Kalendar već pred pucanjem 1Foto: STARSPORT

Ako ovu sezonu „prežive“ profesionalni košarkaši, pogotovo oni vrhunski, u fizičkom smislu, proći će pravu golgotu u takmičarskoj 2020/21.

Reprezentativci, naročito onih selekcija koje će učestvovati na Olimpijskim igrama ili prethodno u kvalifikacijama za takmičenje u Tokiju gotovo da neće imati predaha od 1. oktobra, odnosno poslednjeg dana septembra, za kada je određen početak Evrolige, odnosno Evrokupa.

Ako se pritom uzme u obzir potpuna neizvesnost vezana za potencijalni nastavak tekuće, odnosno početak naredne NBA sezone, postavlja se pitanje ko će i na koji način biti spreman da odmah posle klupske sezone, koja bi trebalo da se završi krajem maja ili početkom juna, bude pripremljen za kvalifikacioni olimpijski turnir koji bi trebalo da se održi od 29. juna do 4. jula 2021.

Reprezentacije koje su budu kvalifikovale, imaće pritom manje od 20 dana za rekuperaciju i pripreme za Olimpijske igre koje će trajati od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju.

Na obaveze u Evroligi, Evrokupu i takmičenja pod okriljem FIBA, trebalo bi dodati i domaća prvenstva, među kojima se recimo špansko obično igralo do samog kraja juna.

Za pretpostaviti je, da će zbog olimpijske godine, domaći šampionati ranije početi, odnosno da će biti u obavezi da se završe najkasnije u prvoj nedelji juna, što će reprezentativcima ostaviti nekih dvadesetak dana za odmor i pripremu za četiri kvalifikaciona turnira, od kojih će se jedan organizovati u Beogradu.

I u tom kontekstu bi trebalo imati zadršku; Hrvatska je kao organizator turnira u Splitu, najavila je da će preispitati tu odluku, ukoliko on bude bio pomeren za narednu godinu, što se i desilo.

NBA, kao organizacija za sebe, tek bi trebalo da napravi plan i program za narednu takmičarsku godinu, a jedna od ideja vodilja jeste da ona počne tek u decembru, pogotovo ukoliko se tekuća bude nastavila krajem jula, odnosno početkom avgusta.

Situacija sa korona virusom u Americi je i dalje alarmantna; klubovima je dozvoljeno da otvore hale i ustupe ih igračima za individualne treninge; što oni čine na dobrovljnoj bazi, bez imperativa od strane vlasnika ili trenera.

Nesumnjivo je, svakako, da će se početak nove sezone u NBA pomeriti sa kraja oktobra, samo je pitanje da li mesec ili dva dana.

U tom slučaju, takmičarska 2020/21. mogla bi duboko da zađe u jul 2021, što bi značilo da nosioci ekipa koje bi se plasirale u plej-of ne bi mogli da se stave na raspolaganje selektorima tokom kvalifikacionih turnira, ali i na samim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Reprezentacija Srbije ima šestoricu potencijalnih ili standardnih reprezentativaca koji trenutno nastupaju u NBA: Bogdanović, Bjelica, Gudurić, Marjanović, Jokić i Smajlagić.

Pitanje je da li će svi ostati u klubuvima za koje nastupaju i u narednoj sezoni, ali je izvesno da će većina njih produžiti NBA karijere, a tokom leta bi mogao da im se pridruži i Vasilije Micić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari