Kalendar Evrolige već pred "pucanjem" 1Nikola Kalinic Foto: Euroleague

Nije prošlo ni mesec dana od kad Real Madrid 14. decembra objavio da su na testiranju na virus korone bili pozitivni Toma Ertel i trener Pablo Laso, a Evroliga se našla u situaciji da postaje neizvesno kako će se ovo takmičenje privesti kraju.

Po informaciji koja je objavljena 7. januara na sajtu ovog takmičenja 92 igrača i članova stručnih štabova timova učesnika je u tom trenutku bilo zaraženo.

Dan kasnije Makabi je objavio da je nekoliko košarkaša izraelskog šampiona bilo pozitivno na testiranju, a tom broju pridružio se i Dejan Davidovac, deseti košarkaš Crvene zvezde zaražen virusom korone.

Čelnici Evrolige na sastanku koji je održan 3. januara nisu ni pomenuli eventualni prekid takmičenja a jedinu odluka koju su doneli, i to po ugledu na NBA, bila je da se broj dana koje zaraženi moraju da provedu u karantinu skrati sa 14 na sedam.

Ovo ignorisanje problema vratilo im se samo četiri dana kasnije, kada su jedna za drugom odlagane utakmice 19. kola, da bi na kraju bila otkazana i poslednja između Armanija i Zenita.

Uprkos želji da se mečevi igraju po svaku cenu najbolji evropski klubovi više nemaju dovoljan broj zdravih igrača.

U ovom trenutku već je poznato da se neće igrati pet mečeva 20. kola, a juče je objavljeno da su odloženi i dueli naredne runde Žalgiris – Crvena zvezda, Zenit – Olimpijakos i Alba – Fenerbahče.

Meč u Kaunasu, koji je trebalo da se igra 13. januara, odložen je na zahtev crveno-belih.

Nikoli Kaliniću je istekla mera izolacije, a do utorka će taj uslov ispuniti još osmorica igrača, takođe i članovi stručnog tima kluba s Malog Kalemegdana.

Uprkos tome, nije bilo realno očekivati da će se crveno-beli praktično pravo iz karantina zaputiti u Kaunas, pa se i taj meč naći na već dugoj listi otkazanih, zbog čega je Evroliga u dodatnom problemu.

Zvezda je do sada odložila mečeve sa Fenerbahčeom i Realom iz Madrida, a kada se tome doda i odložena utakmica u ABA ligi, sve je izvesnije da će biti veoma teško presložiti inače prenatrpan kalendar klupskih takmičenja.

Jasikevičijus: Dve šolje čaja pa na posao

Trener Barselone Šarunas Jasikevičijus izjavio je u nedelju da se ne slaže sa zdravstvenim protokolima vezanim za virus korone. Jasikevičijus je prekjuče prvi put bio na klupi svog tima nakon što je deset dana proveo van ekipe nakon što je bio pozitivan na testu na COVID-19.

– Nek svako tumači moje reči onako kako želi, ali ako bih pre deset godina dobio neku vrstu virusa popio bih dve šolje čaja i vratio bih se na posao. To bi bio slučaj da nije svih ovih omikrona, deltakrona, kovida i sličnih. Ne znam kome je potrebno sve ova. Ne slažem se sa puno stvari koje su nam nametnute- prokomentarisao je litvanski stručnjak.

Jasikevičijusu je ovo bio drugi put da se zarazio virusom korone, nakon što je bio bolestan i 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari