Kako je izgledala sportska 2020. godina? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Godinu za nama obeležio je korona virus.

Zbog pandemije Covida-19 trpela je svetska ekonomija, privrede gotovo svih zemalja na planeti, kultura, umetnost, pa je sasvim logično i da sport nije uspeo da ostane imun na jedan od najvećih izazova u istoriji svetske civilizacije.

Logično, svaki sport je imao svoje probleme pri realizaciji unapred pripremljenog kalendara takmičenja, pa su tako neka završena u “mehuru”, neka nisu nikada ni završena, dok je za najmasovnije i najvažnija takmičenja u startu bilo jasno da ne mogu biti organizovana zbog epidemioloških mera, pa smo tako u godini za nama ostali uskraćeni za dva prava sportska spektakla.

Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u fudbalu su odloženi za godinu dana i biće na programu na leto 2021., ako se situcija sa koronom u svetu popravi do tada.

Zbog korone praktično da sporta na našoj planeti nije bilo od polovine marta do početka maja. Putovanja nisu mogla biti organizovana, pa je tako i odigravanje utakmica u gostima bilo nemoguće sprovesti u delo.

Sa druge strane, klubovi su u gotovo svim sportovima, trpeli veliku finansijsku štetu.

Za vreme karantina, koji je bilo aktuelan na čitavoj planeti, igrači u kućnim uslovima nisu mogli kvalitetno da vežbaju i održavaju formu.

To je dovelo do opasnosti od teških povreda, ako bi se u nekom trenutku takmičenja nastavila u najnormalnijem ritmu.

Zato su u ligama i takmičenjima koje su nastavile da se organizuju igrači prošli kroz tronedeljne pripreme, kako bi se maksimalno sprečile povrede igrača.

Fudbal

“Lige petice” ali i utakmice u svim drugim fudbalskim ligama Evrope su odigrane. Fudbalska sezona se zbog pandemije Covida 19 završila nešto kasnije, pa je umnogome poremetila i početak naredne, te su se zbog toga kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope odigrale na nešto drugačiji način (po jedna utakmica sve do faze plej-ofa).

Kako je izgledala sportska 2020. godina? 2
Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Šampion Srbije Crvena Zvezda ispala je u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Omonije na Kipru, ali je zato obezbedila učešće u Ligi Evrope gde je u konkurenciji Hofenhajma, Genta i Libereca bila druga, te „zakazala“ meč u šesnaestini finala protiv Milana.

Fudbalski klub Partizan je ispao u kvalifikacijama za Ligu Evrope od Šarloa, Bačka Topola od Stetue na penale (u 120 minuta igre je bilo neverovatnih 6:6), dok je Vojvodina ispala u Belgiji porazom od Standarda iz Liježa nakon produžetaka (2:1).

Takođe, ove godine smo dobili spisak svih reprezentacija koje će igrati na Evropskom fudbalu 2021. godine, a tamo neće biti i Srbije. “Orlovi” su, naime, izgubili u finalu baraža protiv Škotske nakon penala 5:4 (posle 120 minuta igre bilo je 1:1).

Taj neuspeh je koštao posla selektora Srbije Ljubišu Tumbakovića, a njegov naslednik na klupi reprezentacije još uvek nije poznat.

Na taj način se fudbalska reprezentacija nije plasirala na Evropsko prvenstvo ni posle 20 godina, budući da je poslednje kontinentalno prvenstvo na kojem je naša nacionalna selekcija učestvovala bilo ono u Belgiji i Holandiji 2000. godine.

U poslednjem mesecu 2020. godine je održan i žreb za Mundijal koji će se igrati u Kataru 2022. godine, a reprezentacija Srbije se nalazi u grupi A zajedno sa Portugalom, Azerbejdžanom, Luksemburgom i Republikom Irskom.

Košarka

Košarka je možda i od svih ekipnih sportova pretrpela najveću štetu zbog pandemije korona virusa, budući da su samo nacionalna prvenstva u Španiji, Izraelu i Nemačkoj okončana na parketu na “starom kontinentu”. Španci su pokazali izuzetnu sposobnost i organizaciju, te su završnicu šampionata preselili u jedan grad, Valensiju.

Kako je izgledala sportska 2020. godina? 3
Foto: EPA-EFE/ ROBERT GAUTHIER/ LOS ANGELES TIMES SHUTTERSTOCK OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO SALES/ NO ARCHIVES

Tamo su ekipe bile podeljene u dve grupe po 6 timova, iz kojih su posle po dve najbolje imali prohod do polufinala, a kasnije i najbolje dve do finala. Na kraju je titulu osvojija Baskonija, pobedivši u finalu Barselonu.

Verovatno najbolju organizaciju u novim uslovima prikazali su vodeći ljudi NBA lige. “Mehur” u blizini Orlanda je bio poprište duela najboljih ekipa Istoka i Zapada, a na kraju su titulu osvojili Los Anđeles Lejkersi savladavši u velikom finalu Majami 4:2 u seriji.

Tenis

Jedan od sportova koji je najviše ispaštao zbog pandemije korona virusa je bio tenis. Godinu za nama u “belom” sportu obeležila je skraćena sezona sa mnogo manje odigranih turnira nego inače, ali i sa manje odigranih Grend salemova nego što smo navikli.

Na najvećim turnirima zablistala je “stara garda”: Australijan Open je osvojio Novak Đoković, Rolan Garos Rafael Nadal, dok je po prvi put u karijeri Grend slem šampion postao Dominik Tim (US Open).

Masterse u Sinsinatiju i Rimu je osvojio Novak Đoković, dok je na Mastersu u Parizu kao i na završnom Mastersu u Londonu trijumfovao Danil Medvedev.

Kako je izgledala sportska 2020. godina? 4
Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Ipak, jedan od najznačajnijih momenata u svetu sporta u godini za nama bila je diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US Opena.

Naime, najbolji teniser sveta je nehotice poslao loptu na linijskom sudiji nakon jednog poena u meču četvrfinala protiv Pabla Karenja-Buste, a na nesreću ta loptica je i pogodila linijskog sudiju što je glavni sudija Soren Frimel okarakterisao kao nameran potez srpskog tenisera koji je ugrozio bezbednost linijskog sudije, te ga diskvalifikovao sa Grend slema.

Rukomet

Rukometašice Srbije igrale su krajem godine na Evropskom prvenstu u Danskoj i ispale još u grupnoj fazi takmičenja. “Orlice” su igrale u grupi sa Hrvatskom, Mađarskom i Holandijom i posle uvodne pobede nad Holandijom, izabranice selektora Ljubomira Obradovića zabeležile su dva poraza i na taj način završile takmičenje posle tri odigrane utakmice. Na pomenutom šampionatu zlato je osvojila reprezentacija Norveške, srebrne su bile Francuskinje, dok je bronza pripala selekciji Hrvatske.

Vaterpolo

Vaterpolo reprezentacija Srbije je otišla na Evropsko prvenstvo u Budimpešti kao jedan od glavnih favorita za zlato, ali je u četvrtfinalu doživela poraz od Španije nakon peteraca 7:6. Na taj način su izabranici selektora Dejana Savića morali da uđu u razigravanje za plasman od petog do osmog mesta i na kraju su šampionat završili na petom mestu, savladavši Italiju 8:7.

Futsal

Futsal reprezentacija Srbije je godini za nama izborila plasman Svetsko prvenstvo u Litvaniji 2021. godine, nakon što je u gostima odigrala 5:5 protiv Finske, a pošto je u prvom meču pobedila minimalnim rezultatom 1:0 u Kragujevcu. Šampionat je na programu od 12. septembra do 3. oktobra naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari