Kako preplivati Moraču 1Foto: STARSPORT

Koliko su košarkaši Crvene zvezde izgubili porazom u prvom meču finalne serije ABA lige biće poznato već u petak.

Ukoliko ne naprave ribrejk u trećem duelu, biće teško uopšte zamisliti sličan ishod dan kasnije, kada će Budućnost biti u istorijskoj prilici da se domogne prvog trofeja u regionalnom takmičenju i učešća u Evroligi naredne sezone. Prema viđenom na uvodna dva duela, utisak je da crveno-beli nisu bili u težoj situaciji u poslednje četiri, rezultatski sjajne sezone i da bi im eventualno preplivavanje Morače omogućilo da direktno uplivaju u halu „Aleksandar Nikolić“ na toliko priželjkivanu majstoricu.

Budućnost ove sezone nije doživela abaligaški poraz u Podgorici; iako je Cedevita u oba polufinalna duela bila na dobrom putu da to učini, frenetičan pritisak sa tribina „Morače“, uz osetnu podršku sudija, ostavio je „Moraču“ kao neosvojivu tvrđavu za sve rivale, zaključno sa Crvenom zvezdom (poraz u regularnom delu). Da bi došao do podviga, trener Alimpijević trebalo bi da pokuša sa nekim radikalnim merama. Iako je vremena premalo, 32-godišnji stručnjak neke stvari ne bi trebalo da prećuti. Jasno je da Feldinu treba oduzeti pravo da šutira kad god poželi (nije ubacio trojku na prve dve utakmice), Ročestiju da „milionskim“ driblinzima guši maltene svaki pozicioni napad, Jankoviću da iskače iz šablona, Bjelici da se ispucava, odnosno Lesoru i Omiću da preuzimaju u odbrani kad god ostanu bez snage i energije.

– Moramo da analiziramo šta smo uradili, da se poboljšamo. Ovo još nije bilo najbolje što možemo i najveći cilj trebalo bi da nam bude to da igramo najbolje što možemo. Oni to još nisu videli od nas i to moramo da unesemo u treću utakmicu – naglasio je Tejlor Ročesti, inače reprezentativac Crne Gore.

Zvezda rezultatski umnogome zavisi od šuta za tri poena, a na uvodna dva meča ubacila je ukupno devet trojki. U Evroligi je ove sezone ostvarila devet, od zbirno jedanaest pobeda, kada je pogodila deset i više šuteva van linije 6,75, što indikativno navodi na zaključak da bez 40 i više odsto u šutu za tri neće moći da preživi ambijent u „Morači“, koji će, sasvim izvesno, biti krajnje negostoljubiv.

– Biće to sjajna atmosfera, to je domaći teren moje košarkaške reprezentacije. Oni će očekivati pobedu i mi ćemo ići na trijumf kao i u svakoj utakmici – obećava Amerikanac jevrejskog porekla.

Tek u poslednjoj deonici druge utakmice crveno-beli su uspeli da eksploatišu visinsku i fizičku dominantnost Alena Omića (216cm), koji je pak sjajnim postavljanjem u srce reketa opteretio čuvare ličnim greškama. Zvezda na petici ima više kvalitetnijih rešenja u odnosu na rivala, ali bez upotrebljivih Bjelice i Jankovića gubi na „spejsingu“, samim tim protok lopte je sporiji, a rešenja u napadu daleko oskudnija.

– Trebalo bi da ostanemo pozitivni od prvog do zadnjeg minuta. Trebalo bi da se fokusiramo na penale, na njihov skok, na njihovu tranziciju… Brzo zovu akcije i treba se tu sabrati – upozorava Omić, junak Zvezdinog prvog ovosezonskog trijumfa protiv Budućnosti, pred treći meč finalne serije ABA lige.

Za potencijalni ribrejk crveno-beli bi morali da ubrzaju igru i pokušaju da barem trećinu poena postignu iz tranzicije. Dobrić, pre svih, stvoren je za takvu vrstu igre, dok su Feldin, Davidovac i Lazić (napadački neupotrebljiv u finalnoj seriji), sposobni da istrče kontru. Zvezda nema igrača nalik Nemanje Gordića, izuzetnog individualca ili brzopoteznog Nikole Ivanovića i jedino nekim novim sekvencama može uhvatiti na spavanju prevejanog „košarkaškog lisca“ Aleksandra DŽikića.

Omić: Hvala Kešelju za „bacanja“

Alen Omić je uz Matijasa Lesora, igrač sa najlošijim procentom sa linije slobodnih bacanja u Crvenoj zvezdi. Crveno-beli imaju velikih problema u tom segmentu na početku finalne serije, a rival ciljano gađa pomenutu dvojicu kad god u neizvesnim završnicama ne uspeva da odbrani napad. Omić je pozitivno iznenadio na drugom meču, s obzirom na to da je duel završio skorom 9/13. “ U poslednjih četiri-pet dana šutiram sa Kešeljom u paru. On mi daje savete, iskusan je igrač, zahvalan sam mu što mi je pomogao. Samo pozitivno razmišljanje“, otkrio je Omić zanimljiv detalj.

Ivanović: Brine Zvezdina reakcija

– Da nam je neko ponudio ovaj rezultat finalne serije pre puta u Beograd, mislim da bismo svi to prihvatili i potpisali. Nosimo kući 1:1 i to nam dosta znači. Stvar koja brine jeste Zvezdina reakcija, bez dana pauze je uspela da odigra vrhunsku utakmicu, pogotovo u odbrani. Iskreno, mislim da je osvajanje titula i navika i to je ono što sigurno Zvezda želi da uradi, međutim slede dve utakmice kod nas i nadam se da će biti kvalitetno. U našoj hali se dosad nije igralo finale i nadam se da će se osetiti dobra energija – naglasio je Nikola Ivanović, plejmejker Budućnosti.

Mogu Nemci, ali ne i Crnogorci

Na mečeve finala plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti nisu mogli da uđu državljani Crne Gore, ali je ušla grupa studenata iz Nemačke. Redari i pripadnici policije su od svakog gledaoca zahtevali lični dokument na uvid, a onima sa crnogorskim ispravama nije bio omogućen ulaz u dvoranu „Aleksandar Nikolić“. Ovakav potez bio je očekivan, jer je poznato da gostujućim navijačima nije dozvoljeno prisustvo na mečevima ABA lige. Utakmici su mogli da prisustvuju samo prijatelji KK Budućnost Voli. Međutim, interesantno je da je grupa studenata iz Nemačke bez problema dobila „zeleno svetlo“ za ulazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari