"Kako smo se nadali, dobro smo se udali" 1

U leto 2013. godine trener Nebojša Vučićević radio je sa igračima, a tim nije imao. Crni oblaci nadvili su se nad Novim Pazarom, a onda u minut do 12 dolazi do urušavanja i nestajanja Hajduka iz Kule…

… iz čijih ruševina dolaskom trenera Milana Milanovića i najboljeg dela te ekipe nastaje jedan od boljih timova ,,plavih“ u njegovoj istoriji. Uoči tog obrta Novi Pazar se na ne baš lep način rastao od tadašnjeg potpredsednika, Tarika Imamovića. Iako je imao šta da kaže otišao je ne rekavši ništa, pošto je izgleda znao da je posao fudbalskog radnika skopčan sa izrekama – danas jesi sutra nisi, i da će kad – tad nanovo dočekati svojih pet minuta. NJegov povratak posle 4,5 godine, i to na najvišu, predsedničku funkciju, jedne je iznenadio, a druge obradovao, posebno članove novog Upravnog odbora.

* Gro najbližih saradnika u sadašnjoj rukovodećoj garnituri ističu da kvalitetnija ličnost nije mogla da dođe na čelo kluba. Da li Vam takve reči više gode ili Vas možda plaše, obzirom da kad neko dobije apsolutno poverenje partnera u jednom važnom poslu, u obavezi je i da ga opravda?

– Godi, nikako ne plaši. Imamo iskusnu ekipu u vođstvu kluba, naročito na terenu, pa ne vidim da ćemo imati problem da ostanemo u ligi.

* Jeste li učestvovali u kadrovanju Upravnog odbora?

– Nisam ja taj koji je birao. Nekolicinu članova sam predložio. Najvažnije je da imamo poverenje jedni u druge, a imamo ga.

* Te 2013. godine rastanak sa klubom nije bio prijatan. Kakva su sećanja na to vreme i na okolnosti koje su dovele do odlaska iz Novog Pazara?

– Dugo sam patio zbog načina na koji sam otišao iz kluba. Tako nešto nisam zaslužio, nisam ni zaboravio, ali… Ja sam čovek fudbala i iz fudbala sam, a takvi se kad je teško vraćaju, jer znanjem i energijom mogu da pomognu. Prevagnulo je razmišljanje o dolazećim generacijama. Kao aktivan igrač sa svojim ispisnicima sam desetak godina pokušavao da uđem u Srpsku ligu (treći rang u SFRJ), i vrlo dobro znam kakva je to muka, i zato ne bih voleo da nove generacije prolaze kroz iste tegobe. Posle Srpske lige vrlo brzo smo došli u Drugu, a sa malim promenama u timu našli smo se pred vratima elite. Hoću da kažem, nama je neko ostavio kvalitetno takmičenje, bili smo na velikoj pozornici, igrali kvalitetnu ligu. Sad kada sam u prilici da pomognem u glavi sam imao isti cilj, kao i održivost fudbalske škole iz koje će sigurno izrasti i igrači evropske klase. Ne delim igrače na domaće i strane, ali ovo je idealan momenat da se oslonimo na našu bogatu bazu, a ne postoji ništa korisnije i isplativije od toga.

* Kao dominantnu crtu karaktera Tarika Imamovića nema ko neće istaći – poštenje. Može li pošten čovek da se snađe u ovom fudbalskom metežu. Godinama na našim terenima nepoštenje gazi poštenje.

– Ostalo je još poštenih ljudi u fudbalu. Ipak, to je univerzalna kategorija. Veliki problem je nepoštenje koje se manifestuje kroz favorizovanje određenih klubova. Nemam problem da kažem, jer sam svedok mnogih dešavanja, da je svaka naša utakmica u Super ligi, u periodu dok sam bio u klubu, sa Partizanom, pa i Crvenom zvezdom režirana. Da ne idem dalje, setite se samo prve utakmice Novog Pazara u Superligi, Partizan nas je pobedio u Beogradu 5:0, tako što su im priznata dva neregularna gola i ,,na vreme“ nam je bespotrebno sudija isključio igrača.

* U jednom od prvih pojavljivanja od imenovanja za predsednika označili ste isplatu finansijskih dugovanja aktuelnim fudbalerima kao prioritet. Hoće li novac namenjen igračima i narednih meseci biti u vrhu obaveza Upravnog odbora?

– Zadržali smo najvažnije igrača i pored teške situacije. Što bi se reklo, „kako smo se nadali dobro smo se udali“. Gradska uprava i gradonačelnik su nam garant da ćemo prema fudbalerima sve što je predviđeno ispunjavati na vreme. Ima još nešto, sad kad su svi mogli da vide kako treba da se radi, očekujem vrlo brzo priključenje nekog od sponzora.

* Trenera niste uspeli da zadržati, Živković je iznenada napustio Novi Pazar?

– To nije bila naša zelja. Dobio je posao u Kini, a mi nismo hteli da mu onemogućimo da napravi iskorak u karijeri. Želim mu svaku sreću, kao i našem novom treneru Stevanu Mojsiloviću.

* Unapred pripremljeni program reprograma (UPPR) dugovanja je nešto za šta ste se zajedno sa gradskom upravom odlučili kako bi pronašli izlaz iz krize. Kakvi su izgledi da on dovede do ishoda koji neće biti stečaj i ukidanje kluba?

– Nismo jedini klub koji je posegnuo za UPPR-om. Isto to su uradili u KK Crvena zvezda, kao i u FK Vojvodina. Angažovali smo ekonomski ekspertski tim koji će u naše ime pregovarati sa poveriocima. Uveren sam u uspeh, a onda ćemo videti s koje startne pozicije ćemo krenuti u novu eru novopazarskog fudbala.

* Urodi li UPPR plodom, kako buduće lokalne imaoce novca podstaći da ga ulažu u Novi Pazar. Pokazivali su i do sada interes, ali ih nije dugo držao početni zanos s kojim su dolazili u klub?

– U Pazaru je malo onih koji imaju višak para, a da poznaju fudbal. Lično, da raspolažem velikim finansijama bez razmišljanja bi ih ulagao u klub. Zašto? Imamo ogroman fudbalski potencijal u igračima koji će sigurno u nekom trenutku dostići veliku tržišnu vrednost. Naši talenti će držati klub u budućnosti, a finansijeri će od njih ostvariti profit. To je realnost.

Još čekamo Švajcarca

* Početkom godine kao novi finansijer spominjao se švajcarski državljanin Roberto Nava. Koliko je on u ovom trenutku blizu, odnosno daleko od Novog Pazara?

– On ima fudbalske poglede. Razgovarali smo i to nije završena priča. Kada je reč o mlađim kategorijama tu smo dogovor postigli, tako da je već na delu neka vrsta pilot programa. Almir Gegić je njegov najbliži saradnik u Novom Pazaru i on će voditi brigu o mlađim selekcijama. U dogovoru sa našim partnerom treneri koji su do sada vodili sve selekcije mlađih kategorija, vodiće ih i kroz takmičenja tokom prolećne sezone. Tek u junu, kad vidimo rezultate UPPR-a, možemo da razgovaramo o kompletnom klubu.

Otišao Živković, došao Mojsilović

Pred sam start šampionata u Prvoj ligi, fudbalere Novog Pazara napustio je trener Marjan Živković. Dosadašnji trener ,,plavih“ dobio je ponudu koja se ne odbija od kineskog trećeligaša Šenjang Dongđina, a rukovodstvo Novog Pazara prihvatilo je njegovu odluku i sporazumno raskinulo ugovor. Živković je poslednji put Novi Pazar vodio u pobedi nad Temnićem u prijateljskoj utakmici 1:0 (Kecap u 40. minutu). Novi trener Novopazaraca je Stevan Mojsilović, svojevremeno pomoćnik Zorana Filipovića u Crvenoj zvezdi, i prvi trener Obilića, Rada, Spartaka iz Subotice, Jagodine, Mogrena i Domžala. Mojsilović na klupi Novog Pazara debituje danas u utakmici 16. kola Prve lige protiv Metalca u Gornjem Milanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari