Srbije odlučio da im  naplati veliku novčanu kaznu i zapreti im oduzimanjem šest bodova u sledeće dve godine, ako iz UEFA opet stigne aber o nečasnim radnjama, kao što je nedavna sumnja u to da su pojedini prvotimci pomogli Radniku u njegovom pokušaju da se pre deljenja supeprligaša u dve kolone probije do plej-ofa.

U međuvremenu su se Pazarci naskupljali bodova- 13 u pet mečeva – rešeni da izbegnu rezultatsku propast kluba, čije je bitisanje bilo i ostalo od velike političke i geostrateške važnosti za Srbiju i političku nomenklaturu iz Beograda. Pazarci su i ranije umeli da budu „pravi“ kada je najvažnije ili da se preko reda vrate u SLS (kao 2020. u vreme jednokratnog pravila o „kupovini“ mesta).

10

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari