Još Trento i Top 8 1Foto: STARSPORT

Pobeda uz dosta problema i prosečnosti u napadu, ostvarena sa kapitalnih 12 poena razlike (69:57) težine boljeg međusobnog odnosa sa Darušafakom, za košarkaše Partizana predstavlja garanciju da trijumfom nad preslabim Trentom u poslednjem kolu mogu obezbediti prolaz u četvrtfinale Evrokupa.

U prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“ crno-beli su naprosto intenzitetom i ritmom uspeli da savladaju turskog rivala, koji im je prošle nedelje naneo prvi poraz u Top 16 fazi.

Partizan je ponovio napadačke slabosti iz Istanbula; meč je završio sa svega 11 timskih asistencija, 25 odsto za tri poena i 14 izgubljenih lopti.

Primetan pad u formi Rašona Tomasa, u sredu uveče je bio potvrđen njegovom krajnje neubedljivom partijom.

Amerikanac je duel završio sa svega tri poena, mizerna dva pokušaja za tri i bez učinka u prodoru i niskom postu, što su segmenti po kojima je inače prepoznatljiv.

Ni Mozli u napadu nije bio previše koristan; osim dva zakucavanja, nabacivanjem lopte iznad obruča, ništa značajnije nije uradio, baš kao i Rade Zagorac, koji je ponovo pokazao da ima problem kada naspram sebe ima fizički snažne rivale.

Da nije bilo „vica“ kapitena Veličkovića, naročito prepoznatljivog na niskom postu, odnosno individualnog nadahnuća Jaramaza romantične note su lako mogle da poprime „molsku konotaciju“.

– Odbrana je bila ključna, znali smo da i Darušafaka igra defanzivno. Mi smo odigrali fenomenalno u tom parametru. Imali smo male padove u igri, ali smo uspeli da se brzo vratimo i dođemo do željenog rezultata – razmišljanja je Nemanja Gordić, koji je tokom meča imao par solidnih napadačkih sekvenci.

Partizan je zaista defanzivno bio kvalitetan; dokaz tome je i podatak da je Darušafaka u drugoj četvrtini do minut i po pre poluvremena ubacila svega dva poena, što je bio možda i prelomni period igre.

Crno-beli su agresivnost na perimetru pretvorili u 11 „ukradenih“ lopti; odlično su zatvarali reket i adekvatnom sinhronizacijom prilikom visokog iskakanja centara u branjenju pika, potpuno odsekli rivalske visoke igrače, osim DŽonatana Hamiltona.

– Nije lako igrati ove utakmice. Ne samo što moraš da pobediš nego je tu i razlika. Dobro je što smo tamo izgubili sa razlikom koja je mogla da se stigne. U jednom delu meča smo bili u grču. Imali smo par lošijih minuta. Vrhunskom odbranom smo odgovorili na neku njihovu igru u Turskoj. Bilo je sa dosta kontakata i čvrsto sa njihove strane. Možda tamo nismo uspeli, ali smo sada uspeli da, što se kaže, uđemo u tuču i izađemo kao pobednici – slikovito je objasnio kapiten Veličković način na koji su crno-beli pobedili.

Bez priče o prvom mestu

Osim obezbeđenog plasmana u četvrtfinale, koje mogu ostvariti pobedom nad Trentom, košarkaši Partizana imaju velike šanse da završe na prvom mestu u grupi. Trijumf od 18 razlike nad Virtusom u Beogradskoj areni na startu Top 16 faze, trebalo bi da predstavlja kapital dovoljan da se u Bolonji naredne srede crno-beli „pobiju“ za lidersko mesto. Dosta toga će zavisiti i od rezultata utakmice u Istanbulu, gde će u poslednjem kolu Darušafaka ugostiti Virtus.

Rezultati i tabele

4. kolo

Grupa E

Partizan – Darušafaka 69:57

Virtus – Trento 94:70

Tabela: Partizan 3-1, Virtus 3-1, Darušafaka 2-2, Trento 0-4

Grupa F

Venecija – Promiteas 52:70

Oldenburg – Breša 89:84

Tabela: Promitas 2-2, Oldenburg 2-2, Breša 2-2, Venecija 2-2

Grupa G

Galatasaraj – Uniks 90:76

Monako – Ritas 86:61

Tabela: Monako 2-2, Uniks 2-2, Ritas 2-2, Galatasaraj 2-2

Grupa H

Tofaš – Huventud 91:76

Unikaha – Andora 84:75

Tabela: Unikaha 3-1, Tofaš 3-1, Huventud 2-2, Andora 0-4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari