Kako treba da izgleda foto robot novog selektora? 1Foto: Pixabay/StockSnap

Struka i sportski novinari nemaju dilemu da novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije treba da po osobinama i radnoj biografiji što više podseća na Slavoljuba Muslina, a da se greška s Mladenom Krstajićem ne sme ponoviti.

Znanje, iskustvo i autoritet, reči su koje su svi sagovornici Danasa upotrebili praveći foto-robot budućeg šefa struke „orlova“.

Milovan Rajevac, trener koji je vodio četiri različite reprezentacije, a koji se sa Ganom napravio najveći uspeh u istoriji te zemlje stigavši do četvrtfinala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine, nema dilemu u razgovoru za Danas da se budući selektor mora mnogo pažljivije birati od prethodnog.

– Ne može da selektor bude neko samo zato što je bio dobar fudbaler, pa ima zvučno ime. Na tu poziciju mora da dođe neko ko se školovao za trenera, pa radio na više strana, osvajao trofeje… Čak u nekom slučaju ni ne mora to da bude neko ko ima sjajne rezultate u klupskom fudbalu, jer videli smo da ni to nije garancija da će biti dobar selektor. Vođenje reprezentacije je specifičan posao. Niste svaki dan sa igračima, ne pratite konstantno njihov razvoj iz dana u dan, a morate da procenite ko je na kom nivou kada ih okupite. Zatim, nije lako uklopiti igrače sa raznih strana koji dolaze iz raznih zemalja gde su se uklopili u tamošnji mentalitet. Zato je za selektora iskustvo presudno, ne samo zato što to treba da bude kruna karijere, već zato što je ono često presudno za rezultate – tvrdi Rajevac.

Po rečima nekadašnjeg trenera Crvene zvezde i Vojvodine novi šef struke „orlova“ mora imati autoritet koji je izgrađen na zdravim osnovama, a koji je očigledno nedostajao bivšem selektoru.

– Ovi igrači što su se sredili finansijski, što igraju u velikim klubovima, oni imaju svoju filozofiju. Poznato je da oni koji su se „napunili“ parama uglavnom igraju samo za sebe. Sa njima je najteže izaći na kraj, ubediti ih da poslušaju šta treba da rade na terenu. Zato selektor mora da bude osoba koja će im nametnuti autoritet. NJih u klubovima treniraju svetska imena i neretko onda na domaćeg trenera gledaju visine. S druge strane, ima grupa igrača koja je uvek željna dokazivanja i koji mogu mnogo da pruže, ali ipak ne mogu sami da iznesu kvalifikacije. Zato nije ni malo lako uklopiti te dve grupe igrača – dodaje Rajevac.

Milorad Kosanović, takođe bivši trener Vojvodine i Crvene zvezde, nema dilemu da će biografija novog selektora verovatno biti presudna za plasman „orlova“ na EURO.

– Kvalitetan selektor je neko ko ima izgrađeno ime, dugogodišnje iskustvo u fudbalu, onaj ko je već u nekom klubu trenirao reprezentativce, ali i onaj ko je stvarao reprezentativce. Mi u poslednjih 30 godina, osim na mahove, nismo imali takvog selektora. Zašto? Zato što ga nije birala struka već su često o tome odlučivali lobiji i interesne grupe, pa na koju stranu prevagne… Hoću da se nadam i da verujem da će jednom doći do promene i da će selektor zaista biti izabran na osnovu stručnih kvaliteta, a da će istovremeno biti samostalan u radu – navodi Kosanović.

Sportski novinar Smiljan Banjac ističe da budući selektor mora da ima „šampionski pedigre“

– Budući selektor bi trebalo da bude sušta suprotnost Krstajiću. Potrebno je da bude zavidnog trenerskog znanja, višegodišnjeg rada u klubovima u zemlji i inostranstvu, a poželjno je i da je osvajač nekog klupskog trofeja. To je važno jer na poziciji selektora bi osim kao u ulozi pedagoga trebalo da ima autoritet nad igračima. Reprezentativci nisu obični fudbaleri. Najbolji su među masom drugih, po pravilu i šampioni. Selektor bez šampionskog pedigrea nema velike šanse za uspeh – izričit je Banjac.

Novinar i bivši televizijski komentator Milojko Pantić ističe da „nažalost ne veruje da će sadašnji čelnici Saveza moći da pronađu pravu osobu za selektora“.

– Svi znamo kakve bi osobine trebalo da ima selektor, pa samo treba preslikati kakav je bio Ivica Osim, da ne nabrajam dalje u prošlost… Međutim, mislim da sa ovim ljudima iz FSS niko neće želeti da sarađuje, da neće uspeti da pronađu ime od integriteta. Spominjao se Slaviša Jokanović, ali on se sigurno ne bi uhvatio u to kolo, kao ni neko njemu sličan. Malo ko će pristati da radi sa ljudima koji nemaju ni jedan ozbiljan dan iskustva i radnog staža u fudbalu, koji su tu postavljeni iz drugih interesa a ne zbog srpskog fudbala i nacionalnog tima – zaključuje Pantić.

Đorović ispao iz trke

Jedan od razloga koji se nezvanično spominjao zašto se čeka jul za izbor novog selektora leži u tome da su čelnici FSS hteli da vide kakav će rezultat šef struke mlade reprezentacije Srbije Goran Đorović napraviti na Evropskom prvenstvu. Pošto je potpuno podbacio tim od koga se najmanje očekivalo polufinale koje bi donelo plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, Đorović je sada nesumnjivo ispao iz kombinacija za „A“ selektora.

Povratak otpisanih prvi potez

Ko god da bude novi selektor, prvi potez će morati da mu bude odlazak na razgovor sa Lukom Milivojevićem i Matijom Nastasićem, koji su odbili da igraju za reprezentaciju dok je Mladen Krstajić na klupi „orlova“.

– Odnosi među igračima i sa trenerom podjednako su bitni kao i taktika. Jedno bez drugog ne može. Razgovor sa otpisanim igračima mora biti prvi potez novog selektora – poručuje Milorad Kosanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari