Kalinić pravi najveću razliku 1Nikola Kalinić Foto: KK Crvena zvezda

Mogao je letos da bira gde će nastaviti karijeru; o njegovoj dostupnosti i uslovima pod kojima bi došao raspitivali su se Real Madrid, Barselona, Efes…

Na kraju, vođen srcem i nekim vidom inata, Nikola Kalinić iznenadio je celokupnu javnost, čak i brojne ljude u upravi kluba sa Malog Kalemegdana kada je pristao da se vrati u Crvenu zvezdu.

I mada još uvek nije kompletirana usled nasušne potrebe da se dovede startni centar, ekipa Dejana Radonjića ove sezone trebalo bi da bude fajterska, barem defanzivno kompetitivna u evroligaškim okvirima, sposobna da poenterski limitira i najbolje takmace.

Teško je očekivati da će Zvezda imati poentersku konstantnost profila Džordana Lojda ili Bilija Berona, što su već naznačili uvodni prijateljski mečevi sa FMP i Megom.

Lideri će biti „na drugoj strani“ a onaj koji bi trebalo da pravi najveću razliku upravo je Nikola Kalinić.

Okretao je letos Dejan Radonjić  brojeve telefona mnogih igrača sa kojima je uspešno sarađivao u prvom mandatu na klupi Zvezde.

Pokušavao je da dovede i one kojima je „Zvezda u srcu“ izbegavajući da pozove samo Nemanju Bjelicu i Nikolu Kalinića, uveren da su jednostavno nedostupni.

Očekivao je crnogorski stručnjak da će popularni Kalina zadužiti dres nekog od evropskih velikana, međutim kako je vreme prolazilo odlučio se za jedan više „informativni razgovor“ koji se na kraju pretvorio u konačan dogovor da se Kalinić vrati na Mali Kalemegdan.

Sedmogodišnjeg evroligaškog iskustva, nakon odmora posle završetka saradnje sa Valensijom i nesupeha sa reprezentacijom Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, pojavio se na pripremama Zvezde fizički spreman i izuzetno motivisan, kao da tek treba da se dokazuje.

Ćudljive naravi i temperamenta, u najboljim igračkim godinama (u novembru puni 30), već na uvodnim treninzima pokazao je zašto je čak pet godina uspešno sarađivao sa Željkom Obradovićem u Fenerbahčeu.

Prijateljski mečevi sa FMP i Megom uverili su trenera Radonjića da sa Kalinićem i bez njega Zvezda ne bi bila isti tim.

Može se čuti da je popularnog Radonju najviše oduševila Kalinićeva sposobnost i dar čitanja igre, njegova anticipacija i kretanja bez lopte.

Dragoceno je i njegovo iskustvo u odbrani, sposobnost da sa strane pomoći obavi gomilu zadataka i onda se munjevito nađe na protivničkoj polovini terena.

Bukvalno od jedinice do četvorke, Radonjić bi ove sezone mogao da ga koristi u oba pravca. Njegove kreacije sa niskog posta su opšte poznate i poprilično su bile produktivne na uvodnim prijateljskim mečevima.

U momentima kada akcije ne prolaze, Kalinić vođen ogromnim iskustvom, improvizacije izvodi odlascima u blokade od lopte, otvaranjem uglova terena za pravovremeni pas.

Naravno, rano je za bilo kakve zaključke i procene krajnjih dometa, ali je jasno ko će biti novi-stari lider ekipe.

Cirbes „u magli“

Zaigrao je Maik Cirbes protiv Mege, kao što je Danas to i nagovestio, i za relativno mali broj minuta ubacio šest poena. Mogao je Dejan Radonjić da se uveri u njegove sposobnosti, fizičku spremnost i mogućnosti da ga eventualno iskoristi na startu sezone, kako bi stekao dovoljan vremenski interval (ugovor do decembra) da pronađe rešenje u vidu centra koji će konstantno praviti razliku na terenu. Kvalitativno, Cirbes je sasvim sigurno daleko od igrača iz prvog mandata provedenog na Malom Kalemegdanu. Na prosečnost Ognjena Kuzmića i nepoznanicu koliko bi Luka Mitrović mogao na petici u evroligaškoj konkurenciji, pitanje Cirbesove svrsishodnosti samo se nameće. U Zvezdi bi odgovor trebalo da daju najkasnije po povratku iz Minhena sa prijateljskog turnira sredinom septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari