Kada te neće Evropa odeš u Saudijsku Arabiju i obezbediš praunuke: Šta je Kristijano Ronaldo izgubio a šta dobio odlaskom u ligu ispod fudbalskog radara? 1EPA-EFE/Friedemann Vogel

Odlazak Kristijana Ronalda, jednog od najboljih fudbalera modernog doba u Al Nasr i jeste i nije šokantan (skoriji) kraj karijere trofejnog Portugalca.

Više od jedne decenije su se Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo (ne)svesno upinjali da skupe što više timskih trofeja, individualnih nagrada, uzdaha oduševljenja publike širom planete…ne bi li stekli zvanje „pravog naslednika“ jednog od dva fudbalska božanstva – Brazilca Edsona Arantesa do Nasimenta i Argentinca Dijega Armanda Maradone.

U toj trci su i gledali u leđa jedan drugome i preuzimali „štafetu“, deleći ljubitelje „bubamare“ na, često vrlo ostrašćene, mesijevce i ronaldovce, ali nema dileme oko toga ko od njih dvojice u velikom stilu finišira grandioznu karijeru a ko je na neslavan način, praktično, zakoračio u igračku penziju.

Tridesetpetogodišnji Leo još slavi titulu svetskog prvaka, sa Argentinom, odnosno priznanje za najboljeg aktera Mundijala 2022, dok je dva leta stariji CR7 posle Katara napravio transfer u obližnju Saudijsku Arabiju. Uradivši nešto za šta je ne tako davno govorio da je nemoguća stvar.

„Neću u Ameriku, Katar ili u Dubai, to nije dobro, ne vidim sebe tamo. Hoću da završim dostojanstveno, u dobrom klubu“, izgovorio je Ronaldo u jednom intervjuu, da bi, posle dugog negiranja pregovora pristao da obuče kluba bez ijednog naslova prvaka azijske Lige šampiona. I, naravno, promenio ploču.

„Radujem se tome što ću uskoro iskusiti novu ligu u drugačijoj državi. Vizija Al-Nasra je vrlo inspirišuća i ushićen sam što ću se pridružiti novim saigračima sa kojima ću pomoći timu da ostvari nove uspehe“, poručio je Ronaldo posle pečatiranja rekordno visokog ugovora do 2025. godine.

Jer, para vrti gde burgija neće. U ovom slučaju hrpa novca, jer niko nikada pre osvajača jednog Evropskog prvenstva sa Portugalom nije uspeo da potpiše papir vredan 175.000.000 evra (plus očekivani bonusi) i to za samo dve godine pod komandom španskog trenera Rudija Garsije. Uz bonus promovisanje buduće kanditature Saudijske Arabije za organizaciju SP 2030. godine.

Vlasnik pet Zlatnih lopti i četiri Zlatne kopačke, rođen u mestašcetu Funšal na Madeiri, nakupio se novca tokom veličanstvene karijere u Sportingu, Mančester junajtedu (u dva navrata), Realu i Juventusu. Kao golgeterski garant za pobede i titule, kao omiljena „lutka“ sponzora, od objava na društvenim mrežama…

Mnogo je i potrošio, jer veliki humanitarac i spasilac puno bolesnih i ubogih ljudi, obožava raskoš i ne žali pare za skupocene automobile, satove, putovanja, žurke… Najčešće sa porodicom, kojoj je izuzetno privržen. Što majci, dvema sestrama i bratu što nevenčanoj partnerki Georgini Rodrigez, njihovoj zajedničkoj deci i potomcima dobijenim sa nepoznatim ženama.

A sa najnovijom svotom novca, uz pametna ulaganja, mogao bi finansijski da obezbedi čak i praunuke. Da, barem, zna zbog čega je pogazio svoju reč, batalio vrhunski fudbal i završio u ligi ispod fudbalskog radara. Bez prilike da uzme još neki, za opšte a ne samo lokalne pojmove, vredan trofej.

Jer, naučna je fantastika da će u 39. godini hteti još da, maksimalno, trenira svaki dan i lomi kosti iz utakmice u utakmicu, bez obzira na njegov zdrav stil života i, uvek, vrhunsku fizičku spremnost. Još teže je izmaštati da će u tom trenutku biti interesantan evropskim klubovima iz „prvog ešalona“.

Kao što nije poslednjih sezona, koliko traje survavanje njegove klupske karijere. Odlazak iz Reala, posle osvajanja 16 trofeja za devet godina (od čega četiri Lige šampiona), označio je početak kraja Ronalda kakvog znamo. Jeste sa Juventusom uzeo pet pobedničkih pehara, ali nije bio onaj koji (pre)dvodi do krova Evrope.

U Mančester junajtedu je još manje pokazao. Prema njegovoj verziji zbog loših trenera, slabog igračkog kadra i pogrešnog ophođenja prema njemu, dok je druga strana slavila kada je tokom nedavnog Svetskog prvenstva sporazumno raskinula ugovor sa Kristijanom i, tvrdi, otarasila se prepotentnog i nezadovoljnog narcisa.

Rastanak sa čovekom koji je u prvom mandatu na „Old Trafordu“ deset puta izlazio kao pobednik iz raznih takmičenja rasteretio je i klupsku kasu Crvenih đavola, jer je Ronaldo uvek bio dobro plaćen. Toliko da ga više nije hteo nijedan ozbiljan, ambiciozan i odlično situiran klub. U njegovoj sadašnjoj životnoj dobi.

I prošlog leta je njegov menadžer osedeo tražeći sredinu po meri i ćeifu svog klijenta, ali su mu svuda zalupili vrata. Al Nasr je iz prikrajka posmatrao situaciju i reagovao u idealnom trenutku, obezbedivši sebi velemajstora loptanja i skupocenu pokretnu reklamu. Kao u staroj narodnoj mudrosti „I vuk sit i ovce na broju“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari