Josip Đerđa: U Hrvatskoj se ne igra košarka, već kokošarka 1foto:Starsport

Uprkos tome što i danas ima talentovane košarkaše, reprezentacija Hrvatske nikako ne uspeva da se iskobelja iz pukog proseka.

Svojevremeno je bio jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša. Sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta je bio srebrni na Mundobasketu 1963. i 1967. kao i na Evropskom prvenstvu 1965.

Jedan je od najboljih košarkaša Zadra. U voljenom klubu proveo je čitavu profesionalnu karijeru. Ukupno je osamnaest godina nastupao za Zadar sa kojim je u pet navrata bio i šampion Jugoslavije.

Po završetku košarkaške karijere posvetio se poslu trenera, a najveći uspeh ostvario je kao selektor Hrvatske sa kojom je na Svetskom prvenstvu 1994. osvojio bronzanu medalju.

Đerđa je današnjim stanjem u hrvstskoj košarci veoma razočaran, toliko da je prestao da ide na utakmice.

– Ne dolazim na utakmice, jer imam indicija da se nikada nisam niti bavio košarkom, kao i da nikada nisam ni igrao za KK Zadar. Moram da istaknem da je košarka nekada bila najbolji hrvatski sport, na ponos Hrvatske, dok danas, nažalost, nismo na nivou Kosova i Albanije. U Hrvatskoj se ne igra košarka, već kokošarka – oštar je bio Đerđa u kritici stanja u kojem se nalazi košarka u Hrvatskoj, tokom razgovora za Antenu Zadar.

Proslavljeni jugoslovenski i hrvatski košarkaš smatra da je kvalitet igre u domaćem prvenstvu smešan.

– Hrvatska liga, to su redikuli, naša košarka je smešna. Deset godina ne idemo na Svetska prvenstva, nismo se plasirali na Olimpijske igre, ma o čemu mi govorimo, i to trideset godina. Josip Sesar novi selektor? Ma, nabrojite mi ko sve ovih godina nije vodio reprezentaciju Hrvatske. Savezu ja nisam važan, niti oni meni.

Iako neuporedivo, Đerđa je napravio paralelu između današnje i košarke koju je on igrao sredinom 60-ih godina prošlog veka.

– Jugoslavija je više od dvadeset godina uvek bila prva, druga ili treća na svetu. Evo ja sam 1994. godine sa Hrvatskom kao selektor osvojio medalju, bronzu na SP, i to sa samo jednim porazom. I šta su mi napravili, popljuvali su me i vređali – još uvek Đerđa ne može da zaboravi ambijent zbog kojeg je napustio selektorsko mesto u reprezentaciji Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari