Jovo nanovo u Sinsinatiju 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Najbolji svetski teniseri okupljeni na severnoameričkoj turneji ili oni prijavljeni za turnire pre Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država nemaju vremena za predah, jer posle „Rodžers kupa“ u Torontu startuje glavni deo takmičenja jednake kategorije u Sinsinatiju.

Posebno važan Novaku Đokoviću, jer Srbinu u trofejnoj masters riznici nedostaje jedino pehar iz jednog od najvećih gradova države Ohajo, čije je prvo tenisko prvenstvo održano daleke 1889. godine.

U otvorenoj eri turnira iz ATP serije 1.000 ubedljivo najviše titula odneo je Rodžer Federer iz Švajcarske (7), koji sada dolazi odmorniji od ostalih, jer je preskočio pomenuto „zagrevanje“ u Kanadi u nameri da što svežiji dočeka priliku da vrati primat prekinut pre dva leta.

Ako bude igrao kao u najboljim danima i imao usput dovoljno sreće, Beograđanin bi najvećem teniseru sveta svih vremena na crtu mogao da stane tek u finalu turnira, gde krunu brani Bugarin Grigor Dimitrov. Međutim, pred osvajačem poslednjeg Vimbldona je dug i trnovit put, sa pregršt iskušenja. Održani žreb ne da nije bio milostiv prema 10. nosiocu turnira i 10. sa ATP liste nego mu je u slučaju pobede u prvom kolu, nad lično mu nepoznatim domaćim teniserom Stivom DŽonsonom (33. igrač sveta), i projektovanog slavlja u duelu druge runde sa boljim iz meča Adrijana Manarina (Francuska) i Marka Čekinata (Italija) potencijalno namenio aktuelnog vladara Sinsinatija Dimitrova (5), a u eventualnom četvrtfinalu ni manje ni više nego večitog rivala Španca Rafaela Nadala (1).

I tu nije kraj visokim preprekama za petostrukog gubitnika finala u Sinsinatiju, pošto bi ga u polufinalu sačekao Nemac Aleksander Zverev (3). Sve pod uslovom da pobrojani favoriti budu u rangu svojih trenutnih rejtinga.

– I ovog puta želim najviše i najbolje od sebe. Videćemo koliko je to u sadašnjem trenutku – rekao je Đoković uoči puta, a posle iznenađujućeg poraza u osmini finala „Rodžers kupa“ od potonjeg finaliste Grka Stefanosa Cicipanosa.

Novaka nije bilo na prošlogodišnjem izdanju ovog mastersa, jer se u to vreme oporavljao od povrede lakta, a pre toga je učestvovao 12 puta. U pet navrata stizao je do finala, ali mu je 2008, 2009, 2011, 2012. i 2015. godine falio taj jedan, ali vredan korak u okršajima sa Endijem Marejem (dva puta) i već pomenutim večitim rivalom Federerom (3), a naredni dani pokazaće da li je sposoban da na betonskoj podlozi ponovi partije iz Londona, od prošlog meseca, kada je čak i na zaprepašćenje njegovog novog (starog) trenera Marjana Vajde ličio na „terminatora“ Đokovića, iz vremena kada je uzeo većinu od 12 grend slem titula, obarao rekorde kao kule od karata i dugi niz meseci držao lidersku poziciju u svetskom poretku.

 

 Krajinović na istoj strani

U glavnom žrebu našlo se mesta i za Đokovićevog zemljaka Filipa Krajinovića (30. igrač sveta), koji se nalazi na istoj strani kostura, a takmičenje počinje mečom sa nešto slabije rangiranim Holanđaninom Robinom Haseom iz (39). Rivala s kojim nikada ranije nije imao posla. U slučaju da prebrodi kvalifikacije, to jest susret sa Kipraninom Markosom Bagdatisom (93) pridružiće im se i treći Srbin – Dušan Lajović (64).

[antrfile title=""]

 Muguruze brani žensku titulu U isto vreme kada i u muškoj konkurenciji počinje borba za titulu i vrednu novčanu nagradu u kategoriji dama. Brani je Španjolka Garbinje Muguruza, prošlog avgusta bolja od trenutno vodeće u WTA poretku Rumunke Simone Halep. Inače, ženski deo turnira igra se mnogo kraće od muškog, s pauzom od 1974. do 1987. godine, a jednom ga je osvojila i srpska teniserka Jelena Janković (2009).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari